Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Victor Hugo, prozaik, básnik a dramatik, je považovaný za jednu z najvýznamnejších osobností obdobia romantizmu vôbec. Hru Kráľ sa zabáva uviedol v roku 1832. Na veľké prekvapenie mnohých bola cenzúrou po premiére okamžite stiahnutá. Ostrá kritika dekadentného života súdobej šľachty, prázdnych zábav a bezcharakterných hier aristokratickej elity natoľko nahnevala svoje "predobrazy", že inscenácia sa nedožila ani druhej repízy. Príbeh hry je romanticky jednoduchý. Kráľ František I. (Leopold Haverl) sa inkognito zamiluje do dcéry svojho dvorného šaša. Skupinka elitárskych zhýralcov ju z roztopaše unesie, netušiac, že kráľ sa zamiloval práve do nej. Keď Blanche (Soňa Valentová) zistí, že muž, ktorý sa stal snom jej života, je samotný kráľ, nedokáže ďalej hrať túto hru a nedokáže ani zabiť v sebe skutočný cit k nemu. Stáva sa z nej tragická hrdinka, rovnako ako jej otec, šašo Triboulet (Július Vašek), ktorý sa rozhodne pomstiť dcérino zneuctenie. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (6)

Flego 

všetky recenzie používateľa

Hasprova adaptácia sa vyznačuje hereckými výkonmi, za všetkých treba spomenúť Júliusa Vašeka v úlohe kráľovho šaška. Taktiež sú na úrovni kulisy, evidentne sa na nich nešetrilo. Emotívne scény sú snímané šikmou kamerou a dodávajú scénam hlbší význam. ()

Reklama

hanagi 

všetky recenzie používateľa

Slovenská studiovka, která ctí mého oblíbeného Victora Huga. Vypjaté emoce, které jsou přesto, díky dokonalým hereckým výkonům, podané velmi civilně a lidsky...Věc, na kterou se nezapomíná ani po po tolika letech. ()

Galéria (4)

Reklama

Reklama