Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Otec O´Malley sa stal školským kaplánom v Škole Panny Márie v chudobnom predmestí New Yorku. Deti miluje a rozumie si s nimi. Nenapadlo mu však, že komunikácia so školskými sestrami Notre Dame, môže byť komplikovaná a ich názory na vedenie školy odlišné. Napokon si však nielen nájdu spoločnú reč, ale stanú sa aj svedkami neočakávaného zvratu. Veď sestry sa už dlho modlia za zázrak na záchranu školy. (TV Lux)

(viac)

Recenzie (24)

Hedka 

všetky recenzie používateľa

Predpokladám, že pre svoju jednoduchosť a "americkú dokonalosť" tento film súčasného diváka neosloví. Aj po vizuálnej stránke je to fakt slabé a zastaralé (primerane dobe, v ktorej vznikol), ale pre mňa to bola jedinečná lahôdka - tak isto ako jeho predchodca, Farár u svätého Dominika. Nielen preto, že občas rada relaxujem pri starých amerických filmoch, ale hlavne pre obsah samotného príbehu. Film má myšlienku, je výrečný, pravdivý, vtipný, milý a ...... jednoduchý. Američania urobili úžasnú vec, že to natočili počas vojny. V tých ťažkých časoch museli byť práve takéto filmy balzamom na dušu. A konečne som pochopila, prečo vtedajšia generácia tak milovala Ingrid Bergman. Je očarujúca! ()

CSSML 

všetky recenzie používateľa

Milý, poklidný film. Ingrid Bergman v roli sestry Benedikty jen září a hraje tak přesvědčivě, že bych jí věřil i tu nevinnost. Svým výkonem odsunula do pozadí otce O´Malleyho, který sice dává k dobru několik émerických popěvků, ale ty působí vedle švédské písně o jaru až trapně. Být film kratší a méně slaďoučký, přemýšlel bych o pěti hvězdičkách. – Katolická škola a bezvěrecká škola, to je zkrátka nebe a dudy. Ale slibovat denně věrnost vlajce USA a národu, v němž vládne svoboda pro všechny. Brrr, z toho mám mrazení v zádech. ()

Reklama

liquido26 

všetky recenzie používateľa

Příjemný a pohodový film, který je bohužel zbytečně dlouhý. Jinak ale asi ani nejde vynachválit herce v hlavních rolích. Bing Crosby se jako otec O' Malley předvedl v Going My Way. Bergmanová ztvárnila sestru Marii Benediktu a byla skutečně kouzelná (její scéna v obchodě se sportovními pomůckami anebo její fandění při rvačce na hřišti jsou nezapomenutelné). ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Ingrid Bergman je pre mňa múza,ktorú vidieť na plátne znamená jedine požehnanie s veľkým obdivom.Mám rád jej filmy,v ktorých stelesňuje charaktery rôznych postáv,a táto sa zaraďuje k tým,na ktoré budem spomínať. Bing Crosby je osobnosť,nevidel som s ním väčšie množstvo filmov,ale zatiaľ,čo viem je,že má talent na spev a taktiež herecké nadanie a dobrota.Predchádzajúci snímok od Lea McCareyho Going My Way,ktorý dostal 7 Academy Awards,medzi ktorými bol aj pre Binga za herecký výkon,nadvädzuje na výborný performance,začo má opäť nomináciu. Príbeh sa situuje na cirkevnú školu,do ktorej prichádza Bing,aby pomohol upadajúcej škole sa postaviť na kolená,a popritom má na starosť robiť dobré skutky,čo vie na výbornú... Tento počin má kvality ako predchádzajúci Going My Way,a to vďaka skvelým hercom,režisérovi Leovi,hudbe,piesňam,ale najmä ako decentne je podaný príbeh,z ktorého srší dobrota. Pri snímku sa dá prežiť pohodový oddych spojený s relaxom a scénami,na ktoré sa skvelo pozerá aj po takmer 70 rokov. ()

Damiel 

všetky recenzie používateľa

Film plyne v téměř relaxační atmosféře a sledujeme málem dokonalý svět: například ostrý byznysman Bogardus chce nejdřív starou školní budovu koupit pro své podnikatelské zájmy a děti přestěhovat do konkurenční St. Victor’s. Pak se z něj mávnutím kouzelného proutku stane zbožný člověk a St. Mary’s naopak věnuje novou nádhernou budovu, co postavil. Jsou tu ale i smutnější momenty, hlavně když se O’Malley od lékaře dozví, že Benedicta trpí slabou tuberkulózou. Milovníci černobílé klasiky si přijdou na své a mohou si vychutnat někdejší filmařskou praxi: prakticky všechny dějové předěly odděluje „stmívačka“, jsou tu dlouhé pasáže bez jediného střihu, např. bezmála tříminutový rozhovor Benedicty s žačkou Patsy. Pro ostatní to bude nekonečná nuda. ()

Galéria (36)

Zaujímavosti (12)

  • Jedná se o první filmové pokračování, které bylo nominováno na Oscara za nejlepší film. (StarsFan)
  • V roce 1945 získali Bing Crosby a Leo McCarey Oscara za nejlepšího herce a nejlepšího režiséra filmu Farář u svatého Dominika. Když Ingrid Bergman přebírala v tom samém roce Cenu Akademie také, prohlásila: "Jsem ráda, že jsem vyhrála, protože zítra začínám natáčet pokračování Faráře u svatého Dominika s Bingem Crosbym a Leem McCareym, a bála jsem se, že kdybych neměla Oscara, ani by se se mnou nebavili." (StarsFan)

Reklama

Reklama