Reklama

Reklama

Duna

  • Česko Duna (viac)
Trailer 1

Veľkolepé sci-fi dobrodružstvo prichádza! Paul Atreides je mladý muž s výnimočným darom, ktorému bol predurčený osud, akému nemôže celkom porozumieť. Musí sa dostať na najnebezpečnejšiu planétu vesmíru, aby zaistil bezpečnú budúcnosť pre svoju rodinu a svoj ľud. Práve tam je možné nájsť vzácnu komoditu – korenie, ktoré dokáže odomknúť plný potenciál človeka. Paul a jeho rod však nie sú jedinými, kto si robí na planétu a jej zásoby nárok. Črtá sa konflikt, v ktorom prežijú len tí, čo dokážu čeliť svojmu strachu. (Continental film)

(viac)

Zaujímavosti (96)

  • Pre film bolo vytvorených viac ako dvetisíc vizuálnych efektových záberov. Tieto zábery využívali chroma key proces, ktorý vizuálny efektový supervízor Paul Lambert nazval "pieskovým plátnom"; namiesto použitia zelených pozadí tím vizuálnych efektov použil hnedo sfarbené pozadia, ktoré sa zhodovali s púštnymi zábermi určenými na pozadie. Výsledné zábery pôsobia prirodzenejšie než pri iných chroma key technikách. Pieskové červy boli vytvorené pomocou počítačovej animácie s pôvodným dizajnom, ktorý Lambert považoval za "praveký", bol inšpirovaný veľrybami a sledoval podvodné pohyby veľrýb. Zvažovali, že by použili nálože na zachytenie pohybu pieskových červov, keď sa prebíjajú na povrch púšte, no v Blízkom východe by to bolo nepraktické, a preto namiesto toho použili softvér Houdini na to, aby piesok napodobňoval pohyb vody. Villeneuve nechcel, aby zvuky spojené s týmito špeciálnymi efektmi zneli ako produkcia štúdia, preto zvukoví dizajnéri Mark Mangini a Theo Green použili prístup "falošného dokumentárneho realizmu" na zachytenie prirodzených zvukov a ich manipuláciu pre použitie vo filme, vrátane nahrávania zvukov posúvajúceho sa piesku v Death Valley pomocou hydrofónov. (Pat.Ko)
  • Warner Bros. oznámilo, že film bude streamovaný na HBO Max v rovnakom čase, ako sa objaví v kinách. Režisér Denis Villeneuve vyjadril svoju nespokojnosť, tvrdiac, že štúdio "možno práve zabilo film" a že "streaming môže produkovať skvelý obsah, ale nie filmy v rozsahu a veľkosti Dune. Rozhodnutie Warner Bros. znamená, že Dune nebude mať šancu finančne obstáť, aby bolo životaschopné, a nakoniec zvíťazí pirátstvo. Môj tím a ja sme venovali viac ako tri roky nášho života, aby sme z neho urobili jedinečný zážitok na veľkom plátne. Obraz a zvuk nášho filmu bol precízne navrhnutý tak, aby sa to videlo v kinách." Villeneuve porovnal sledovanie filmu na televízore s pokusom používať čln v kúpeľni a vyjadril obavy, že uvedenie filmu do streamingu zničí jeho potenciál na trhu a tým aj životaschopnosť navrhovaného pokračovania Dune: Part Two (2024). Avšak nakoniec Warner Bros. splnil svoj sľub, že pokračovanie bude schválené, pokiaľ bude film úspešný, vrátane počtu zhliadnutí na HBO Max. (Pat.Ko)
  • Hoci to nie je vo filme zmienené, Veľké domy pochádzajú pôvodne zo Zeme, čo vysvetľuje použitie latinských termínov (napríklad 'Bene Gesserit', čo znamená 'dobre urobené', a meno Gaius), holandské slovo 'Landsraad' a holandské meno 'De Vries'. Aj keď žijú na planéte Caladan, rod Atreidov má svoje korene v Grécku na Zemi, kde bola minójska civilizácia silne spojená s býkom-človekom Minotaurom. To môže vysvetliť výskyt obrazov býka a náznak, že Paulov (Timothée Chalamet) dedo zomrel pri súboji s býkom. V rozšírenom vesmíre si starodávny predok Atreidov vysledoval svoje potomstvo až k gréckemu kráľovi Atreovi, postave spomínanej v gréckej Iliade. Prevzal priezvisko 'Atreides', čo doslovne znamená 'syn Atrea'. (Pat.Ko)
  • Denis Villeneuve potvrdil v článku Vanity Fair, že jeho adaptácia Dune bude rozdelená do dvoch filmov, aby sa zabezpečilo, že pôvodný príbeh bude "zachovaný a nebude rozrezaný na milión kúskov". Avšak na rozdiel od bežnej praxe natáčania niekoľkých častí spolu bol schválený a produkovaný len prvý film (ktorý hrubo pokrýva prvú polovicu zdrojového románu), s voliteľným pokračovaním v závislosti na tom, ako dobre si prvý film vedie. Pokračovanie bolo schválené v utorok po otvorení filmu. Podľa výpravného dizajnéra Patricea Vermetta mal pôvodne film končiť neskôr v príbehu, ale počas prípravy boli tieto záverečné scény presunuté do pokračovania, čo znamená, že niektorá príprava na Dune: Part Two (2024) už bola vykonaná. (Pat.Ko)
  • Skladateľ Hans Zimmer aj režisér Denis Villeneuve vyrastali s hlbokým rešpektom k románu Dune. Keď Villeneuve opúšťal krajinu, aby natáčal film v zahraničí, Zimmer mu povedal: "Nepokaz to." Keď sa Villeneuve vrátil, aby odovzdal film Zimmerovi na zhudobnenie, vrátil rovnaký postoj: "Nepokaz to." Nakoniec film získal 10 nominácií na Oscara, vrátane jednej za Najlepší film, a získal šesť ocenení, vrátane Najlepšej hudby pre Zimmera. (Pat.Ko)
  • David Lynch, režisér predchádzajúceho Duna (1984), vyhlásil, že má "nulový záujem o tento film". Cituje, že jeho problémy s novým filmom nesúvisia s režisérom Denisom Villeneuvom, ale s jeho bolestivými spomienkami na vytváranie verzie z roku 1984: "Pretože to pre mňa bolo utrpenie. Bol to neúspech a nemal som finálny strih. Tento príbeh hovorím už miliardu krát. Nie je to film, ktorý som chcel urobiť. Mám veľmi rád niektoré jeho časti - ale bol to pre mňa absolútny neúspech." (Pat.Ko)
  • V Duna (1984) boli všetci Harkonneni vyobrazení ako ryšaví. V tomto filme sú všetci vyobrazení ako holohlaví. (Pat.Ko)
  • Ďalšou speváčkou k hudbe tohto filmu je Lisa Gerrard, najznámejšia ako členka austrálskeho hudobného dua Dead Can Dance a pre jej predchádzajúcu spoluprácu so skladateľom Hansom Zimmerom vo filme Gladiátor (2000). Svoju časť nahrala v šatníku počas obdobia lockdownu z dôvodu COVID. Zimmer si spomína na fotografiu, ktorú mu poslala, na ktorej je vidieť, ako sa nahrala. Zaujala ho irónia, že "zvuk určený na ozvenu púšte a odrazy od hôr bol nahraný v šatníku v Brooklyne". (Pat.Ko)
  • Postava Stilgara, ktorú stvárnil Javier Bardem, má na lícach veľmi jemné a organické jazvy, ktoré symbolizujú históriu násilia. Ide o elegantný koncept, ktorý Donald Mowat s Bardemom rád vytváral. "Je to pre neho nový make-up. Nikdy skutočne nič také nemal a s ním som si skvelo užil prácu. Bola to fantastická skúsenosť. Je vynikajúci herec a skutočne príjemný človek." (Pat.Ko)
  • Kameraman Greig Fraser odhalil, že film bol pôvodne natočený digitálne na ARRI Alexa LF, avšak režisér Denis Villeneuve preniesol obraz na 35mm film a potom skenoval film späť do digitálnej formy. (Pat.Ko)
  • Napriek nevôli Denisa Villeneuvea, že film bol súčasne uvedený na HBO Max aj do kín, bol počas prvých troch týždňov od uvedenia celkovo najnavštevovanejším filmom v USA na streamovacej službe. (Pat.Ko)
  • Hoci pôvod hudobného nástroja, dudy, je neistý, existujú zobrazenia starovekých nástrojov podobných dudám z Egypta, Blízkeho východu a Ríma, a sú doklady o ich používaní v stredovekéj Európe (Anglicko, Írsko, Škótsko, Bretaň, Francúzsko, Španielsko, Portugalsko a Taliansko). Dudy boli prijaté vo vojenských jednotkách na Blízkom východe už viac ako storočie - jordánska armáda má obzvlášť pôsobivý pochodový orchester. A tak, s arabskými a islamskými vplyvmi v Dune, je úplne vhodné, že dudy by mali byť použité armádou Atreidov na ceremoniálne účely. (Pat.Ko)
  • Niektoré nové hudobné nástroje boli vytvorené špeciálne pre soundtrack k filmu. (Pat.Ko)
  • Sir Roger Deakins bol pôvodne určený ako kameraman, keď predtým úspešne spolupracoval s Denisom Villeneuvom na jeho predchádzajúcom filme Blade Runner 2049 (2017). Problémy so zosynchronizovaním termínov znamenali, že Deakins nebol k dispozícii, a tak to prevzal Greig Fraser. Obaja, Deakins aj Fraser, získali Oscara za Najlepšiu kameru za svoju prácu na týchto po sebe nasledujúcich projektoch s Villeneuvom. (Pat.Ko)
  • Pre prvý trailer Hans Zimmer zhromaždil 32-členný zbor cez FaceTime, aby prehral pieseň Pink Floyd „Eclipse“ (toto bolo uprostred pandémie Covid-19) so Zimmerom dirigujúcim z domu. (Pat.Ko)

Súvisiace novinky

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

17.03.2024

Epickému science fiction v režii Denise Villeneuvea se po osmnácti dnech v kinech velmi slušně daří. V neděli 17. března dosáhl snímek Duna: Část druhá celosvětových tržeb téměř 495 milionů dolarů (z… (viac)

Duna 2 zdvojnásobuje víkendové tržby jedničky

Duna 2 zdvojnásobuje víkendové tržby jedničky

04.03.2024

První Duna při svém nástupu do kin měla poměrně náročnou pozici. Jednalo se sice o očekávaný blockbuster s nabušenou hereckou sestavou a režijním matadorem za kamerou, do široké distribuce však… (viac)

Druhá Duna dorazí o něco dřív

Druhá Duna dorazí o něco dřív

18.11.2023

Premiéra napjatě očekávaného pokračování úspěšné sci-fi Duna z roku 2021 se opět posouvá. Fanoušci se ovšem v tomto případě nemusí vůbec chytat za hlavu, tenhle přesun je pro ně dobrou zprávou.… (viac)

Dočkáme se třetí Duny?

Dočkáme se třetí Duny?

29.08.2023

Jedna by byla málo, dvě jsou fajn, ale co takhle tři? Ačkoliv vizionářský režisér Denis Villeneuve (Sicario, Blade Runner 2049) původně zamýšlel zadaptovat velkolepou sci-fi Duna spisovatele Franka… (viac)

Reklama

Reklama