Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Než sa stal Draculom bol Vladom III. (Luke Evans), vládcom malej zeme menom Transylvánia, ktorá sa krčila v tieni mocnej Osmanskej ríše. Dobre vedel, že akýkoľvek odpor proti silnému susedovi by znamenal jeho koniec. Keď ho však sultán "požiadal", aby mu poslal tisíc chlapcov vrátane jeho vlastného syna ako čerstvých regrútov do armády, rozhodol sa neposlúchnuť. Aby porazil zlo a odvrátil nevyhnuteľné, spojí sa so zlom omnoho väčším. Stane sa Draculom. Nezničiteľným démonom, ktorý je schopný porážať obrovské vojská, ale ktorý zároveň stráca tých, ktorých svojím zúfalým činom zachránil. Svojich najbližších. (TV Markíza)

(viac)

Videá (21)

Trailer 1

Recenzie (754)

PetrPan 

všetky recenzie používateľa

Multigeneračně vlhkotvorný Drákula sice totálně kašle na nějaké vykreslování se s atmosférou své doby, a tak tu máme romantický středověk čisťounký jako povlečení v kamenické nemocnici a panovníka, který obětuje svou korunu a národ za život svého syna. Ale to byl samosebou jen povzdech, na věrnou historicitu si dosud nevyprávěný příběh Napichovačův opravdu nehraje. Máme tu jen velmi korektní fantasy poudačku o nesmrtelném monstru s nesmrtelným srdcem, ale funguje to docela slušně, akce je dostatek, triky jsou fajn a patosu je tak akorát. Navíc pokračování s výraznější účastí prvotního upíra v podání Charlese Dance slibuje zajímavou zápletku, nechám se překvapit. ()

Pilda17 

všetky recenzie používateľa

Od Drákuly jsem moc nečekal, jelikož originál nebyl můj šálek čaje. Novodobý Drákula mi sedl daleko více, jak příběhově, tak dějově. Po celou dobu se něco děje, celkem slušná atmosféra a efekty. Škoda jen toho, že měl 3 dny trpět a děj se tomu nevěnoval více prostoru, mohlo to být daleko brutálnější a mohl více trpět. Ten děj tuto podstatu docela vynechal, mohlo se divákovi ukázat, jak si sahá na úplné dno, jenže to bylo docela opomenuto. Žádnou velkou bolest jsem neviděl, což je jedna taková větší chyba. Přesto jako celek Drákula docela funguje a pokud by jednou mělo vzniknout pokračování, nebudu váhat návštěvy kina .. 7/10 = 75% ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

„Niekedy svet nepotrebuje hrdinu, ale monštrum.“ V mnohom je to super. Krásna výprava, hrady, rieky, tajuplné lesy, hlboké jaskyne, povery, mýty, legendy. Transylvánia je tu predaná fakt temne (čo je pocta... asi). Luke Evans je ako divoký Vlad Narážač kvalitný. Možno by som si namiesto neho vedel lepšie predstaviť iných hercov, ale inak určite ide o dobrý kastingový ťah, mohlo to dopadnúť oveľa horšie. Tým by sme však postupne končili, čo sa týka kvalitných hercov; všetci ostatní hrajú príšerne predvídateľné postavy, alebo sú nejakým iným spôsobom nezaujímaví. Azda s čestnou výnimkou dôchodcu Charlesa Dancea, ktorý ako beta-vampír mohol byť smiešny, ale nakoniec je prekvapivo mrazivý. Mnohé zábery sú pôsobivé, či už Vladovo šplhanie do jaskyne alebo vydesený pohľad na vojakov narazených na koloch. Story je každopádne hrozne riedka a Vladova rodina (hoci chápem, že ho vďaka nej tvorcovia chceli ukázať ako tragickú postavu, ktorá sa stala netvorom z dobrých úmyslov) ma skôr otravovala, než bavila. Akčné scény sú otázne, aj dobré, aj čudné a blbé. V jednej chvíli Vlad zlikviduje tisícovú armádu (myslím, že to tu ešte nebolo) a inokedy sú jeho sily neporovnateľne slabšie. Chaos vytvára i strih robiaci niektoré scény nezrozumiteľnými (počas pokusu o Vladovo upálenie je ostré slnko, ale zvyšok scény je zostrihaný značne kurióznym spôsobom, kedy akoby sa zotmelo behom sekundy). Poriadok v schopnostiach hlavnej postavy zjavne nemal ani samotný režisér, takže Vlad sa v jednej chvíli komicky bojí pásika svetla a inokedy mu relatívne nerobí problém stonásobne väčšie svetlo. Rovnako tak nechápem, že keď gigantická finálna armáda k nim pochodovala niekoľko dní a nocí, prečo si Vlad k nej postupne v priebehu nocí neodlietaval, zakaždým nezlikvidoval aspoň 3000 vojakov, ráno sa nevrátil do bezpečia a v noci nepokračoval. Prečo čakal do poslednej chvíle? To bolo potom jasné, že to muselo dopadnúť tak, ako to dopadlo. Podobných kiksov je film plný (ak by medzi vami a obrovskou nepriateľskou armádou stál jediný človek, skutočne by prvé, čo by vám napadlo s ním urobiť, bolo zbaviť sa ho a potom si počkať na armádu a nechať sa ňou zabiť?) a to ho veľmi oslabuje (ako netopiere zabíjali nepriateľských vojakov? Umlátili ich krídelkami? A čo malo znamenať pochodovanie so ZAVIAZANÝMI OČAMI???). Ale veľmi sa mi páčil finálny dodatok. Škoda, že Universal sa rozhodol tento film do budovaného monster univerza nezaradiť a teda celý záver pôsobí s odstupom rokov absurdne. ()

Eawy 

všetky recenzie používateľa

Pravdepodobne by sa dalo povedať, že som človek, ktorý si na nejaké priveľké filmové zážitky nepotrpí. To sa zvyčajne odzrkadľuje aj na mojom hodnotení a toto nebude výnimkou. Možno je to faktom, že v posledných rokoch môj vzťah k západnej kinematografii troška ochladol a moje kritériá na dobrý film sa znížili, no mne sa táto vecička páčila. Bol to veľmi klasicky vymyslený príbeh o klasickom hrdinovi/záporákovi, no pre mňa, čo sa týka deju pôsobil film veľmi inovatívne. Zasadiť celý zrod do takého obdobia, vysvetliť pohnútky hlavného hrdinu, či dokonca podotknúť Draculovu ľudskú stránku sa im podarilo. Hudba bola niekedy dych vyrážajúca a celkové filmové efekty pôsobili nenútene. Nemala som pocit, že by nám chceli naservírovať vizuálnymi trikmi nabitú "ptákovinu". Myslím si, že celkovo dokázali, že aj bez prelievania litrov krvi, bez hodinového umierania sa dá natočiť príjemne plynúci film, pri ktorom sa určite nebudete nudiť. A to, že herec v hlavnej úlohe je Mr. Evans, pravdaže iba vizuálnej stránke pridáva. Aj napriek tomu, že mal film neúrekom chýb (ktoré si pravdepodobne všimnem pri najbližšom pozeraní) mám z neho dobrý pocit. U mňa: Prekvapivá spokojnosť 70% ()

Lateef 

všetky recenzie používateľa

Režijní debut Garyho Shorea se nese v béčkovém, přesto vcelku zábavném hávu. Nejde ani tak o velkolepé bitvy, souboje, choreografii (v podstatě jsou všechny tři zmíněné atributy žalostné), ale o symboly života, oběť, ochranu a ... Luka Evanse... jo, o toho jde hlavně, protože to je základní stavební kámen celého snímku. Kámen jedním slovem charismatický. Věřím mu roli otce, který promlouvá ke svému synovi, i roli "Batmana", vojevůdce, který mocnou silou vede své "dětičky" proti hordě nepřátel (vskutku impozantní scéna). Finální souboj nudně kráčí vyšlapanou klišovitou cestičkou, samotný závěr pak úsměvně otevírá dveře pro pokračování, které pravděpodobně přijde vzhledem k tomu, že film vložených 70 miliónů dolarů přetavil ve slušných 190 miliónů dolarů celosvětově. ()

Galéria (47)

Zaujímavosti (32)

  • Gary Shore se ke scénáři vyjádřil následovně: "Nebylo to to, co jsem očekával. To, co mne zaujalo ve scénáři, byl fakt, že zahrnoval příběh Napichovače a zároveň poskytoval spojnici mezi ním a původní knihou od Brama Stokera 'Drákula'. Nikdy předtím jsem takové spojení neviděl." (Zdroj: CinemArt.cz) (Geriel)
  • Na začátku snímku je v řece nalezena přilba, která údajně připlavala. Vzhledem k materiálu přilby je to však velmi nepravděpodobné. (Geriel)
  • Jméno Tepes, v překladu "napichovač", získal Vlad ve skutečnosti až po smrti. Jedná se o odkaz na jeho oblibu narážet hlavy nepřátel na kůl, které nechal vystavit do kruhu, v jehož středu nechal vystrojit obrovskou hostinu pro svoji rodinu a nejlepší generály a vojáky. (kubsov)

Súvisiace novinky

Luc Besson chystá vlastního Draculu

Luc Besson chystá vlastního Draculu

18.02.2024

Je tomu už pár měsíců, co do našich kin dorazil zatím poslední snímek režiséra Luca Bessona (Leon, Pátý element) pod názvem DogMan, v němž si hlavní roli zahrál americký herec Caleb Landry Jones.… (viac)

Nový Drákula od režisérky Ničitelky

Nový Drákula od režisérky Ničitelky

12.03.2020

Studia Blumhouse a Universal chystají nového Drákulu. Po nedávné minisérii od Netflixu a BBC a snímku Drákula: Neznámá legenda nebo dřívějších známých adaptacích se tak jedná již o několikáté… (viac)

Tvůrci Sherlocka chystají nového Drákulu

Tvůrci Sherlocka chystají nového Drákulu

18.10.2018

Steven Moffat a Mark Gatiss (Sherlock, Doctor Who) se plánují znovu spojit pro novou seriálovou adaptaci Drákuly na BBC One a Netflixu. Bude se jednat o třídílnou minisérii, kterou producentské duo… (viac)

Hororová monstra nebudou děsit

Hororová monstra nebudou děsit

16.11.2014

Šéfka studia Universal Donna Langley ví, jak vydělat peníze. Nejprve jsme se od ní dozvěděli, že nás čeká minimálně deset dílů Rychle a zběsile. A hned záhy dala na vědomí, že filmy z budovaného… (viac)

Reklama

Reklama