Reklama

Reklama

Verejní nepriatelia

  • Česko Veřejní nepřátelé (viac)
Trailer 1
USA / Japonsko, 2009, 140 min

Píše sa rok 1933 a hospodárska kríza v Spojených štátoch trvá už štvrtý rok. Z väzenia v Indiane utečie banda bankových lupičov. Na čele s Johnom Dillingerom (Johnny Depp) vyčíňajú v Chicagu. V priebehu niekoľkých minút dokážu kompletne vykradnúť každú banku, pričom polícia je na nich krátka. V tridsiatych rokoch minulého storočia vzniká FBI a mladý riaditeľ J. Edgar Hoover (Billy Crudup) má veľké ambície vytvoriť moderný úrad plný mladých dravých profesionálov. Za šéfa pobočky v Chicagu vymenuje agenta Melvina Purvisa (Christian Bale), ktorého veľkou túžbou je dostať Dillingera aj s jeho kumpánmi. Dillinger si s ním však iba pohráva. Purvis presvedčí Hoovera, aby do jeho tímu povolal aj skúsených starších agentov, inak nemá šancu. John Dillinger sa zamiluje do mladej Billie Frechetteovej (Marion Cotillardová). Keď po zatknutí musí pred súd, najme si toho najlepšieho advokáta, ktorý zariadi, aby ho neodviezli do inej väznice. Dillingerovi sa opäť podarí utiecť a znova vykráda banky. Purvis svoj boj nevzdáva a stále sa ho snaží nájsť. Je mu jasné, že to nebude ľahké. Dillingerovi je v Chicagu už trochu tesno a so svojimi kumpánmi vyčíňa aj v iných mestách. FBI je im však na stope. Keď pri lúpeži postrelia jedného z bandy, Purvis krutým spôsobom získa od umierajúceho informácie, kde sa Dillinger schováva. Pripraví veľkú akciu, aby ho dostal. Dôjde k obrovskej prestrelke a prenasledovaniu v autách, muži umierajú na oboch stranách. John Dillinger je jediný z partie, kto prežije. Purvis je presvedčený, že jedného dňa sa do Chicaga vráti, pretože tam žije dievča, ktoré miluje. Lenže Dillingerovi je jasné, že Purvis ju veľmi dobre stráži... (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (41)

  • Z pokladen severoamerických kin si slavní gangsteři nakradli 97,1 milionu amerických dolarů, z těch celosvětových dohromady 214,1 mil. (NIRO)
  • Při natáčení ztratil řidič kontrolu nad Fordem z roku 1933 poté, co narazil do kusu ledu. Johnny Depp (John Dillinger) skočil autu do cesty a se zbraní v ruce křičel na komparsisty, na které se auto řítilo, aby utekli. (Maulincio)
  • Johnny Depp (John Dillinger) daroval svůj klobouk dvanáctiletému chlapci, který si o něj při natáčení řekl. (Maulincio)
  • Ve vězení spolu John Dillinger (Johnny Depp) a Melvin Purvis (Christian Bale) vedou krátký rozhovor... ve skutečnosti spolu ale nikdy nemluvili, ani se k sobě nedostali tak blízko. "Tváří v tvář" se ocitli až ve chvíli Dillingerovy smrti. (Maulincio)
  • První vysokorozpočtový film s premiérou v Chicagu. Bylo na ní k vidění mnoho historických vozů. (Maulincio)
  • Dědeček a nevlastní otec Johnnyho Deppa (John Dillinger) byli na "špatné straně zákona" a Johnny z nich tak mohl čerpat inspiraci pro svůj výkon. Navíc - onen nevlastní otec, Robert Palmer, byl ve Statesvilleském vězení ve státě Illinois, kde se část filmu točila. (Maulincio)
  • Smrt Johna Dillingera (Johnny Depp) se natáčela na stejném místě, kde k ní ve skutečnosti došlo. (Maulincio)
  • Dům, ve kterém se John Dillinger (Johnny Depp) po poslední loupeži skrývá, je skutečný dům v Little Bohemia Lodge v Manitowish Waters ve státě Wisconsin, kde se událost doopravdy odehrála. Nábojnice z roku 1934, které tam zůstaly po přestřelce, lze občas ještě v okolních lesích najít. Točilo se i v místnosti, kde pobýval skutečný Dillinger. (Maulincio)
  • Při útěku po bankovní loupeži byl použit původní Studebaker z roku 1932, který posloužil jako Dillingerův (Johnny Depp) únikový vůz i ve skutečnosti - po loupeži v Greencastlu ve státě Indiana. Byl zapůjčen z nedalekého automobilového muzea. (Maulincio)
  • Ve filmu se objeví několik podomácku upravených zbraní, které jsou přesnými replikami upravených zbraní skutečného Dillingerova gangu. Jsou to například Colt Government Model 38.Super upravený zbrojařem Hymanem S. Lehmanem na tzv. "Machine pistol" nebo lehký kulomet Winchester Model 1907 s přidaným předpažbím z Thompsonova samopalu, který používal Homer Van Meter. (HectorHagman)
  • John Dillinger (ve filmu Johnny Depp) ve skutečnosti nebyl dobrý střelec. Zastřelil pouze jednoho člověka a ještě k tomu náhodou. (Maulincio)
  • Skutečný Melvin Purvis (ve filmu Christian Bale) rok po smrti Johna Dillingera (Johnny Depp) odešel z FBI a roku 1960 zemřel vlastní rukou. (boul)
  • Dopravní letadlo, které se ve filmu objevuje, je Ford Trimotor, jež bylo vyráběno od roku 1925 a vzniklo na 199 kusů. (bejkovec)
  • Anna Sage (ve filmu Branka Katić) dostala za udání Dillingera (Johnny Depp) 5000 amerických dolarů a za 21 měsíců byla deportována zpět do Rumunska. (HellFire)
  • Je pravda, že skutečný Dillinger (ve filmu Johnny Depp) si rád při správné příležitosti fotil policisty a často navštěvoval bary v Chicagu, ale nikdy nešel na policejní stanici, jak je tomu ve filmu. (HellFire)
  • Když tělo skutečného Dillingera (ve filmu Johnny Depp) leželo na chodníku, mnozí přihlížející si v jeho krvi na památku namočili kapesníky. (HellFire)

Súvisiace novinky

Bale založí Ferrari

Bale založí Ferrari

21.08.2015

Kyberthriller Hacker neuspěl u kritiků ani u diváků a navíc jde o jeden z největších propadáků letošního roku (rozpočet 70 milionů dolarů, tržby 17). Režisér Michael Mann tak potřebuje malou domů,… (viac)

Branagh jako Wallander ještě jednou a naposled

Branagh jako Wallander ještě jednou a naposled

26.11.2013

Wallander je bezesporu jeden z nejlepších detektivních seriálů současnosti. Možná i proto, že se nejedná o tradiční seriál – každá ze tří dosavadních sérií obsahovala tři devadesátiminutové epizody,… (viac)

Mann verbuje Thora do kybernetického thrilleru

Mann verbuje Thora do kybernetického thrilleru

17.02.2013

Chris Hemsworth si měl zahrát hlavní roli v sci-fi Stevena Spielberga Robocalypse, jejíž natáčení už mělo v těchto dnech probíhat. Kvůli problémům s rozpočtem však bylo odsunuto na konec roku a Chris… (viac)

Leonardo DiCaprio šéfuje FBI

Leonardo DiCaprio šéfuje FBI

21.06.2010

Už se o tom spekulovalo dříve, teď je to oficiální. Leonardo DiCaprio si po Franku Abagnaleovi a Howardu Hughesovi zahraje další slavnou postavu americké historie 20. století. J. Edgar Hoover založil… (viac)

Reklama

Reklama