Reklama

Reklama

Financoval som Slovenské národné povstanie

(TV film)
všetky plagáty

Príbeh guvernéra Národnej banky Slovenského štátu prof. JUDr. Imricha Karvaša. "Ekonómovia málokedy vstupujú do tvorby dejín. Slovenská história je však výnimkou. SNP jedna z najvýznamnejších udalostí moderných dejín je úzko spätá s politikou centrálnej banky. Po americkom bombardovaní Bratislavy nariadil jej guvernér previezť tri miliardy korún z hlavného mesta do trezorov vo filiálke v Banskej Bystrici. Nebola to náhoda - guvernér úzko spolupracoval s ilegálnou Slovenskou národnou radou a zabezpečoval povstanie po hospodárskej stránke." Takto znie úvod námetu k dokumentu o pomerne málo známej osobnosti slovenských dejín prof. JUDr. Imrichovi Karvašovi. Film Aloisa Ditricha je netradičnou životopisnou kompozíciou a rekonštrukciou príbehu popredného národohospodára a verejného činiteľa, zástupcu teórie tzv. štátu blahobytu, podľa ktorej má štát regulatívnymi zásahmi napraviť nedostatky liberalistického kapitalizmu. Imrich Karvaš okrem iného povedal: "Etika v praktickom hospodárskom živote je ešte dôležitejšia ako v ostatných sektoroch sociálneho života.

"Postoj človeka na jeho úrovni mohol byť pre zložité politické procesy rozhodujúci. Etické ciele boli práve tie, ktoré mu nedovoľovali kolaborovať s nehumánnymi režimami, čím bola poznačená aj jeho ďalšia anabáza. Po odhalení Gestapom - koncentračné tábory až do konca vojny, potom za odmietnutie spolupráce s komunistickou stranou je odsúdený, najprv dva a v r.1958 na sedemnásť rokov za špionáž a velezradu. Len vďaka amnestii sa mu tento trest skrátil na dva roky. Počas uvoľnenia v r.1968-69 je súdne rehabilitovaný. V Ditrichovom filme sa stretneme nielen s jeho dvomi synmi a dcérou, ktorí participujú na rekonštrukcii, ale aj s ľuďmi, ktorí zaujímavo odkrývajú málo známe okolnosti príbehu. Po dlhej prípravnej práci našiel režisér v archívnych materiáloch množstvo údajov, ktoré tento príbeh svojím významom presahujú a dokresľujú obraz zložitých rokov našej histórie. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (8)

mchnk 

všetky recenzie používateľa

Velmi detailní, podpořené skutečně raritními záběry z celého světa. Lze také mluvit o jisté dávce originality, jakou je dokument poddán, ovšem s tragickým hudebním doprovodem musím souhlasit, zvlášť závěrečný třetihorní americký rock vše předchozí skoro až degradoval. ()

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Ditrich splnil povinné poplivání komunistů, nebýt toho, mohl být film o třetinu kratší a možná údernější. Ale každá doba si žádá své a její umělci rádi točí aktuální agitky. Jinak byl pro mě dokument semeništěm zajímavých informací. Mezi ně musím zařadit i tu negativní, že na Slovensku se již zřejmě od dob války pěly americké songy. Jinak si totiž neumím vysvětlit ten stupidní hudební podkres, který si pan režisér vybral. A neomlouvá ho ani to, že není Slovák. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Imrich Karvaš znamenal pre našu históriu veľa a tento dokument o ňom je veľmi zaujímavo poňatý, takže je to pozoruhodné. Chcel by som však vedieť viac o ňom ako slobodomurárovi, tieto veci sa akosi opomenuli až na to jednoduché spomenutie. Inak nesúhlasím s tým, že ekonómovia málokedy vstupujú do tvorby dejín, najmä dnes to neplatí. Šikovný to však bol film. ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Skvelý dokument, s obdivuhodnými archívnymi zábermi, ktorý podkopáva jedine zle vybraný hudobný podmaz a chuť pritvrdiť tam, kde to bolo nutné. ()

Shedom 

všetky recenzie používateľa

Dokument ako taký v poriadku, ale čo mal znamenať ten desivý hudobný doprovod...? Na mňa osobne teda pôsobil hodne rušivo. ()

kebom 

všetky recenzie používateľa

Najlepšie bolo vyjadrenie o tom, ako musel odísť Karvaš "za trest" do Tatranskej Lomnice, veľmi pekné miesto na vyhnanstvo... V konečnom dôsledku nefinancoval zo svojho, chcel si zachrániť krk a pridával sa na tú "správnu" stranu. Škoda toho množstva neprávd, poloprávd a mystifikácií, mohol mať dokument lepšiu výpovednú hodnotu. ()

Cikinko 

všetky recenzie používateľa

Výpovedná hodnotra dokumentu a obsahovosť určite na výbornú...ale spomínaná hudba , a kamera spolu so strihom na mňa pôsobili deprimujúco a nevhodne... priemer 3* ()

Reklama

Reklama