Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavná postava, policajt Andrzej (Jiří Macháček), prichádza do zapadnutej poľskej dediny na poľsko-slovenskej hranici neďaleko poľskej Dukly. Utekajúc od civilizácie, od mesta a hlavne od tragických spomienok spoznáva miestu femme fatale so slovenskými koreňmi, Ľubicu (Zuzana Fialová), ktorá nakoniec prelomí jeho životnú rezignovanosť a ľahostajnosť... (ČSFD)

(viac)

Recenzie (13)

klerik 

všetky recenzie používateľa

VODKA LEMON+JE TŘEBA ZABÍT SEKALA Podarená artovka, ktorá vie navodiť vidiecku atmosféru a poukázať na dedinskú živočíšnu mentalitu. Je to možno trochu nevyvážené a k záveru to trochu drhne, ale Macháčkovo (ne)herectvo to skvelo vyvažuje (veľmi dobrá kamera pri snímaní jeho tváre) a dokonca aj Fialová ako famme fatale bola fajn (hlavne vďaka tomu, že bola šibnutá). Filmík, ktorý je predovšetkým sympatický... a "náš"... ()

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Wino truskawkowe je překvapující nádherný spirituální zážitek, splynutí existencionálna a živočišna v takové míře, kterému je zapotřebí jít naproti s otevřenou náručí. Už jenom proto, že Zuzana Fialová je bezchybným živočišným vampem, trochu Carmen, trochu Ofélií. S krásnou měkkou dikcí, plátno jí nikdy nemá dost. Nebo proto, že se Jiří Macháček pouze pro tentokrát stal hercem na hony vzdáleným těm karikám z českých filmů, dokázal v sobě najít realistickou interpretaci člověka, který prožije během krátké doby celý svůj život a může tak začít žít další. Nepitvoří se, neplýtvá jakoukoli maskou, je jednoduše dobrý. Krajina je čarokrásná, hudba lahodící uchu, po technické stránce velice podmanivé. Česká kino distribuce opět jednou zaváhala a přišla o moc. ()

Sandiego 

všetky recenzie používateľa

Sonda do porevolučního venkovského panoptika, která neví jestli má být psychologickým dramatem, sociální sondou či nevynalézavou kriminálkou. Žádnou z těchto tří poloh nakonec není schopna uspokojivě naplnit a zůstane tak jen hořký pocit z mdlého filmu bez dramaturgického ukočírování. ()

hygienik 

všetky recenzie používateľa

Druhý Návrat bocianov. To isté prostredie, podobné klišé, ale Jahodové víno má navyše o čosi nudnejší dej. Rázovitá obec z pohraničia je zobrazená tak prehnane (s dôrazom na nedostatky každého obyvateľa: alkoholizmus, radodajnosť, sebectvo, horkokrvnosť, že je po 5 minútach jasné, ako sa to skončí. Film nemá čím prekvapiť (vrátane očakávaných štylizovaných záberov vidieckej idyly). ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Nuda, priserna nuda, a este raz nuda. Kto ma rad filmy, u ktorych sa musim xmrti ufilozofovat nad tym, co ktorou vetou ktory mental a jeliman presne myslel, nech si da pre mna za mna aj 7 hviezd. Pre mna osobne 1 % ()

Agoran 

všetky recenzie používateľa

Poetický příběh zasazený do klidného prostředí polského venkova. Musím zmínit pěknou kameru (jen občas mi vadily špatně natočené záběry z vrtulníku) a hlavně hudbu, která již začíná být u polských filmů standardem. Škoda, že Macháček je dabovaný, ale tento fakt film nijak neruší. Soutěžní sekce FEBIOFESTU 2008 ()

rudeboy 

všetky recenzie používateľa

Režisérsky debut Dariusza Jablonskeho nie je určite zlým filmom, ale sú tu isté nedostatky, ktoré mu bránia prekročiť pomyselnú hranicu priemeru. Vizuálna stránka filmu je naozaj veľmi pekná od farebnej poetiky až po kameru. Film je točený podľa literárnej predlohy a to je možno kameňom úrazu. Ja osobne som ju nečítal a myslím si, že Jablonski nedokázal film správne naservírovať divákovi, tak aby prekročil prah hľadania a dokonale porozumel filmu (znalosť predlohy by isto pomohla). Film zrádza aj jeho tempo, ktoré je zo začiatku veľmi zdĺhavé. Akoby sa tu naťahovali nepodstatné pasáže a to dôležité je stále tak trochu bokom (to sa ku koncu našťastie zlepší). Aj vykreslenie dedinského prostredia či začiatok vzťahu Macháčka s Fialovou (ktorá mi do filmu príliš nesedí) je len akési nesúrodé povytrhávanie fragmentov z kontextu. Dabing väčšinou neriešim, pretože filmy pozerám v originálnom znení, ale keďže sa jedná o slovenskú koprodukciu, musím smutne skonštatovať, že je strašný! Hlasy až na výnimky vôbec nesedia k postavám, vyznievajú príliš pateticky a divák má skôr pocit, že počúva rozhlasovú hru. Čo sa týka hercov, je to absolútny priemer (to čo dokážu zahrať vždy). Za týmto nedostatkom môžeme hľadať pravdepodobne slabú režisérsku taktovku, ktorá nedokázala s hercov vyžmýkať čosi viac. Jahodové víno je film o živote na okraji, o viere, láske i o smrti. Nesie v sebe isté posolstvo, ale mal na viac. Trochu lepší priemer. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Macháček v slovenskom dabingu Vajdu sa tu snaží hrať na artové city diváka. Veľmi mu to nejde ani s podporou náladovej hudby ako z Posledného mohykána a s peknými zábermi prírody. Fialová tu mala menšiu úlohu, ako som čakal, na osudovú ženu veľmi nemá. Takto si moderný slovenský film nepredstavujem ()

Cement73 

všetky recenzie používateľa

Atmosfera polského vidieka na východe je opísana velmi dobre. Sám som to videl neraz. Ale aj v tej beznádeji a chudobe sú tito ludia este stale schopny najst to svoje stastie. ()

vojo 

všetky recenzie používateľa

Miestami výborné, miestami nudné, miestami nelogické, "detektívna" zápletka veľmi priehľadná a ku koncu až zbytočne mystické. Myslím, že prostredie filmu je vďaka kamere dosť atraktívne aby potrebovalo takéto barličky. Vďaka miestnej femme fatale (Zuzana Fialová)som pridal jednu hviezdičku.Žiaľ budem musieť čakať na nejaký vydarenejší film z prostredia, ktoré mám veľmi rád( bohom zabudnuté miesta, kde je nádherne, no žiť sa tam (ne)dá. 44% ()

Súvisiace novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (viac)

Reklama

Reklama