Reklama

Reklama

Přelstít lišku pouště je úkol hodný pravých mužů... Libye 1943. Po téměř třech letech lítých pouštních bojů vehnal Rommel svým brilantním nasazením tankových jednotek Brity do zoufalé situace. Osud Středomoří visí na vlásku. Němci obsadili strategický přístav Tobruk a nyní zde shromažďují posily a vojenský materiál k dalšímu útoku. Britové mají ovšem v záloze plán. Zajatí britští výsadkáři mají při přesunu do Tobruku přemoci německou stráž, zmocnit se konvoje a pod velením kapitána Fostera zničit pobřežní dělostřelecké baterie a umožnit tak britskému námořnictvu útok na přístav. Plán ovšem už na samotném začátku získá povážlivé trhliny... Hlavní roli v americkém válečném filmu režiséra Henryho Hathawaye ztvárnil Richard Burton. (Česká televize)

(viac)

Recenzie (23)

PTuranyi 

všetky recenzie používateľa

Celkom dobrý vojnový film líčiaci dobrodružstvo skupiny zajatcov pod velením kapitána rozviedky Fostera, ktorej sa podarí uniesť konvoj s cieľom zničiť pobrežné delá chrániace Tobruk. Produkcia je dobrá a napriek vážnej situácii a dramatickým okamihom si dej udržuje odstup a neváha využiť vtipné situácie na odľahčenie. Keď však ide do tuhého atmosféra patrične graduje. Herecké výkony obstoja a Richard Burton v hlavnej úlohe je zárukou kvalitného stvárnenia vojnového hrdinu. Celkovo však príbeh nie je veľmi pútavý a okrem pár vtipných či dramatických momentov ponúka presun z púšte do Tobruku. Záverečná bitka je dosť neprehľadná a tak trochu nadnesená. 65% ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Nielen kvôli charizmatickému Burtonovi v hlavnej úlohe je zaujímavý film, ale aj kvôli svojmu svižnému tempu a záverečnej veľkolepej akcii. Príbeh má prvoradý účel zabaviť akciou a dôvtipom postáv z diverznej skupiny poskladanej zo zdravotníckej jednotky, a na nejaké historické reálie sa nehrá. Preto je tu aj taká početnosť hlášok, a preto mu aj odpustím detaily ako to, že nemeckí vojaci, ktorí sú tu predstavovaní viacmenej ako hlupáci, nespoznajú prízvuk u britských vojakov snažiacich sa hovoriť nemecky. Taká skôr oddychovka, ktorá svoj účel plní. ()

Reklama

Amonasr 

všetky recenzie používateľa

Klasický válečný film amerického střihu ve stylu gentlemanského westernu, kde se umírá jen tak mimochodem bez nějakých zbytečných emocí. Kladní hrdinové, tzn. ti naši, převyšují nepřítele po všech stránkách, ať už chytrostí či přesností střelby. Hodně se zde střílí, bouchá to jako při ohňostroji, občas teče krev, zkrátka válka je takové jedno velké akční divadlo. Nebo to bylo někdy i doopravdy? ()

Winster 

všetky recenzie používateľa

u filmu ihned ocenuji preklad anglictiny a titulky kdyz mluvi nemci...tak by to melo byt vzdy a vsude. jen me trosku podivuje ze naklady se zajatcema jsou plny potenc. zbrani. A slecna se veze asi jako ted nekam na safary. Skoda toho, ze akcni seny jsou z filmu tobruk...to je fakt napad roku.. rambo s plamenovemtem je teda uz moc a davam diky tomu hodnoceni dolu... ()

Rura 

všetky recenzie používateľa

Nieze su niektore sceny podobne s Tobruk (1967), ony su to doslova tie iste zabery. Este aj Richard Burton si odfarbil vlasy aby lepsie pasoval do znovupouzitych zaberov z dialky. V podstate prvy krat vidim vo filme nieco, comu sa v hudobnom svete hovori "remix": na podobnu dejovu linku natocime za 3 tyzdne par zaberov z blizka, premiesame to s povodnym filmom a za lacny peniaz mame hotovo... well done, Universal. ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (1)

  • Téměř všechny akční scény byly převzaty z filmu Tobruk (1967). (Marek06)

Reklama

Reklama