Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný hollywoodský film, jemuž vévodí výkon Richarda Burtona v titulní roli, se soustřeďuje nejen na historické děje ve 3. století před Kristem, kdy Alexandr Makedonský dobýval téměř celý tehdy známý svět, ale také na intriky a jednotlivé lidské osudy. Alexandrovo stoupání k vrcholu začalo ve chvíli, kdy porazil perského krále Daria a stal pánem Asie. Jeho titánské plány však zmařila smrt... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (22)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Alexander bol natáčaný v štýle tuctovej transformácie niekoľkých historických faktov do scenára a potom jednoduchým pretlmočením týchto dialógov hercami, ktorí nemali v úmysle dať svojim postavám hĺbku. Až tak by to neprekážalo, ak by Rossen nezlyhal v tom najdôležitejšom, v zobrazení veľkolepých bitiek. Tie sú totiž nebývale mdlé a nie je to iba tým, že skončia skôr, ako začnú. Pozeráme sa iba na zhluky vojakov, ktorí na seba mávajú bez záujmu mečmi a máte z nich pocit, že každú chvíľu spadnú z koní. Záujem o film vo mne samozrejme vyvolal Stoneov Alexander a znalosť iných dobových veľkofilmov ako Ben Hur, Kleopatra, Desať prikázaní a Vikingov, ktorým však Alexander nesiaha ani nad sandále. A stačilo dať do projektu iba viac entuziazmu. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Alexander Veľký Macedonský (Αλέξανδρος ὁ Τρίτος ὁ Μακεδώv) je považovaný za jedného z najväčších vojvodcov v dejinách ľudstva. Grécky antický historik Arriános sa v úvode svojho diela o ňom vyjadril, že správy o Filipovom synovi Alexandrovi, ktoré zaznamenali aj iní dejepisci sú rôznorodé, každý o ňom píše inak. Vraj neexistuje človek, o ktorom bolo zaznamenaných toľko správ navzájom si odporujúcich. O tomto výnimočnom dobyvateľovi sveta bolo natočených aj mnoho filmov. Mne najviac v pamäti utkvel snímok amerického režiséra Olivera Stonea z roku 2004. Teraz som sa však dostal ku omnoho staršiemu titulu, ktorý mapuje jeho život. Životopisný snímok "Alexander Veľký" (Alexander the Great) z roku 1956, ktorý zrežíroval Robert Rossen, je klasický, koprodukčný, papundeklový, historický, epický veľkofilm aké sa točili v päťdesiatych rokoch minulého storočia. *** ()

Reklama

MickeyStuma 

všetky recenzie používateľa

Klasický životopisný snímek plný úžasných kostýmů a kulis. Ano, ve své době, kdy takovéto snímky vznikali hojně, se na takovéto věci dávalo hodně záležet. Scénář však vypadá, jako by byl spíše určen pro divadlo, než pro film. Dnes ono neustálé tlachání už přijde dosti nudně a velice protahovaně. Válečných scén se sice dočkáme (aby ne, když se jedná o honosného vojevůdce), ale svojí rapidně krátkou délkou spíše vypadají jen jako náznak, že se něco takového taky dělo. Na delší bitvu to už už vypadalo na konci snímku, ale v tom nejlepším očekávání se to zase utnulo. No tak nic. Snímek je tedy v dnešní době určen spíše jen pro opravdové fajnšmekry. Ostatní se uzívají k smrti. ()

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Jeden z typických hollywoodských velkofilmů 50. a 60. let s velkorysými stavbami, kostýmy i bitvami. Historicky poměrně věrný, i když poslední léta Alexandra Velikého jsou silně zkrácena a většina děje je zhuštěna ještě před finální bitvu s Peršany. Film se soustředí na zobrazení Alexandra jako muže přesyceného mocí a unaveného životem. Zde naprosto zlatovlasý Richard Burton si svoji úlohu užil s gustem. Tento film by měli zhlédnout všichni, kdo se chystají na nejnovější Stoneův "trhák". ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Podobné epické historické veľkofilmy boli v dobe vzniku (a neskôr) vo veľkej popularite. Tu sa však skĺbili všetky negatívne faktory, ako nedostatok "veľkých" bojových scén, razantné dialógy či atraktívne intrigy. Snaha Richarda Burtona je očividná, ale nepostačí. Alexander Veľký je tak len obyčajný priemer, ku ktorému sa málokto vráti. ()

Galéria (121)

Zaujímavosti (8)

  • Keď zaútočí macedónska jazda na Dareiovo vojsko, je jasne vidieť, ako sa jeden z hrotov kopijí samovoľne ohne, čo je jasný dôkaz toho, že je vyrobený z gumy. (beso74)
  • Danielle Darrieux hrá vo filme matku Richarda Burtona, hoci je v skutočnosti len o osem rokov staršia. (beso74)

Reklama

Reklama