Reklama

Reklama

Bouřlivá dvacátá léta

  • Česko Bouřlivá léta (viac)
Trailer
Akčný / Dráma / Film-Noir / Krimi / Thriller
USA, 1939, 106 min

Réžia:

Raoul Walsh

Kamera:

Ernest Haller

Hrajú:

James Cagney, Priscilla Lane, Humphrey Bogart, Gladys George, Jeffrey Lynn, Frank McHugh, Paul Kelly, Elisabeth Risdon, Edward Keane, Joe Sawyer (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Éra prohibice nebyla nikdy bouřlivější než v této kronice podsvětí, která ožívá v dynamické režii Raoula Walshe. Na pozadí téměř zpravodajských záběrů a vyprávění sleduje život nezaměstnaného válečného veterána Eddieho Bartletta (James Cagney), který se stává pašerákem alkoholu a namísto bitev se zabývá lahvemi. Jenomže bitvám se Eddie stejně nevyhne – čekají na něj uvnitř i za hranicemi jeho rostoucího impéria. Na jedné straně musí čelit teritoriálním sporům a krvavému vyřizování účtů, na straně druhé zradě svého společníka (Humphrey Bogart). Dalšího gangstera měl Cagney hrát až o deset let později (Bílý žár), v době, kdy už se gangsterské filmy stávaly vzácností. "Bejvalo to velký zvíře,” říká ve finále Panama Smith (Gladys George), když komentuje Bartlettův odchod... a signalizuje tak zároveň konec hollywoodského zájmu o gangsterský film. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (54)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Pokúšal som sa zistiť, čím sa tento film odlišuje od iných žánrovo príbuzných filmov. A domnievam sa, že iba rokom nakrútenia. Inak je to ako cez kopirák o vzostupe a páde, akurát tu je pozadím prohibícia a nie drogy. Filmu nie je veľa čo vyčítať. Ale ani chváliť. Prekvapil ma James Cagney, pretože ten sa podľa mňa do svojej úlohy vôbec nehodil. Premeniť ho s Bogartom, to by som už neváhal ani so štyrmi hviezdičkami. ()

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

"I'M GONNA HAVE A SWELL LAW OFFICE IN THE WOOLWORTH BUILDING. HAVE IT ALL PICKED OUT, ON THE 28TH FLOOR. CAN SEE THE WHOLE CITY: THE BAY, BROOKLYN..." ------------ Sú iba tri filmy, v ktorých sa spoločne pred kameru postavili dve legendy zlatej éry Hollywoodu - božský James Cagney a ešte o čosi geniálnejší Humphrey Bogart. Po westerne The Oklahoma Kid a vynikajúcom Angels with Dirty Faces bola na rade táto skvostná gangsterka, ktorá je aj napriek svojim nesporným kvalitám stále len predjedlom k vrcholu žánru - White Heat. Herecké výkony týchto dvoch velikánov mohli byť ukočírované len ďalším velikánom, a preto sa o réžiu postaral Raoul Walsh. Pre milovníka žánru sa jedná o bezpodmienečnú povinnosť. Už teraz sa teším na opakované zhliadnutie. ()

Reklama

Topco 

všetky recenzie používateľa

Búrlivé dvadsiate roky od Raoula Walsha dali bodku za gangsterkou 30. rokov. Divák má možnosť vidieť situáciu pred, počas a po prohibícii, zároveň jej dopad na príklade jedinca Eddieho Bartletta. Hlavné party si strihli obľúbené vychádzajúce hviezdy James Cagney a Humphrey Bogart._________V Búrlivých dvadsiatych rokoch je Cagneyho postava nútená dať sa na zločineckú dráhu kvôli zlej spoločenskej situácii. Ako vojak prichádzajúci z francúzskeho frontu si nedokáže nájsť pracovné uplatnenie. Do karát mu zahrá prohibícia, na ktorej sa dá veľmi dobre zarobiť. Stačí tak málo: odvaha, tvrdé päste, ostrý jazyk. V postave Eddieho vidíme schematicky vzostup a pád, či následnú (hrdinskú) smrť na schodoch. 10/10 ()

zette 

všetky recenzie používateľa

Na filmu nejvice ocenuji "dobove tydeniky", ktere nastinuji divakovi dobu, ve ktere se dej filmu odehrava. Pak ocenuji vybornou kameru Ernesta Hallera a z hercu Jamese Cagneye s jeho proslulou pravackou a pak Gladys George. Naopak, obsazeni Priscilly Lane do role Jean povazuji za nestastny. Jinak slusna gangsterka, i pres nekolik dejovych otazek. ()

Wacoslav1 

všetky recenzie používateľa

Tohle je vlastně takový hraný dokument o historii prohibice. Mám tyhle gangsterky zachycující tyto vpravdě bouřlivá léta docela rád i když zastávám názor, že nejlepší z toho co jsem zatím viděl je Scarface, ale tenhle film má taky něco do sebe. I zde sledujeme příběh týpka co to z malý ryby dotáhne až mezi prominentní gangstery. Dění ve filmu pak čas od času a někdy docela zábavně protne hlas vyprávěče který nám zprostředkovává jak, že to přesně bylo. Nemá to žádný závratný tempo, ale nenudí to. Nicméně 4* nedám kvůli hlavnímu představiteli. Cagney si mě nezískal v předchozím Veřejném nepříteli a nezískal si mě ani zde, takže nakonec 65% ()

Galéria (49)

Zaujímavosti (5)

  • Příběh hlavního hrdiny byl inspirován kariérou Larryho Faye. Postava Panamy Smith je pak částečně založena na kariéře herečky a hostitelky nočního klubu Texas Guinan. (Monco)

Reklama

Reklama