Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Inscenácia tragédie Fridricha Schillera ÚKLADY A LÁSKA v réžii významného českého divadelného a filmového režiséra Evalda Schorma. Magda Vášáryová tu stvárňuje postavu navonok jemnej, ale vnútorne veľmi pevnej a morálne čistej, chudobnej Lujzy Millerovej, ktorá sa kvôli láske k bohatému Ferdinandovi stane obeťou zlomyseľných dvorských intríg. Syn kancelára von Waltera Ferdinand miluje dcéru chudobného mestského muzikanta Millera Lujzu. Jeho otec ho však chce oženiť s vojvodovou milenkou lady Milfordovou v záujme štátnej politiky. Ferdinand sa bráni, preto kancelár so svojím tajomníkom Wurmom zosnujú úkladný plán proti mladým milencom. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (4)

retroslovak 

všetky recenzie používateľa

Tak dlho som prosil o túto inscenáciu na dvojke, neúspešne, skúsil som Trojku a podarilo sa, zreprízovali to. Je to naozaj vynikajúca inscenácia, bavila ma od začiatku do konca. Nemôžem si pomôcť, ale najviac ma potešila Elenka Pappová-Zvaríková, ktorú som si prvý krát všimol vo filme Volanie démonov. Bola vynikajúca herečka, čo dokázala aj v tejto inscenácii, svojou neopakovateľnou hĺbkou ako sa vie vžiť do danej role. Veľmi rád by som si aspoň porel všetky snímky, ktoré obohatila svojou prítomnosťou. Žiaľ je to podobný prípad ako u Evičky Polákovej. Elenka nás opustila v roku 1974, mala len 39 rokov. Vďaka archívu si ju môžeme aspoň takto pripomenúť. Samozrejme všetci herci boli úžasní, čo sa tejto inscenácie týka. ()

rivah 

všetky recenzie používateľa

Bylo to štěstí, že počátkem normalizace ještě na Slovensku mohli tvořit Jan Kačer a Evald Schorm; tu Kačerovu úpravu Schillerova textu, kdy nejvíc výmluvné jsou právě maličkosti v onom dramatu často přehlížené, povýšil Evald Schorm svou citlivou oduševnělostí na vrcholné umění ve spolupráci s předními slovenskými herci. Magda Vášáryová i Milan Kňažko hloubkou prožitku působí sugestivně, což zesilují detaily na kameru, z ostatních zaujme vícevrstvá postava zralé ženy, životem poznamenané metresy Zvaríkové-Pappové. Pozoruhodní jsou pak zejména v hereckém protiúkolu Ladislav Chudík jako chladně vypočítavý politik s temnou minulostí, Martin Huba jako ďábelsky lstivý, bezpáteřný intrikán a Juraj Kukura jako nafintěný zbabělec (!)...Viděl jsem už Úklady a lásku několikrát, ale tak působivou inscenaci ještě ne. Nezbývá než poděkovat Slovenské televizi, že ji reprízovala. ()

Reklama

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Dosť ťažké divadelné dielo, ale tí najlepší herci ho zvládli bez zaváhania. Nedokážem ale dať viac ako tri hviezdy, pretože mi táto forma nie veľmi vyhovovala. –––– Zabil by som ťa, keby si ma zradila. – Dobre by si urobil, zaslúžila by som si to. ()

Galéria (1)

Zaujímavosti (4)

  • Režisér Evald Schorm sa dostal k réžii v bratislavskej televízii, pretože v Prahe už režírovať nemohol. Pookupačná „normalizácia a konsolidácia“ si vyberala svoju daň a takto sa podarilo oblafnúť komunistických strážcov budovania socializmu. (Raccoon.city)
  • Na zásah ideologa KSČ Vasila Bilaka šel film po premiéře hned do trezoru. (sator)
  • Milan Kňažko (Ferdinand), ktorý stvárnil hlavnú postavu, mal vtedy iba 26 rokov a pred sebou veľký stres, lebo jeho otca hral Ladislav Chudík. Kňažko bol totiž presvedčený, že hercom sa stane až vo chvíli, keď zohrá hereckú partiu s Chudíkom. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama