Reklama

Reklama

Hobit: Neočakávaná cesta

  • Česko Hobit: Neočekávaná cesta (viac)
Trailer 3

Prvá z troch častí filmovej adaptácie románu J.R.R. Tolkiena prináša príbeh z bájnej Stredozeme, ktorý sa odohral šesťdesiat rokov pred udalosťami opísanými v trilógii Pán prsteňov. Hobit  Bilbo Bublík píše pamäti a rozpráva o svojej dobrodružnej ceste synovcovi Frodovi Bublíkovi.
Hobit Bilbo Bublík opúšťa svoju pohodlnú noru a vydá sa na spoločnú púť s čarodejníkom Gandalfom a trinástimi trpaslíkmi, ktorých vedie legendárny bojovník Thorin Dubbin. Cieľom ich výpravy je získať späť stratené kráľovstvo trpaslíkov Erebor pod Osamelou horou, odkiaľ ich kedysi vyhnal drak Smaug, aby sa zmocnil ich bohatstva, zlata a diamantov, ktoré vydolovali v miestnej bani. Výprava je veľmi nebezpečná, pretože vedie cez územia, kde vládnu krvilačné kreatúry, zlí škriatkovia, chamtiví obri, ťažkopádni trollovia, diví Wargovia a príšerný Nekromant. Na brehu podzemného jazera Bilbo stretne Glgúňa - bytosť, ktorá mu navždy zmení život a vnukne mu ohromné životné odhodlanie. Okrem toho Bilbo získa aj vzácny Glgúňov zlatý prsteň, ktorý vládne výnimočnými vlastnosťami a spája osudy Stredozeme. Ale o tom Bilbo zatiaľ ešte nič netuší... Počas dobrodružného putovania skupiny trpaslíkov za strateným domovom sa v samotárskom Bilbovi prebúdza hrdinský duch a pocit spolupatričnosti k svojmu vzácnemu a výnimočnému rodu. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (142)

  • Film je natočený v 48 snímkoch za sekundu (zvyčajne sa filmy točia v 24). (Retep472)
  • Hudbu k piesni "Misty Mountains" nezložil Howard Shore, ale novozélandský hudobník Neil Finn. (milealelia)
  • Podľa štatistík portálu TorrentFreak bol Hobit: Neočakávaná cesta nelegálne najsťahovanejším filmom roka 2013. Na BitTorrent sieťach zaznamenal vyše 8 400 000 stiahnutí. Druhá priečka patrila snímke Divoký Django (2012) a tretie skončilo Rýchlo a zbesilo 6 (2013). (Sufferer)
  • V druhom traileru k filmu je počuť Gandalfa (Ian McKellen) ako hovorí: „Domov je za vami, svet vpred..." Je to citát z knihy "Pán prsteňov", kde ide o časť piesne, ktorú spieva Pippin (Billy Boyd) pánovi Denethorovi (John Noble). (jofffo1)
  • Vo filme bola položená otázka, koľko existuje čarodejníkov. Gandalf Šedý (Ian McKellen) hovorí, že je ich päť a ostatní sa volajú Saruman Biely (Christopher Lee), ktorý nemá klobúk alebo plášť cez hlavu – ako symbol vodcu čarodejníkov –, a Radagast Hnedý (Sylvester McCoy) a potom povedal, že mená ostatných dvoch si nepamätá. Volajú sa Alatar a Pallando a objavili sa v knihe “Nedokončené príbehy“, ale filmári nemali práva na použitie materiálu z tejto knihy. (jofffo1)
  • Hlas chorého ježka vo filme bol v skutočnosti hlas medvedíka Teddy Bear Porcupine zo Zooniversity v Texase. (jofffo1)
  • Spôsob vytvárania hobitích nôh sa pre tento film trochu zmenil. Pre trilógiu Pána prsteňov boli protézy nôh nasadené iba na chodidlách hercov, čo si vyžadovalo, aby boli po určitom čase chôdze vymieňané. K filmu Hobit však boli protézy hercom (Martin Freeman, Ian Holm a Elijah Wood) nasadené až po kolená. (jofffo1)
  • Na porovnanie, počet prvotných ilustrácii pre trilógiu Pána Prsteňov bolo okolo 500. Pri Hobitovi ich ten istý tím vytvoril viac než 8000. (HelenOfTroy)
  • Ceny niektorých parochní použitých pri natáčaní presiahli sumu 10 000 libier. (HelenOfTroy)
  • Najdlhšie trvalo urobiť make-up trpaslíkovi Bomburovi (Stephen Hunter), ktorý každý deň strávil v maskérni hodinu a trištvrte. Najkratšie sa maskéri venovali Kilimu (Aidan Turner), ktorého masku tvoril iba umelý nos nalepený za 30 minút. (HelenOfTroy)
  • Scény, kde sú Bilbo (Martin Freeman) a trpaslíci spolu s Gandalfom (Ian McKellen) sa točili oddelene, aby sa mohla digitálne vytvoriť ilúzia, že Gandalf je o poznanie vyšší. (HelenOfTroy)
  • Richard Armitage, ktorý stvárnil Thorina, si nechal narásť vlastnú bradu, aby počas natáčania nemusel nosiť umelú. (HelenOfTroy)
  • Zlé účinky prsteňa sa v Hobitovi ešte neprejavujú, lebo ich autor predlohy J.R.R.Tolkien primyslel až o pár rokov neskôr, v trilógii Pána Prsteňov. Režisér Peter Jackson sa však rozhodol počas trilógie o Hobitovi postupne pridávať prsteňu tieto účinky, aby sa lepšie napojili na ostatné filmy o prsteni. Keď si ho teda Bilbo (Martin Freeman) nasadí po prvý raz, bude len neškodnou magickou obrúčkou. S postupom času sa však ukáže jeho temná stránka, akú poznáme z Pána Prsteňov. (HelenOfTroy)
  • Rovnako ako v trilógii Pána prsteňov aj tentoraz vyrástol v lokalite Matamata “Hobitín“, avšak už z ozajstného dreva, kameňov a tehál, aby sa mohol stať turistickou atrakciou. (Aberforth)
  • Herečka Saoirse Ronan bola pripravená zahrať si rolu mladej elfky, avšak vypadla kvôli konfliktom s producentmi a námietkam voči dlhému výrobnému programu. (Germanotta)
  • Jed Brophy (Nori) si zahral už v druhom a treťom dieli Pána Prsteňov, nestvárnil však trpaslíka, ale troch rôznych ohyzdov. (Macejko)
  • Robert Kazinsky, ktorý mal stvárniť trpaslíka Filiho, opustil projekt počas nakrúcania z rodinných dôvodov. Natáčanie to však vôbec neovplyvnilo, pretože sa zatiaľ robili len scény, v ktorých nevystupoval. (Shakers)
  • O filme sa hovorí, že je prekliaty. Najskôr boj o práva, potom hľadanie režiséra, odstúpenie režiséra, či herca, finančné problémy, problémy s hereckými odbormi a nakoniec, keď už sa režisér našiel, tak mu v januári 2011 praskol žalúdočný vred. Nejednalo sa o nič vážne, ale natáčanie sa o pár dni opäť posunulo. (Shakers)
  • V januári 2011 produkcia oznámila účasť Elijaha Wooda v roli Froda. Režisér Peter Jackson chce začať rozprávať príbeh podobne ako v snímke Pán prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa, kde Frodo číta knihu, ktorá v prípade Hobbita bude práve Bilbova kniha There and Back Again. (ToXo)

Súvisiace novinky

Pán prstenů mění majitele

Pán prstenů mění majitele

19.08.2022

Těsně před premiérou seriálového Pána prstenů: Prsteny moci přichází zásadní změny týkající se práv na knižního Pána prstenů a Hobita. Ty totiž odkoupila švédská herní společnost Embracer Group,… (viac)

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

10.02.2022

Zatímco už za pár dní přistane na internetu první trailer z očekávaného televizního seriálu Pán prstenů: Prsteny moci, neméně tak důležitou zprávou je nová informace, že filmová práva (samostatně… (viac)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (viac)

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (viac)

Reklama

Reklama