Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Animovaný film sa skladá zo štyroch hlavných častí, štyroch spevov, ktoré porozprávajú dejiny Maďarov, do ktorých patria aj staré legendy o krásnom a zázračnom jeleňovi (csodaszarvas). Ako sa príbeh rozvíja a roky a stáročia plynú, tak sa mení aj jazyk filmu a maďarčina v ňom je bohatšia, slovná zásoba je rozsiahlejšia.
Zoznam spevov: I. Pravlasť. Táto časť vznikla na základe ugrofínskych a sibírskych legiend. Rozpráva príbeh stvorenia úplne prvej dvojice ľudí jeleňom. Pokračuje zrodením a putovaním ugrofínskych národov a končí tým, že Maďari sa vydajú na cestu smerom na juh sledovaním "okrídleného predka".
II. Dentumoger. Legenda o zázračnom jeleňovi (Hunorovi a Magorovi) hovorí o tom, ako sa Maďari skamarátili s iránskymi a tureckými národmi. V speve je spomenutá aj kultúra Maďarov v dobách pred prihlásením sa ku kresťanstvu.
III. Etelköz. Povesť o Álmosovi a o Bielom koni, Zaujatie vlasti.
IV. Pannónia. Končia sa potulky Maďarov po Európe, kmene sa usadia. Knieža Gejza v mene Maďarov preberá kresťanstvo.
Epilóg. Záverečné minúty ukazujú, ako sa Povesť o zázračnom jeleňovi zachovala až dodnes v tvare piesne "Regösének". Zázračný jeleň ešte stále žije, môžeme ho vidieť na oblohe, rovnako ako lovcov, ktorí ho prenasledujú. Súhvezdie zároveň dodnes pretrváva v spomienkach Maďarov ako symbol ich vodcu. (linkingabo)

(viac)

Reklama

Reklama