Reklama

Reklama

Bryan Mills (Liam Neeson) nepatrí k otcom, ktorí by boli prísni, ale rozhodne patrí k zástancom hesla, že opatrnosti nie je nikdy dosť. Preto nie je veľmi nadšený z toho, že jeho dcéra Kim (Maggie Grace) odchádza s kamarátkou na pár týždňov do Paríža. Bryan je najskôr proti, ale Kim vie čo na otca platí. Takže jej to nakoniec dovolí s podmienkou, že sa bude pravidelne hlásiť. Pri jednom rutinnom hlásení Kim vidí ako jej kamarátku unáša banda obchodníkov s bielym mäsom a tesne pred tým než unesú aj ju, stihne celú situáciu vysvetliť otcovi, s ktorým práve telefonuje. Bryan však nie je len tak obyčajný otec, je to bývalý špión, ktorý je zvyknutý ísť si tvrdo za svojim a dostať to, čo chce. A svoju dcéru chce späť viac než čokoľvek iné. Púšťa sa po jej stopách odľahlými uličkami Paríža a postupne uťahuje únoscom pomyselnú slučku okolo krku. Posledná vec, na ktorú únoscovia pomyslia než naposledy vydýchnu bude, že asi tentoraz urobili chybu. Veľkú chybu... (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (41)

  • Maggie Grace bola údajne trénovaná svetoznámym bežeckým trénerom Albertom Salazarom, aby sa naučila dievčenskejšie behať, asi ako ako 12-ročné dievča. (Arsenal83)
  • Liam Neeson v rozhovoroch uviedol, že najväčšie nedorozumenie, ktoré si ľudia z filmu odniesli, bol domnelý fakt, že Európa (a najmä Francúzsko) je miestom, kde sú mladí ľudia vystavení vysokému riziku, že ich unesú obchodníci s ľuďmi. Povedal, že niekoľko amerických rodičov mu po filme poďakovalo za to, že ich varoval pred nebezpečenstvom a povedal, že už nedovolia svojim deťom ísť na výlet do Francúzska. Neeson im však stále dohovára že nebezpečenstvo bolo vo filme veľmi prehnané, a hovorí rodičom, že by mali povzbudzovať svoje deti, aby sa z USA dostali častejšie. (Arsenal83)
  • Predtým, ako dôjde k akejkoľvek akcii, Bryan (Liam Neeson) už má škrabance na ľavej strane tváre, čo má naznačiť, že aj v čase svojho "voľna" robí stále nejaké nebezpečné aktivity. (Arsenal83)
  • Liam Neeson pôvodne očakával, že film bude prepadák a že aspoň strávi štyri mesiace v Paríži a naučil sa karate, zatiaľ čo mal v sebe aj túžbu prijať úlohu, ktorá bude fyzicky náročnejšia. Paradoxne film z neho urobil akčného hrdinu, pričom Liam povedal: "Úspech filmu ma veľmi prekvapil. Veď to bol taký jednoduchý príbeh."  (Arsenal83)
  • Po uvedení filmu sa výhražná reč Liama Neesona "Nájdem ťa a zabijem ťa" stala veľmi populárna pri vytváraní internetových meme, ale Liamovi tá fráza neprišla až tak zvláštne: "Určite som chcel, aby to znelo výhražne, ale prišlo mi to také otrepané. Také klišé. Fakt som to tak cítil. Ale som rád, že sa dokázal opak," (Arsenal83)
  • V roku 2019, v snahe podporiť cestovný ruch a čeliť negatívnemu vnímaniu Albáncov v západných médiách, albánska vláda spolu so zahraničnými darcami vytvorila reklamu v oblasti cestovného ruchu s názvom „Nechajte sa zajať Albánskom“, pričom Liama Neesona oficiálne požiadali, aby navštívil Albánsko a preskúmal kultúrne, kulinárske a turistické miesta v krajine. (Arsenal83)
  • The Washington Post opísal film ako „uspokojivý malý triler, tak pochmúrne profesionálny ako jeho hlavný hrdina“ a jeho akčnosť prirovnal k filmovej sérii Bourne. (Arsenal83)
  • Film mal veľký komerčný úspech, čo ho vystrelilo k pokračovaniam. Zarobil si viac ako 9-násobok svojho rozpočtu (227/25 mil. USD). (Arsenal83)
  • Liam Neeson používa behom filmu pištole Beretta 92 FS, Taurus Millennium Pro PT111 a PT145, SIG-Sauer P226 a SIG-Sauer GSR. (ČSFD)
  • Po tom, čo film zaznamenal pomerne veľký komerčný úspech sa na ňom chcel priživiť aj istý samozvaný expert na boj proti terorizmu William G. Hillar, ktorý tvrdil, že scenár vychádza zo skutočných udalostí, ktoré sa stali jemu a jeho rodine. Hillar tiež tvrdil, že je člen Zelených baretov vo výslužbe a má doktorát z Oregonskej univerzity. Nič z toho však nebola pravda a za tieto podvody ho súd v Marylande odsúdil na 21 mesiacov väzenia s podmienečným odkladom na 3 roky. Dostal tiež pokutu 171 415 amerických dolárov a musel odpracovať 500 hodín verejno-prospešných prác na Marylandskom cintoríne pre vojnových veteránov. (m.a.t.o.)
  • Po tom, čo Bryan (Liam Neeson) doženie loď, skočí z Pont des Arts, jediného pešieho mosta v Paríži. Vo filme je most úplne prázdny, no v skutočnosti je na ňom aj v noci čulý ruch. (m.a.t.o.)
  • Režisér Pierre Morel povedal, že bol donútený spoločnosťou 20th Century Fox prestrihať film tak, aby sa v amerických kinách mohol premietať s ratingom PG-13. Vo zvyšku sveta si diváci mohli vychutnať pôvodnú verziu, obsahujúcu viac násilia. Na DVD a Blu-ray vyšiel film v pôvodnej verzii už aj v USA. (m.a.t.o.)
  • Kim Mills (Maggie Grace) má ve svém pokoji pověšenou reprodukci obrazu Clauda Moneta z cyklu „Dáma se slunečníkem“. (džanik)
  • Bryan Mills (Liam Neeson) v celé trilogii využívá bojového umění Nagasu-Do. Jedná se o komplexní bojový styl čerpající z jiných stylů: Aikido, Jui-jitsu, a Judo - nacházejí se zde i prvky Escrimy. Za Nagasu-Do stojí Michael "Mick" Gould, člen britských speciálních jednotek (SAS). Byl to právě Gould, kdo Neesonovi poskytl lekce Nagasu-Do. (Ouwen)
  • Liam Neeson přijal roli Bryana Millse, protože byl přesvědčen, že film bude distribuován rovnou na DVD ("straight-to-DVD"). (ČSFD)
  • Bryan Mills (Liam Neeson) se pokouší od prostitutek získat informace, aby našel cestu k šéfovi gangu. Filmaři celou scénu polili vodou, aby se do kamery leskla a vše působilo temněji. (Kuny27)
  • Jméno popové hvězdičky Sheerah (Holly Valance), přeloženo z hebrejštiny, znamená "zpívat". Jedná se o běžně užívané slovo. (žvanimírek)
  • Maggie Grace ztvárnila sedmnáctiletou Kim Mills, ačkoliv jí v době natáčení bylo již 24 let. Její filmové kamarádce Amandě (Katie Cassidy) je devatenáct, ovšem ve skutečnosti je o tři roky mladší než Maggie. (Ferenc8)

Súvisiace novinky

Akční klasiky míří do televize

Akční klasiky míří do televize

04.10.2015

Vyjmenovat všechny nadcházející televizní rebooty by trvalo zatraceně dlouho. Na malou obrazovku se v současnosti hrne spousta starých seriálů a sem tam se objeví i snaha o transformaci filmové látky… (viac)

Co čeká Liama Neesona?

Co čeká Liama Neesona?

22.09.2015

Jak jste se mohli dočíst včera, televizní verze 96 hodin se obejde bez Liama Neesona. Třiašedesátiletého drsňáka ale budou plná kina, nedávno totiž dotočil drama Silence Martina Scorseseho (Vlk z… (viac)

96 televizních hodin

96 televizních hodin

21.09.2015

Liam Neeson trénoval Obi-Wana Kenobiho i Batmana, akční superhvězda se z něj ale stala až v roce 2008. Vděčí za to Bryanu Millsovi, vynalézavému tatínkovi z thrilleru 96 hodin, jehož "velice zvláštní… (viac)

Jackie Chan se vrací do akce

Jackie Chan se vrací do akce

16.07.2015

Akčňák 96 hodin vrátil před sedmi lety do módy thrillery o pomstě se staršími protagonisty. Od té doby jsme jich dostali nespočet a teď se na nás chystá další - The Foreigner. V čem bude "Cizinec"… (viac)

Reklama

Reklama