Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úspešný cievny chirurg Richard Kimble (Harrison Ford) ohlási vraždu vo svojom dome - jej obeťou sa stala jeho manželka Helen (Sela Ward). Lekárovmu rozprávaniu o jednorukom mužovi, s ktorým sa v byte stretol, však polícia neverí a naopak, podozrieva z vraždy práve Kimbla. Šokovaný lekár je odsúdený na smrť... Spolu s ďalšími väzňami sa vezie v autobuse, a keď sa dvaja z nich pokúsia o útek, dopravný prostriedok vybočí z cesty a prevráti sa na železničnú trať. Kimble, ktorému šofér sníme putá, aby mohol pomôcť zranenému dozorcovi, utečie. Na miesto nehody dorazí tím agentov FBI, vedený agentom Samuelom Gerardom (Tommy Lee Jones). Ten sa okamžite vydá po stopách utečenca. Stretnú sa v tuneli kanalizácie, kde sa Kimble snaží detektíva presvedčiť o svojej nevine. Gerardovi je to však jedno - jeho úlohou je chytiť väzňa na úteku a nie ho súdiť. Lekárovi sa podarí opäť uniknúť a dostať sa do Chicaga, kde sa pustí do pátrania po skutočnom vrahovi. Zistí si v nemocnici, aký druh protézy páchateľ nosí a vytipuje si päť mužov, z ktorých jeden by mohol byť hľadaným zločincom. Gerard je lekárovi v pätách a čoskoro pochopí, že Kimble neúnavne hľadá jednorukého muža. Ale napriek tomu ho neprestane prenasledovať. Richard si začína uvedomovať, že prípad je omnoho zložitejší, ako sa spočiatku zdalo. Dostáva sa na stopu nebezpečného podvodu, do ktorého je zapletený i jeden z jeho blízkych priateľov... (TV Markíza)

(viac)

Videá (2)

Trailer 3

Recenzie (808)

Falko 

všetky recenzie používateľa

Tento film som videl od roku 1993 par krat a stale ma bavi. Je zabavne divat sa na nahanacku inteligentnej "macky a mys", pricom jeden z nich si robi len svoju pracu a druhy sa snazi dokazat svoju nevinu. Ale zaujimave je na tom to, akym sposobom tu svoju nevinu bude dokazovat, co ma na svedomi hlavne kvalitny scenar. Myslim si, ze Utecenec je a asi aj navzdy zostane najkvalitnejsim filmom rezisera Andrewa Davisa, ktory okrem tohto filmu natocil aj PREPADNUTIE V PACIFIKU (1992), kde si zaporaka po boku Stevena Seagala tiez zahral Tommy Lee Jones, ale aj DOKONALA VRAZDA (1998) s Michaelom Douglasom sa mi velmi pacila a na zahodenie neboli ani ZACHRANARI (2006) s Kevinom Costnerom. Tommy Lee Jones v Utecencovi ziskal Oscara za najlepsieho herca vo vedlajsej ulohe, ale film mal este nominaciu aj za najlepsi film roka 1993. Avsak vtedy mal väcsie stastie oscarovy favorit vojnova drama Stevena Spielberga SCHINDLEROV ZOZNAM (1993)... 30.12.2010 _______ Harrison Ford - (Dr. Richard Kimble) +++ Tommy Lee Jones - (Agent FBI Samuel Gerard) +++ Sela Ward - (Helen Kimble) +++ Julianne Moore - (Dr. Anne Eastman) +++ Joe Pantoliano - (Cosmo Renfro) +++ Andreas Katsulas - (Sykes) +++ Jeroen Krabbé - (Dr. Charles Nichols) +++ Daniel Roebuck - (Biggs) +++ Produkcia: Arnold Kopelson +++ Hudba: James Newton Howard +++ ()

Kothy 

všetky recenzie používateľa

Slušně našláplý film s Harrisonem Fordem. Většinu filmu je na útěku, protože chce dokázat svou nevinu v případě vraždy jeho ženy. Celou dobu mu je v patách Tommy Lee Jones jako agent FBI. Ford hraje doktora, který je dost chytrý. Proto se mu daří policii celý film utíkat. Nakonec odhalí celé spiknutí a jeho tvůrce. Ke konci film trochu ztratí tempo, ale určitě stojí za vidění. "Já svou ženu nezabil!" ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Včera som Utečenca videl asi po piaty raz a po dočasnom koketovaní s vyšším hodnotením som sa ustálil na troch hviezdičkách. Sú filmy, ktoré pri opakovanom zhliadnutí odkrývajú divákovi nové detaily a súvislosti. Utečenec v rovnakej situácii odkrýva nedokonalosti, ktoré som pri premiérovom pozretí veľkoryso prehliadol. Harrison Ford, ktorého som nikdy nepovažoval za herca do akčných filmov, bezproblémovo zvládne skok do priehradnej výpuste, Tommy Lee Jones zabáva vykrikovaním megalomanských a nesplniteľných povelov a americké súdnictvo dostáva na frak rozsudkom smrti pri tak chabých dôkazoch. Napriek nedostatkom je to veľmi dobre pozerateľný film, ktorý bez problémov odporučím na pozretie tomu, kto ho napriek početným reprízam v TV ešte nevidel. ()

TeeAge 

všetky recenzie používateľa

|| Scenár: Jeb Stuart, David Tworhy | Hudba: James Newton Howard | Produkcia: Anne Kopelson, Arnold Kopelson | Distribúcia: Warner Bros. | Štúdio: Warner Bros. | Rozpočet: 44 miliónov $ | Tržby: 368,875,760 $ || Pútavý film, ktorý má úplne všetko, čo má akčný thriller mať. --- Je zaújímavé sledovať s odstupom presne 20tich rokov, jak sa zmenil spôsob komponovania soundtrackov: Vtedy to bolo omnoho viac o jednom syntetizátorovom workstatione pod rukami skladateľa, dnes je to usb keyboard napojený na pc/mac s VST pluginmy... Jediný rozdiel je, že vďaka širokému počítačovému sortimentu nástrojov je aranžmá dnešných sountrackov omnoho rôznorodejšie a hlavne, prirodzenejšie - finálnu verziu potom u lepšej produkcie nahraje živá kapela / orchester. Skladatelia už takto nie sú nútený hladať oné "zaujímavé" zvuky na synťáku, pretože jedinečnosť môžu hladať v prirodzenosti a jednoduchosti. --- Jediný dôvod, prečo som nemohol dať za 5, bolo výrazné spomalenie tempa filmu v poslednej tretine. Na dnešné pomery až neúnosné. Naopak, prevé dve tretiny boli dokonale nataktované. Ps: Harrison by si bol toho Oscara tiež zaslúžil, keď ju dostal T.L. Jones... 83% | Blu-Ray, THX, HU DTS | ()

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Utečenec je jeden s tých filmov, ktoré sa zastavia až na konci titulok. Áno, až také neskutočne ma tempo. Herecké obsadenie je perfektné (Vynikajúci Ford vs Fantastický Tommy Lee Jones), úteky majú nápady (naháňačka v kanalizácii), nechýba dávka napätie, či správne vybičovaná hudba J.N Howarda, no predovšetkým hlavne príbeh stojí za to. Tak svižný a dynamický natočený thriller sa len tak nevidí. 90% - 5* ()

Galéria (50)

Zaujímavosti (61)

  • Ve scéně, kdy Harrison Ford (Dr. Richard Kimble) vstupuje po kolejích do tunelu, je za ním vidět pojízdná plošina, na které nejspíš stála kamera. (JohnSmith)

Súvisiace novinky

Spin-off Vikingů nabírá obsazení

Spin-off Vikingů nabírá obsazení

28.01.2021

Chystaný seriál Vikings: Valhalla od Netflixu nabírá obsazení. Spin-off původních Vikingů, kteří završili svoji cestu v šesté řadě, bude využívat stejných irských kulis a z pozice producenta na něj… (viac)

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (viac)

Uprchlík bude mít filmový remake

Uprchlík bude mít filmový remake

28.11.2019

Před časem jsme psali o tom, že se do televize chystá nová verze Uprchlíka s Kieferem Sutherlandem a Boydem Holbrookem. No a zdá se nebude jediná. Studio Warner Bros. totiž pověřilo scenáristu Briana… (viac)

Remake Uprchlíka má obsazení

Remake Uprchlíka má obsazení

19.09.2019

Herci Boyd Holbrook (Logan: Wolverine, Predátor: Evoluce) a Kiefer Sutherland (24 hodin, Telefonní budka) byli obsazeni do nového remaku Uprchlíka, který se objeví na chystané streamovací službě pro… (viac)

Reklama

Reklama