Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historická hra z obdobia panovania kráľa Mojmíra II., ktorý vedie spor so svojím bratom Svätoplukom II. Hra však nie je len oživením historických postáv a udalosti, ale aj výzvou do dnešných čias - výzvou k mierumilovnosti, znášanlivosti a harmonickému spolunažívaniu medzi národmi. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (5)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Táto historická hra patrí do malého okruhu televíznych inscénacií o jednych z našich najstarších dejín. Už to samo o sebe ju predurčuje k tomu, aby bola zaujímavá. Kulisy sú však slabé aj na inscenáciu - vyzerajú akoby interiér hradu tvorila ponurá a tmavá jaskyňa. Do toho na kráľovstvo komorne poňaté scény s minimom postáv v jednom obraze a iba textovo pojednávajúce o historických okolnostiach. Škoda toho iba priemerneho spracovania, aj keď s veľmi schopnými hercami, z ktorých vyniká Ďuso Pántik v roli kronikára. Nie zlé, ale takáto téma by si zaslúžila niečo pompéznejšie. ()

dr.fish 

všetky recenzie používateľa

Mojmír II. je vylíčen jako neschopný váhavý "tydýt", který místo aby rozšířil slávu Svatoplukova impéria, ztrácí jednu državu za druhou. Naprosto je zde pominuto tehdejší politické a mocenské rozložení sil, vše je nahozeno jen informativně a celý film tone v bezbřehém plácání slámy mezi Svatoplukem II. a Mojmírem II., kteří se nemohou odhodlat jeden druhého zbavit, až nakonec přijedou Maďaři a zbaví se obou dvou naráz. A řeknu vám, já jim to na konci filmu ze srdce přál, protože mě těmi kecy fakt vytáčeli. To byla fakt filozofie počátku desátého století...ajajajaj. Scénáristovi kůl do srdce a věnec česneku. 50% ()

Reklama

Hombre8 

všetky recenzie používateľa

Divadelně patetické, strašná "moderní" scéna. Zahrané ale docela dobře i když kromě těch deklamací a hereckých póz to jinou valnou hodnotu nemělo. Prostě dívadlo. Necelých 50%. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Televízne spracovanie slovanských dejín, rozprávajúcich o posledných dňoch Veľkomoravskej ríše, ktorú prenasledovali vnútorné i vonkajšie rozbroje. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Historická hra, ktorá skoro celá spočíva v dialógu dvoch ľudí, maximálne troch. Až záver s koncom ríše ponúka trochu viac postáv a života. Herci zahrali všetko výborne a možno som sa aj niečo dozvedel, ak historické zdroje a ich stvárnenie neklame. –––– Každý sa tu stará o svoje. Kráľovná o skvosty, ty o kroniku, ale kto sa postará o ríšu?! ()

Galéria (1)

Reklama

Reklama