Reklama

Reklama

Miluj blížneho svojho

Slovensko, 2004, 84 min

Réžia:

Dušan Hudec

Obsahy(1)

Dokumentárny film o tragickej udalosti v Topoľčanoch, ktorá sa stala 24.septembra 1945. tzv.topoľčiansky pogrom. Antisemitizmus, či to chceme, alebo nie, ešte stále žije. Žije nielen v nás Slovákoch, ale aj vo všetkých krajinách sveta. Aké podoby má tento xenofóbny postoj k Židom, to záleží od doby a vyspelosti spoločenských pomerov. Dokumentárny film Miluj blížneho svojho ... nám priblíži osudy topoľčianskych Židov po ich transporte do obludných "tovární na smrť" - koncentračných táborov, zriadených fašistickou tzv. treťou hitlerovskou ríšou, túžiacou sa zmocniť majetku nenávidenej rasy, ktorá vzhľadom na svoje, najmä náboženské špecifiká, zostala v ktorejkoľvek krajine, zemi či v štáte predsa len "iná". Nie inak to bolo aj v tzv. slovenskom vojnovom štáte, kde sa arizátori ako hladné supy vrhli na všetko, čo topoľčianska židovská komunita vlastnila. Vojna sa však našťastie skončila a mnohí topoľčianski židovskí vydedenci sa vracali domov s nádejou, že nájdu všetko tak, ako to pred transportami zanechali. Aké bolo ich sklamanie! Naivné predstavy navrátilcov sa rozplynuli ako jarný opar. Namiesto privítania ich čakala len nenávisť a zloba, najmä medzi tými, ktorí sa v rámci arizácie dostali k nezaslúženému majetku. 24. september 1945 je čiernym dňom pre mnohých vtedajších árijských Topoľčiancov. Na základe vykonštrovaných lží, klamstiev a prekrútených faktov urobili podľa "ruského vzoru" pohon na nepriateľov slovenského národa. Pogrom na Židov, ktorého sa zúčastnili stovky obyvateľov Topoľčian, zostane navždy smutným mementom. Mnohí z postihnutých totiž, napriek tomu, že patrili k inej rase, či vyznávali iné náboženstvo ako rímsko-katolícke, sa hlásili k Slovensku ako k svojmu rodisku, k svojej domovine. Táto smutná udalosť poznačila život a osudy mnohých z navrátivších sa židovských občanov Topoľčian. Väčšina Topoľčany opustila - buď sa v roku 1949 odsťahovala do iných slovenských miest, respektíve odišla do Palestíny budovať nový vlastný štát Izrael. Mnohí z nich zatrpkli, odcudzili sa Slovensku. Našťastie je ešte dosť aj tých, ktorí na túto potupu zabudli radi sa do svojho rodiska vracajú a stále naň spomínajú ako na svoju domovinu. (RTVS)

(viac)

Recenzie (5)

ethos 

všetky recenzie používateľa

Pribeh o pogrome zaujal a zarmutil lebo, ked vam ukazu deda, ktory prizna, ze sa na mlateni zidov zucastnoval a to povojne a v podstate sa tvaril, ze je na to hrdy tak to je nieco fakt chore. ()

Marnie.P 

všetky recenzie používateľa

Podobné dokumenty a filmy ako Sophiina voľba a Schindlerov zoznam by som zaviedla ako " povinne pozeranie". Niektorých jedincov by to možno nezmenilo, niektorých možno áno.Som veľmi precitlivená na túto tému a aj vždy budem.Veľky kus môjho srdca a rodinného dedictva holokaust vytrhol, takže pozeranie takýchto dokumentov je pre mňa, ako vlkadanie prstov do otvorenej rany. ()

Reklama

Fifer 

všetky recenzie používateľa

Jak už řekl Jung, každý Evropan, který tehdy žil, si v sobě musí přiznat kousek viny. My Češi i Slováci velice rádi házíme všechno svinstvo na Němce a pár koloborantů, smutnou pravdou však je, že Čechů a Slováků, kteří se na vyhlazování židů napakovali, bylo mnoho. Proč byl vlastně kolem tohoto dokumentu takový rozruch, když o kolaboraci Slováků vypovídal už Obchod na korze? Jednoduše proto, že je to opravdu neskutečný hyenismus, když se na ten zbytek židů vracejících se z koncentráků ještě uspořádá pogrom. Tohle by se snažil ututlat téměř každý stát, vážím si každého Slováka, který se nesnaží tuhle vinu obhajovat. BTW, antisemitismus už je zase na vzestupu. ()

swn 

všetky recenzie používateľa

Jeden z mála dokumentov, ktorý odhaľuje pravdu o nenávisti a nedôvere niektorých Slovákov voči Židom nielen počas obdobia Slovenského vojnového štátu ale aj po skončení druhej svetovej vojny. Dokument odhaľuje skutočnosť, že násilie voči Židom a iným etnikám nebolo len minoritným problémom niektorých Slovákov. Takmer umlčaný pokus o kus sebareflexie Slovenského národa voči neľudskému režimu Slovenského klérofašistického štátu. ()

Galéria (4)

Reklama

Reklama