Reklama

Reklama

Mladého a úspešného viceprezidenta banky Andyho Dufresnea (Tim Robbins) v roku 1946 odsúdia na doživotie za vraždu svojej manželky a jej milenca. On sám síce tvrdí, že je nevinný, ale nedokáže to na súde preukázať. Dostane sa do väznice Shawshank, kde sú všetci na doživotie. Dočká sa šikanovania, depresií, tvrdej práce, ale postupne sa adaptuje a spriatelí sa s Redom (Morgan Freeman), černošským väzňom, ktorý ako jediný priznáva, že je vinný. Po nejakom čase pomôže Andy jednému dozorcovi vyriešiť problém s daňovým priznaním. A netrvá dlho a stane sa vyhľadávaným daňovým poradcom nielen všetkých dozorcov, ale predovšetkým riaditeľa väznice, pokryteckého a zákerného Nortona (Bob Gunton). S Andyho pomocou rozbehne Norton neuveriteľné finančné machinácie a podnikateľské aktivity, na ktorých fantasticky zarába. Andy sa tak stane prominentným väzňom. Nečakaný obrat nastane vo chvíli, keď jeden z nových väzňov, mladý Tommy, rozpráva Andymu o človeku, s ktorým sedel v inej väznici, a ten sa priznal, že zavraždil Andyho ženu a jej milenca. Andy chce okamžite obnoviť svoj proces, ale narazí na tvrdý odpor riaditeľa Nortona. Ten si nemôže dovoliť o Andyho prísť, ale nielen pre svoje kšefty, ale ja zo strachu, že Andy by mohol na slobode prehovoriť o riaditeľových podvodoch. Andy sa tak znovu ocitne na dne, ale nie je taký hlúpy, ani bezmocný, ako si Norton myslí. Dokáže totiž využiť svoje schopnosti finančného poradcu najmä pre seba, a tak má teraz v rukách kľúč k veľkému majetku. Po celý čas si tiež tajne kope dieru, aby z väznice ušiel... (TV JOJ)

(viac)

Ocenenia

  • víťazstvo
  • nominácie

The Saturn Awards

  • 2023 - Nejlepší vydání filmové kolekce
  • 2016 - Nejlepší DVD nebo Blu-ray kolekce
  • 1995 - Nejlepší akční/dobrodružný film
  • 1995 - Frank Darabont (Nejlepší scénář)
  • Snímka bola jeden čas uznávaným časopisom Empire označená za najlepší film všetkých čias. V roku 2014 ju čitatelia a čitateľky britského mesačníka umiestnili na štvrtú priečku. (don corleone)
  • V roce 2007 byl tento film poprvé zařazen do žebříčku Amerického filmového institutu jako 72. nejlepší film všech dob. (Kulmon)

Súvisiace novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (viac)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (viac)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (viac)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (viac)

Reklama

Reklama