Reklama

Reklama

Večný bojovník

  • Česko Věčný bojovník (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Epický milostný příběh o boji mezi dobrem a zlem, ve kterém ve starověké Číně bojuje neštastně zamilovaný šermíř Kaj (Tommi Eronen) o šanci žít se svou vyvolenou dívkou Ronjou (Krista Kosonen). To se mu splní, ale v úplně jiné době a na hodně vzdáleném místě: v dnešním Finsku. Minulost se prolíná s přítomností a pomalu odhaluje Kajovi jeho pravý původ, mimořádné schopnosti a osud. Film dovedně spojuje finský národní epos Kalevala s čínskou mytologií a je poctou žánru kung-fu. Vizuálně působivý film byl dotvořen za použití speciálních efektů, jaké se v tvorbě finských umělců dosud neobjevily, včetně propracovaných bojových scén. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (82)

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to vydarená fantasy dráma. Má skvelý príbeh o fínskom kováčovi, ktorý je zamilovaný do svojej priateľky, ale ona ho ide opustiť, pričom následne zisťuje, že mu nie je súdené, aby jeho láska bola naplnená, pretože bol prekliaty ešte v minulom živote, v časoch, keď bol dávnej Číne. Spracovanie sa mi páči, ale nie je až tak vynikajúce, ako by mohlo. Určite musím pochváliť túto veľmi zaujímavú a originálnu kombináciu čínskej a fínskej mytológie, pričom sa to aj vydarilo a tak spolu dokážu prirodzene fungovať, dej je väčšinu času nadmieru zaujímavý a s množstvom skvelých prvkov, hlavne dejová línia odohrávajúca sa v Číne je perfektná, súčasnosť vo Fínsku čiastočne zaostáva, lenže práve tá má omnoho viac priestoru, čo je škoda a je tu aj viacero záporov, niektoré scény mi vôbec nesadli, hlavne konfrontácie medzi kováčom a jeho protivníkom v súčasnosti, iné zase pôsobia pomerne zbytočne a potenciál viacerých prvkov nebol moc využitý, hlavne vzťah dvojice v súčasnosti nemá potrebný náboj a tak som im ani nemal až taký dôvod fandiť, na rozdiel od minulosti. Akcie tu moc nie je, ale mám z nej dobré pocity. Tvoria ju súboje jeden na jedného v kung-fu štýle z historických filmov, takže sú doplnené o čiastočné vylepšenia, tie zo súčasného Fínska ma moc nezaujali, hlavne kvôli protivníkovi hlavného hrdiny, ktorého chvaty pôsobia úplne umelo a navyše má oblek, čo sa k tomu vôbec nehodí, ale dajú sa pozerať. Ale samostatnou kapitolou sú súboje v dávnej Číne, o nič výraznejšie v nich nejde, sú to skôr len také tréningové súboje na spoznávanie protivníka, ale sú mimoriadne pôsobivé a skvelo natočené, obe scény, v ktorých sa v akcii stretne hlavná dvojica sú perfektné a ani v čínskych filmoch sa ich v poslených rokoch lepších moc nenájde. Herecké obsadenie je na tom dobre, až prekvapivo dobrý Tommi Eronen v hlavnej úlohe, ktorý mi tu sadol, skvelá Zhang Jing Chu, ale aj zvyšné postavy sú celkom slušné. Réžia a technická stránka sú perfektné, film má zaujímavú atmosféru, skvelý vizuál, tu nemám čo vytknúť. Večný bojovník má v sebe obrovský potenciál, vždy pri ňom cítim, že po úpravách to mohol byť jeden z najlepších filmov, s akým som sa kedy stretol, ale nanešťastie sa tak nestalo a nemôžem dať ani plné hodnotenie, ten scenár by rozhodne potreboval zmeniť, ale napriek tomu som veľmi spokojný. Film určite stojí za pozornosť. 82% ()

Aljak odpad!

všetky recenzie používateľa

Akože WTF? Tak toto bola kravina par excellence akú som už veľmi dlho nezažil (naposledy asi pri Shinobi). Naozaj, nemám slov a nepochopím ako inak skvelá fínska kinematografia mohla do sveta vypustiť takúto blbosť plnú prehnaných efektov a nadprirodzených javov. Bohužiaľ, ani samotný príbeh to nezachránil - nejaký ten pokus o sekvenčné dejové línie v rôznych obdobiach, ale ani jedna z tých línií ma ničím neoslovila. Všetko to bolo absolútne hrozné, aj keď myšlienku to malo pravdepodobne dobrú. Tak to dopadne, keď niekto silou mocou ide miešať dve mytológie. To už rovno môžu natočiť nejaký aztécko-babylonský film, efekt by bol pravdepodobne rovnaký... ()

Reklama

kitano 

všetky recenzie používateľa

Atmosfera! Ta pochmurna, siva smutna atmsfera.....to je to, co na mna velmi pri pozerani tohto filmu zaposobilo. Neda mi nespomenut Fontanu, ktora ma podobnu naladu. Pozor vsak! Nemienim porovnavat, len prirovnavam. Podobne prelinaie casovych rovin s rovnakym hrdinom, podobne stupnovanie deja, podobnu a SKVELU hudbu, a vyustenie, ktore vo vas bude rezonovat este dlho po dopozerani filmu. Film je skvelym ozivenim mytu, a ako myt na vas tento film aj bude posobit. Cely sa nesie v pomalom rytme, kde slova splyvaju s pribehomi a bojove sceny tu niesu pre efekt ale su pozadim pre dolezite okamihy ktore vzdy znamenaju urcity dejovy posun. Necakajte od tohto kusku akcny film, ale pripravte sa na putavo odvypravany pribeh-legendu, s hlbokou, pochmurnou atmosferou. S takymto pristupom vas caka vinimocny zazitok. (8.8/10) ()

Dale 

všetky recenzie používateľa

Podľa obrázkov z filmu som čakal podobný historický opus ako Tiger a drak alebo Hrdina, ktorými som bol fascinovaný, no to, že ide hlavne o fínsku produkciu, ma malo varovať. Takú nudu by totiž Číňania nikdy nenatočili, veď dokonca aj tých pár súbojov je hrozne nudných a amatérsky natočených (odhliadnuc od faktu, že lietajúci Fín pôsobí smiešne, pokiaľ to nie je Matti Nykänen, Toni Nieminen alebo Janne Ahonen) a každou vetou, každým gestom ako by chcel režisér divákov zámerne uspať. Časť zo súčasnosti je totálna blbosť, no žiaľ, ani historická časť to príliš nezachraňuje. Toto sa fakt nepodarilo, s takouto legendou nech si idú Fíni niekam... ()

t_gon 

všetky recenzie používateľa

Finové se pustily do wuxia opusu, ve kterém kloubí prastarou čínskou mytologii a severský mýtus dohromady. A zde je další důkaz, jak trailery mohou „klamat tělem i duší“. Nabroušený na pořádnou akci se silným příběhem, jež pochází z jiného kraje světa, kde oční víčka přeci jen nemají k sobě blíže než čtvrt mrknutí, jsem dostal naprosto odlišný zážitek. Wuxia a akčních scén je zde velice poskromnu (k jejich počtu si vystačíme s jednou rukou) a jedna jediná davová scéna nemůže kompenzovat natěšení. Otázkou však je, zda je to vůbec špatně. Zde bych mohl nastolit dlouhý plot ze stavebních dílů „možná“, protože jsem to přeci možná jen nepobral jako celek. Možná jsem se napůl cesty utopil ve vyprávění legendy a nebo jsem to možná prostě pochopit nechtěl, kvůli kontrastem mezi tempem vyprávění a původním očekáváním… Bylo by zde spousta dalších „možná“, proto se uchýlím prozatím k průměru, ale časem kdo ví, možná že... ()

Galéria (23)

Zaujímavosti (1)

  • Film získal ve Finsku v roce 2007 dvě ceny Jussi: za nejlepší kostýmy (Anna Vilppernen) a za nejlepší hudbu (Kimmo Pohjonen, Samuli Kosminen). (Milena79)

Reklama

Reklama