Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý thriller zaoberajúci sa komplikovanou politikou americkej vlády týkajúcej sa tzv. "mimoriadneho vydávania podozrivých" – extraordinary rendition - globálneho tajného systému prepravy, väznenia a vypočúvania, ktorý bol zriadený po útokoch z 11. septembra 2001 a nepodlieha súdnej kontrole ani požiadavkám extradície. Rendition sa zameriava na životy Douglasa Freemana (Jake Gyllenhaal) – analytika CIA, ktorý začne pochybovať o svojom povolaní po tom, čo bol svedkom brutálneho a nekonvenčného vypočúvania Američana egyptského pôvodu tajnou severoafrickou políciou; Anwara El Ibrahimiho (Omar Metwally) – egyptského chemického inžiniera, ktorý ešte ako chlapec spolu s rodinou emigroval do Spojených štátov, a ktorý je teraz podozrivý z teroristickej činnosti; jeho tehotnej ženy Isabelly El-Ibrahimi (Reese Witherspoon) snažiacej sa nájsť svojho manžela, ktorý údajne zmizol počas letu z Cape Townu do Washingtonu; Alana Smitha (Peter Sarsgaard) – poradcu senátora Hawkinsa (Alan Arkin), ktorý odhalí, že Anwara na príkaz šéfky CIA v boji proti terorizmu (Meryl Streep) odtransportovali do krajiny tretieho sveta, kde ho vypočúvajú; a Abasi Fawala (Igal Naor) – šéfa tajného väzenia, ktorý má svoje vlastné osobné problémy s rebelantskou dcérou Fatimou (Zineb Oukach) a jej priateľom – islamským fundamentalistom Khalidom (Moa Khouas). Rendition trúfalo skúma šedú oblasť medzi správnym a nesprávnym, medzi vpravo a vľavo a odpovede, ktoré nachádza, nie sú jednoduché... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (6)

  • Citace „I fear you speak upon the rack where men enforced do speak anything,“ (Muž, který podstupuje mučení, řekne cokoli, jen aby bolest ustala,) je ze třetího jednání druhé scény hry „Kupec benátský“ od Williama Shakespeare. (jezurka42)
  • Film je natočen podle skutečného příběhu Khalida El-Masriho, německého občana, který byl zaměnen za Khalida al-Masriho, který se měl údajně podílet na teroristických útocích z 11. září 2001. V roce 2004 byl El-Masri zatčen a přemístěn na neznámé místo v Afghánistánu, kde byl vyslýchán, mučen a sexuálně zneužíván po dobu pěti měsíců, než ho CIA propustila. Později tajná služba přiznala, že jeho zajetí a mučení bylo velkou chybou. (jezurka42)
  • Scénář k filmu se dostal na černou listinu scénářů pro rok 2006; tato listina zahrnuje „nejoblíbenější“ nevybrané scénáře daného roku. (jezurka42)
  • Celosvětová premiéra proběhla 7. září 2007 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Súvisiace novinky

Místo Avataru Noc v muzeu 2

Místo Avataru Noc v muzeu 2

20.12.2007

Pravá blondýnka Reese Witherspoon se po těžkotonážním dramatu Odvlečen vrací k lehčím žánrům. Režisér Seth Gordon už brzy odstartuje natáčení komedie Four Christmases, námětem vzdáleně připomínajícím… (viac)

Reklama

Reklama