Reklama

Reklama

Epizódy(26)

Obsahy(1)

Kdesi v preďalekej galaxii existuje planéta Earl. Jej povrch, zničený za posledných sto rokov Vojnou dvanástich kráľov, si užíva krehký mier zabezpečovaný dievčatami – vojakmi s nadľudskými schopnosťami, zvanými Otome. Vojenská sila a politický význam každého z množstva drobných kráľovstiev je posudzovaný podľa množstva Otome, podriadených ich vládcom. Jediným miestom, schopným dodávať panovníkom Otome je univerzita Garderobe, nachádzajúca sa v kráľovstve Windbloom neďaleko hlavného mesta Fuuka. O nanotechnológie vo vlastníctve Garderobe, ktoré umožňujú Otome poraziť temer akúkoľvek armádu má však záujem i Arcivojvoda principátu Artai, Nagi a frakcia Schwartz. Hlavná hrdinka Arika Yumemiya túži stať sa Otome a napĺňať tak svoje ideály o mieri medzi kráľovstvami. A tak sa spolu s riaditeľkou Garderobe Natsuki, novopečenou kráľovnou Windbloomu Mashiro a zvyškom loajálnych monarchií postaví proti snahe o kontrolu všetkých kráľovstiev jediným hegemónom. Seriál Mai-Otome je alternatívny spin-off seriálu Mai-HiME s rovnakými postavami, zasadenými do iného prostredia a príbehu. (Marius)

(viac)

Recenzie (11)

Marius 

všetky recenzie používateľa

Mai-Otome je najčastejšie označované ako „alternatívny re-telling“ seriálu Mai-HiME. Je to pravda len spolovice, pretože seriál sa trampôt z Fuuka Gakkó prenesených do budúcnosti drží skôr v prvej tretine. Vystupujú tu v podstate všetky postavy z HiME, pričom ich identitu a povahy tvorcovia Otome poriadne zamiešali. Pokiaľ teda máte zmáknuté HiME, budete sa síce orientovať v postavách o čosi lepšie, ale rozhodne budete prekvapení koho tentokrát chlapci zo Sunrise Inc. postavili do akého svetla. Seriál jemnými odkazmi na pôvodný dej neustále pomrkáva po zrovnávaní so starším bratom (je milé vidieť Natsuki a Shizuru spolu aspoň v „alternatívnom vesmíre“, či Alyssu a Miyu ako nerozlučných pútnikov ), popritom však nezabúda rozvíjať svoj vlastný originálny príbeh. Zo začiatku to síce vyznieva ako HiME pre deti do desať rokov, ale prakticky od polky seriál dostane veľmi temný a vážny charakter, nedočkáme sa (temer) žiadneho obživnutia. Samozrejme, tvorcovia sa opäť vyžívajú v klišoidných prvkoch ako pokriky pri premenách na Otome (tu si dozaista spomeniete na kultové „Morfujem“ Power Rangers), či to, že Arikina bojová róba pripomína dizajn Sailor moon. Nezaostávajú ani serióznejšie odkazy - napríklad Sergey Wong je oblečený ako Malý princ na Exupéryho ilustráciách, Kráľovná Mashiro svoj rozhadzovačný štýl vládnutia komentuje parafrázou na Marie Antoinette „Nech jedia cukríky“. Dej je situovaný do sveta nápadne podobného Herbertovej Dune – nehostinná planéta s ostrovčekmi na prežite, ktoré držia jednotlivé kráľovstvá. Klany, rody a rôzne frakcie neustále bojujú o moc a kontrolu nad obývateľným územím a technológiami. Na tento boj nevyhnutne potrebujú Otome – najsilnejšie zbrane aké veda ich planéty dokázala vyrobiť. Seriál potom môže spôsobom prístupným všetkým generáciám riešiť otázky rovnováhy ozbrojených síl vo svete, zodpovednosti panovníka za osud svojich poddaných, úlohy techniky a vedy či jednotlivé malé drámy všetkých postáv. Mai Otome nemá takú prepracovanú a zložitú mytológiu ako HiME, čo ju robí prístupnejším a práve preto podľa môjho názoru osloví omnoho viac divákov než HiME. Ja dávam 10/10 a staviam o stupienok vyššie než Mai HiME. P.S. Písal som už niekde, že Yuki Kajiura je BOH ? ()

Palisander 

všetky recenzie používateľa

Videl som to pred Mai-HIME a vôbec si nemyslím, že by to bol problém. Ale po videní oboch seriálov musím povedať, že je celkom zaujímavé vidieť kreslené herečky vo viac ako jednej úlohe za kariéru :-). Práve tento seriál sa mi voči svojmu staršiemu klonu z alternatívneho vesmíru páči viac. Je troška prirodzenejší. Slzám sa dá veriť a charakter Mashiro sa dokonca vyvíja :-). Mágia je našťastie len kulisa k deju. A najmä intrigy. Rafinované a zákerné. To bolo najväčšie osvieženie. Môže byť. ()

Reklama

Subjektiv 

všetky recenzie používateľa

Vezměte obsah Mai-Hime a přelejte jej do jiné sklenice (světa). Nyní vše řádně zamíchejte a protřepejte. Nechte chvilku odstát, ať vyprchá přemíra patosu a klišé. Přihoďte pár nových postav. Podávejte. Takhle nějak by mohl znít recept na Mai-Otome. A recept to není úplně špatný. Pozorovat postavy z jednoho seriálu v druhém v lehce pokřivených známých situacích je leckdy zábavné. Někdy je to zjevné, jindy je tu jen detail. Za všechny dám příklad stvůry jež v bazéně vznikla díky slečně Shiho. Chapadla nápadně připomínají copy Shiho, jak je měla v Mai-Hime. A tato chapadla následně málem spáchají tentacle rape na nebohé Nině. Přesto si nemyslím (ale třeba se pletu), že analogie mezi Mai-otome a Mai-hime v sobě mají nějakou závažnou hloubku. Fanoušci shoujo-ai si také přijdou na své. I když vzhledem k tomu, že otome si nesmí užívat s muži, se divím, že tento prvek nehraje v tomto anime mnohem větší roli. Abych si trochu zakritizoval - seriál trpí IMHO v podstatě stejnými vadami jako Mai-Hime, jen jsou přitomny v mnohem menší a mnohem snesitelnější míře. Slabé ****. ()

Monoxid 

všetky recenzie používateľa

Ne tak silný zážitek jako z Mai-HiME. Ráda jsem ty postavy znovu viděla, příběh se povedl a 'technologické pozadí' bylo zajímavé a zábavné. Ale byla to pro mě především komediální alternativa (k Mai-HiME)... A ocenila jsem proměny některých postav, jako třeba Shiho z 'neškodné' stíhačky v osobu naprosto vyšinutou, nebo Nagiho, který se stal mnohem průhlednějším... Nové postavy mi přišly jako mix těch starých, ale i to byl nejspíš účel. A k hudbě se, doufám, nemusím vyjadřovat! ()

Naslund 

všetky recenzie používateľa

Určitě doporučuju nejdřív vidět Mai-Hime. Ne kvůli ději a mytologii, které si kupodivu nejsou skoro vůbec podobné, ale kvůli jménům a vzhledu postav. Všechny ty, které se v Mai-Hime byť jen mihly, dostávají nyní své jméno a hrají nějakou významnější roli. Když se pak připočítá pár nových v součtu je tu pak 51 postav na pouhých 26 dílů. I tak si to však udržuje dobrou konzistenci a úroveň. Jen posun k ještě mladším hrdinkám se mi moc nelíbil. Navíc jsem měl velkou averzi vůči většině jejich kostýmů. Školní úbory jsou jako pro služebné v klášteře a materializované oblečení na nich vypadá, jako kdyby se pokoušely vynést z obchodu hromadu krabiček v jednodílných křiklavých plavkách. Naštěstí nejsou všechno malé studentky, ale je tu i pár super dospělejších postav, co se umí oblékat. Tentokrát u mě vyhrála Natsuki. ()

Galéria (19)

Reklama

Reklama