Reklama

Reklama

VOD (1)

Bujná fantázia dvanásťročnej "budúcej spisovateľky" Briony Tallisovej je spúšťačom tragických udalostí, ktoré navždy zmenia osudy troch ľudí. Keď neprávom obviní mladého záhradníka Robbieho zo znásilnenia sesternice, mladík skončí vo väzení a život má zničený i jej sestra, ktorá Robbieho bezhlavo milovala. Keď si Briony po rokoch uvedomí, čo napáchala, je už na nápravu neskoro. Vypukne však svetová vojna... (STV)

(viac)

Zaujímavosti (75)

  • Joe Wright bol očividne tak ohromený epickými filmami Sira Davida Leana, že pred nakrúcaním tohto filmu ich premietal a potom inštruoval kameramana Seamusa McGarveyho, aby si Leana tiež pozorne prezrel. Mali nádej, že sa im podarí zachytiť aspoň časť z Leanovho vplyvu. Vdova po Leanovi, Sandra Lean, však povedala, že "...jednoducho sa mi ten film nepáčil. Myslela som si, že je hrozný a zle režírovaný. Všetci hovoria o dlhom zábere na pláži v Dunkirku, ale ja som si myslela, že je to nudné a zbytočne zdlhavé. Zrejme sa pokúšali zachytiť atmosféru epického diela Davida Leana, ale nepodarilo sa im to. Bez Davida to nie je také jednoduché." (Pat.Ko)
  • Hrubý záber tohto filmu bol predložený testovému publiku v kine Odeon v Kingstone len niekoľko týždňov po ukončení natáčania. Producenti boli zvedaví na reakcie divákov na štruktúru filmu a napriek prevažne pozitívnym hodnoteniam sa väčšine testovému publiku nepáčilo, ako bola príbehová línia zaranžovaná. Film bol potom prerobený tak, aby bol lineárnejší a bol uvedený do kín takmer o rok neskôr. (Pat.Ko)
  • Jediný film nominovaný na Oscara v kategórii najlepší film toho roku, ktorý nebol nominovaný na Oscara v kategórii najlepší režisér. (Pat.Ko)
  • Režisér Joe Wright dal na opustenom barge vylodenom na pobreží napísať meno Cyndie, čo je meno jeho matky. (Pat.Ko)
  • John Normington, "veterán divadelného a filmového sveta", mal menšiu úlohu ako farár, ale bohužiaľ zomrel pred uvedením filmu vo Veľkej Británii. (Pat.Ko)
  • Zaradené medzi "1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než zomriete", ktoré zostavil Steven Schneider. (Pat.Ko)
  • Pôvodne sa réžie mal ujať Richard Eyre. Avšak s plynúcim časom sa zapojil do iného filmu a divadelnej hry. On a producenti sa dohodli, že ak nájdu režiséra, s ktorým budú všetci spokojní, projekt mu odovzdajú. Nakoniec sa našiel Joe Wright. (Pat.Ko)
  • Scény na ulici v Dunkirku a scény v strojovni generátora boli natočené v prístave Grimsby Docks. (Pat.Ko)
  • Režisér Joe Wright si predstavoval, že Cecilia (Keira Knightley) nebola sexuálne skúsená a stratila panenstvo s Robbiem (James McAvoy) počas scény v knižnici, hoci ho historik informoval, že vzhľadom na dobu, miesto a jej pôvod by pravdepodobne mala byť sexuálne aktívna počas svojho štúdia na vysokej škole. (Pat.Ko)
  • V jednej skoršej scéne Paul Marshall (Benedict Cumberbatch) hovorí, že nútená vojenská služba je nevyhnutná "ak sa pán Hitler neukľudní a je tak pravdepodobné, že to urobí, ako že by kúpil akcie spoločnosti Marks and Spencers." Britský maloobchodný reťazec Marks and Spencer bol spoluzakladaný židovským prisťahovalcom Michaelom Marksom a mnoho vysoko postavených zamestnancov boli členmi jeho rodiny; Židia boli etnickou skupinou, ktorá bola hlavným cieľom genocídy Adolfa Hitlera. (Pat.Ko)
  • Saoirse Ronan bola nominovaná na Oscara za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za stvárnenie Briony Tallis. Mala vtedy len trinásť rokov. (Pat.Ko)
  • Vanessa Redgrave poznamenala, že "Saoirse Ronan, Romola Garai a ja sme vytvorili niekoľko improvizácií týkajúcich sa telesnej reči a ďalších vecí pre postavu Briony. Joe - ktorý je skvelý s hercami - bol schopný vybrať si, na čom sa chce počas natáčania zamerať." (Pat.Ko)
  • Na prípravu pláže a nábrežia bolo potrebných približne tri týždne, pričom bolo potrebné odstrániť všetky pouličné zariadenia, priviesť tony piesku na zakrytie promenády, cesty a chodníka, zadebniť všetky okná s výhľadom na more, nainštalovať kolotoč, pódium, vojenské vozidlá a podobne. Po takmer týždni skúšok pre komparzistov, hercov a štáb nasledovalo samotné natáčanie. Následne trvalo viac ako dva týždne, kým sa všetko vrátilo do normálu, len pre päť minút na obrazovke. (Pat.Ko)
  • Predtým, ako sa tento film vôbec dostal do kín, bola Saoirse Ronan už obsadená do filmu Pevné puto (2009) len na základe pôsobivej pohovorovej nahrávky, ktorú poslala scenáristovi, producentovi a režisérovi Peterovi Jacksonovi. (Pat.Ko)
  • Natáčanie troch častí tohto filmu prebiehalo takmer úplne za sebou. (Pat.Ko)
  • Miestna samospráva v Redcare udelením povolenia umožnila postaviť pódium a umiestniť vrak lode na pláž pre autenticitu. Niekoľko domov pozdĺž pobrežia bolo premaľovaných tak, aby zodpovedali dobe. Kino, ktoré už vyzeralo vhodne, malo iba na strane budovy natretú reklamu, aby sa dokončilo scénické nastavenie. Všetko bolo zrušené po ukončení natáčania a pobrežie v Redcare teraz opäť vyzerá ako obyčajné pobrežné mesto. (Pat.Ko)
  • Keďže „Atonement“ je založený na inom románe. Konkrétne, autor Ian McEwan čiastočne opísal zápletku z románu Henryho Jamesa "What Maisie Knew", ďalšieho príbehu o dieťati, ktoré sa zapletie do dospelého sexuálneho vzťahu, ktorému nerozumie. (Pat.Ko)

Súvisiace novinky

Saoirse míří do Ameriky

Saoirse míří do Ameriky

06.04.2014

Saoirse Ronan patří mezi současné nejtalentovanější mladé herečky. Již ve svých třinácti letech byla nominována na Oscara za vedlejší roli ve filmu Pokání a od té doby jde z filmu do filmu. Nyní bude… (viac)

Soukromé „topky“ předních uživatelů ČSFD.cz

Soukromé „topky“ předních uživatelů ČSFD.cz

30.12.2010

Jak jde čas, některé filmy přirůstají k našim srdcím a získávají na hodnotě, jiné naopak můžou zapadat prachem, i když nás v době svého uvedení nadchly sebevíce... Zde vám přinášíme přehled… (viac)

Keira jede do Ruska

Keira jede do Ruska

21.11.2010

Po včerejším Lincolnovi tady máme další sázku na oscarovou jistotu. Po Pýše a předsudku a Pokání bude režisér Joe Wright (brzy uvidíme jeho akční thriller Hanna) opět spolupracovat s Keirou Knightley… (viac)

Franco amputuje, Ronanová střílí

Franco amputuje, Ronanová střílí

08.01.2010

Oscaroví britští tvůrci Danny Boyle a Joe Wright obsadili hlavní role svých příštích filmů. Boyle začne v březnu natáčet drama 127 Hours, které je skutečným příběhem horolezce Arona Ralstona. Na toho… (viac)

Reklama

Reklama