Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízny film z baníckeho prostredia ukazuje tragické vyústenie nenávisti medzi bratmi, nakrútený podľa divadelnej hry J.Barča-Ivana. Matka, jednoduchá žena, má neobyčajnú schopnosť predvídať udalosti dopredu. Celý život pasívne prijíma svoj osud. Napriek tomu, že vie, čo čaká jej najbližších a ju, nepostaví sa mu. Až keď vidí tragický konflikt medzi svojimi synmi, rozhodne sa mu zabrániť. Jedného syna pošle do cudziny. Druhý, agresívnejší, mu zatiaľ vezme celý majetok a preberie mu i dievča. Keď sa mladší vráti domov, chce späť, čo mu patrí. Po hádkach ho chce starší brat zabiť. Matka zhasne svetlo a nastaví svoje telo. Syn zabije matku. Ale v tej chvíli akoby sa matkina dobrota prevtelila do mladšieho syna. Rozhodne sa ustúpiť, tak ako vždy ustúpila matka. Synovia sa nad matkiným mŕtvym telom pomeria... Postavu ženy - matky stvárnila herečka, ktorá za polstoročie svojej profesionálnej cesty vytvorila rad nezabudnuteľných dramatických postáv na javisku v divadle, vo filme, televízii, či v rozhlase - Viera Strnisková. Výnimočná herečka napĺňa svoju dramatickú postavu osobnostnou charizmou a sugestivitou autentického stvárnenia. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (17)

tron 

všetky recenzie používateľa

"Do kostola nech ho vodí niekto iný." Čiernobiela televízna adaptácia divadelnej hry J. Barča-Ivana v réžii Martina Ťapáka (Kubo, živý bič). Muž (Štefan Kvietik) sa vracia z Ameriky, kde chcel zarobiť, ale nakoniec bol rád, keď sa mal za čo vrátiť domov. V rodnej dedine ho čaká starostlivá, citlivá, pasívna mama (Viera Strnisková) a starší brat (odjakživa môj obľúbený Ivan Rajniak), s ktorým už v detstve mali zlé vzťahy. ()

ripo 

všetky recenzie používateľa

Tak toto je tá stará dobrá slovenská klasika. Vyšperkované dramatické charaktery , výborné obsadenie aj napriek komornosti príbehu. Už samotná divadelná hra bola silná svojim tragickým príbehom a televízne spracovanie Martina Ťapáka len pomohlo k tomu, aby sa táto, teraz už polozabudnutá hra dostala aj na obrazovky .... ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Zatiaľ najlepší film s Vierou Strniskovou aký som videl. Túto sympatickú herečku mám strašne rád a je veľká škoda, že nemala viac hlavných úloh. Tu ju však dostala a zahrala bravúrne. Rovnako excelentne hrá duo Kvietik a Rajniak. Väčšina filmu sa odohráva v jednej miestnosti, ale film je doslova nabitý energiou a rivalitou medzi dvoma bratmi. Prekážali mi len "vidiny" matky, ktoré mohli tvorcovia nahradiť nejakým zlým tušením. Matka aj bez tejto schopnosti určite vie odhadnúť a vycítiť, že táto nenávisť medzi bratmi nedopadne dobre. Na tv film fakt neskutočne kvalitné dielo. Silnú hereckú trojicu je radosť sledovať, fakt silné herectvo a úžasný zážitok. Škoda, že sa do nepodarilo urobiť ako celovečerný film, to by bola bomba. Nedokážem si ani predstaviť niečo podobné s dnešnými seriálovými "celebritami". 100%. ()

Aky 

všetky recenzie používateľa

Skvěle napsaný příběh. Kdyby se tolik nepřehrávalo a díky tomu také (imo jiné) eprozrazovalo, co přijde, dal bych i 5*. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Jedno sa režisérovi musí uznať, a síce zmysel pre dokonalé vyobrazenie dobových reálií, ktoré tu bolo jednoducho úchvatné. Myslelo sa aj na detaily, napríklad onikanie, kostýmy bez chybičiek a pod. Tiež sa tomu ľúbostnému trojuholníku podarilo dať rozmer tragiky priam až s baladickým nádychom. Oceňujem aj atmosféru, najmä čo sa týka dialógov v dome oboch bratov. Jediné čo by som vytkol je do očí bijúci vekový nesúlad medzi matkou a jej synmi. Strnisková by sa totiž skôr hodila za ich sestru. Miesto nej by som si radšej predstavil nejakú staršiu ženu, niečo ako herečku v Babičke. Jendoducho mi tam nezapasovala. A Kvietik nemusel byť až tak pasívny. Osobne by som veľa vecí riešil inak. Silný nadpriemer. 85/100 ()

mchnk 

všetky recenzie používateľa

"Teba učili trpieť, mnou musiel otriasť víchor". Excelentně vypjaté charakterní drámo. Bratrovražedné. O údělu matky, která jako jediná musí najít cestu, na které budou oba její synové živí, neb všechno je lepší, než smrt jednoho z nich. Bez diskuze to nejlepší od Martina Ťapáka a jeho filmových výletů po slovenských dědinách i silných osudů jejich obyvatel. Herectví na nejvyšší světové úrovni, fantastické záběry Tibora Biatha a dokonalé tóny jednoho z nejlepších slovenských filmových skladatelů. Pro mě bezchybné. (Velmi zajímavý byl i způsob onikání, kterým oba synové oslovovali či mluvili o matce) ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Jedno prostredie, vlastne presnejšie jedna izba a koľko vyhrotených emócií. Nejaké krátke zábery z pred domu a krčmy nestoja za reč, možno by som film ocenil ešte viac, ak by sa vážne celý odohral iba v jednej miestnosti. Do filmu je funkčne integrovaný aj nadprirodzený prvok, čo filmu dodáva ešte tragickejší a existencionálnejší rozmer. Herci sa snažia, ako na vypredanom divadelnom predstavení a kvalita predlohy, respektíve jej adaptácia do scenára im vanie vietor do krídiel..... ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Netuším, či bol tento film uvádzaný v rámci tzv. bratislavských pondelkov, ale ak áno, potom je ich dôstojným predstaviteľom. Vôbec nepoznám dielo Barč-Ivana a k tejto televíznej klasike som pristupoval opatrne, lebo k slovenskej klasike tak zvyknem. O hereckej trojke sa netreba rozpisovať, boli skvelí. Atmosféra v izbietke bola ťažká na nevydržanie, dialógy boli autentické, onikanie ma vrátilo do čias detstva. Scény z dedinskej krčmy sa príliš nevydarili, ale celkový dojem to neohrozilo, takže ak sa ma niekto opýta na slovenskú televíznu klasiku, určite na Matku nezabudnem. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Veľmi, veľmi silný príbeh. Treba si ho naplno vychutnať a nechať sa unášať na hereckých výkonoch silnej trojky ( Strnisková, Rajniak, Kvietik ). ()

Dale 

všetky recenzie používateľa

Herecké výkony ústrednej trojice sú výborné, aj keď nechápem to obsadenie Strniskovej ako matky Rajniaka a Kvietika, keď je od nich staršia o 2 resp. 5 rokov. V takomto filme mi ale vadí, že matka disponuje nadprirodzenými schopnosťami (vidí do budúcnosti a nie je to len nejaká predtucha) a tiež tie vzťahy medzi všetkými tromi boli dosť zvláštne. ()

Padme_Anakin 

všetky recenzie používateľa

Strhující rodinné drama matky a jejích synů. Nesmiřitelní a neústupní bratři spolu bojují o vše, o majetek, o dívku i o matčinu lásku a pozornost. Ani jeden z nich si neuvědomuje, jak nelítostně tím svou matku drtí. Ona ve svých vidinách zahlédne, kam až se tragický konflikt bratří vyvine. A zoufale hledá řešení s jedinou prioritou, aby oba její synové zůstali naživu… ()

Blackberry 

všetky recenzie používateľa

Herecky bezchybné, vidieť Strniskovú, Rajniaka a Kvietika v najlepšej forme je zážitok. Napriek tomu, že všetko je to ohraničené námetom J.B.Ivana mi tam chýbalo trošíčku priehľadnejšie zobrazenie. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Zlá predtucha a nevraživosť dvoch bratov. Už v klasickej slovenskej literatúre sa objavil motív, ako zvrátiť nezvratný osud. Rajniak je v úlohe nešťastného zhrdeného brata výborný a zatieňuje možno aj svoju filmovú matku. Do jednej miestnosti dedinskej chalupy sa podarilo vtesnať toľko drámy, že sa tam ledva pomestila. –––– Tu som pánom ja! Ak nebudem mať oboch synov, nechcem ani jedného! –––– How do you do, mister Pavlik. – Žena aj deti alright, len kmotor je son of o bitch. ()

PTuranyi 

všetky recenzie používateľa

V podaní Martina Ťapáka je divadelná hra Júliusa Barča-Ivana až antickou tragédiou s kainovským motívom nenávisti dvoch bratov, v ktorého centre sa nachádza matka. Produkcia je prostá, ale výborná, bez kudrliniek a efektov. Zato funkčná a dokáže v správnom momente vytvoriť dramatickú atmosféru. Herecké výkony hlavných protagonistov sú excelentné hoci chvíľami s nádychom divadelného pátosu. Ivan Rajniak je správne jedovatý furioso, Štefan Kvietik benjamín a Viera Strnisková hrá matku s vážnosťou a schopnosťami delfskej pýtie. ()

Hombre8 

všetky recenzie používateľa

Film je bezesporu velmi dobře natočený a zahraný. Téma klasické, ale díky expresivnosti se na to nekouká zrovna nejlíp. Majetek, konkurence, alkohol, jurodivá matěr vs. evoluce.  Do toho ještě "přející" sousedka a vdavekchtivá robka, která jde za svým zájmem. Jak to asi tak může dopadnout? Nu... Matka nakonec vyhrála a podařilo se jí, co celou dobu chtěla. Bratři k sobě našli cestu. ()

Reklama

Reklama