Reklama

Reklama

Výstavní párkař a lepič plakátů

  • Rakúsko-Uhorsko Pražský párkař a lepič plakátů (viac)

Lepič plakátů lepí na stěnu hospody U Nesmysla plakát na Český kinematograf. Když chce od párkaře koupit párek, vyleje lepidlo párkařovi do nádoby. Strhne se mela, do rvačky se zapojují náhodní kolemjdoucí. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (54)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Existujú tri verzie, pretože Ján Kříženecký stále nebol spokojný. A vskutku: až v tretej podobe filmu sa totiž podarilo ako-tak ukázať, že lepičovi plagátov sa fľaška s lepidlom do párkov vyliala náhodne, pri preberaní párku. V prvých dvoch verziách totiž lepič plagátov fľašku drží zospodu a cielene ju leje do hrnca s párkami, čo vzhľadom na situáciu na nejakú veľkú švandu nevyzerá. Žiaľ kvalita filmového materiálu najviac utrpela práve pri tretej verzii filmu. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Na začiatku pekne vidno, ako je dav nastúpený za dverami od krčmy a čaká na chvíľu, kedy sa dostanú na scénu. Jedinká chybička, ktorú ako chybu k úplným počiatkom nemožno priradiť. Veľmi jednoduchá ale zábavná minichvíľka. Ja som mimochodom videl tú prvú verziu. Tá bitka je jedna z vrcholných v kinematografii, fakt sa to podarilo. 75%. ()

Reklama

honajz 

všetky recenzie používateľa

Dostaveníčko ve mlýnici Reloaded, akorát s párkařem a lepičem plakátů. V podstatě je jedno, proč nebo jaká je záminka, hlavně že se pak všichni servou. Jen mi tohle přijde obrazově ještě víc zmatené - kdybych nečetl obsah, vlastně netuším, co se v záběru děje a proč se melou. Ó, to se lidé tehdy skvěle bavili! Ale ano, je to kus historie, základ české kinematografie, jistě. ()

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Historicky prvý český film, ktorý v roku 1898 natočil Jan Kříženecký, predstavuje zhruba tridsaťsekundovú "humornú" scénu s predavačom párkov a lepičom plagátov. Viacero verzií, ktoré sa zachovali, sa líšia iba mierne, pričom v každom prípade vyúsťujú do potýčky postáv, ktoré sa vo filme objavujú. K prvej snímke by pravdepodobne mal byť divák zhovievavý, predsa len ide o úplne začiatky kinematografie v Čechách, ale kritiku si nemožno odpustiť. A smerovať ju treba najmä na príbeh tohto krátkeho počinu. Hoci sa zo začiatku javí, že príbeh by mohol mať nápad a vtipnú pointu, rýchlo (a v tomto prípade naozaj rýchlo) sa ukazuje, že tomu tak nie je. Hromadná potýčka, ku ktorej dochádza, je nelogickým vyústením diania, pretože nemá odôvodnenie. Výstavní párkař a lepič plakátů má historický význam pre českú kinematografiu. To je nespochybniteľný fakt. Inak však ide o krátke, nelogické a predovšetkým nevtipné dielo. ()

cachina 

všetky recenzie používateľa

Kříženecký je průkopníkem kinematografie u nás a prvním českým filmařem. Pořídil si kinematograf bratří Lumierů a začal točit a posléze promítat své vlastní filmy. Točil výjevy ze života, ale také první české hrané snímky, mezi které patří i Výstavní párkař a lepič plakátů. Jeho zásluha se tedy nedá upřít. Ale co se týče filmařské stránky této komedie, to už je horší. Postavy se dívají přímo do kamery, děj (dá-li se to tak nazývat) nemá příliš smysl (proč se do rvačky zapojili i ostatní lidé). U postavy lepiče je jasně vidět, jak se snaží vylít lepidlo na párky, ostatní postavy se viditelně krčí za dveřmi. Režisér použil stejný model i ve filmu Dostaveníčko ve mlýnici. Kříženecký nebyl spokojen s natáčením, takže existuje několik verzí filmu. ()

Galéria (2)

Zaujímavosti (4)

  • Film vznikol za za účelom prezentácie na Výstave architektúry a inžinierstva v Prahe. Estetika aranžovaného film pripomína dobové očarenie novým médiom a možno ho zaradiť do spomínaného prúdu kina atrakcií. Okolnosti jeho vzniku to len potvrdzujú, film nemal byť ničím iným, než jedinečnou technologickou atrakciou pražskej výstavy. (Raccoon.city)
  • První hraný film pocházející z Čech. (ČSFD)
  • Zachovaly se tři původní verze. Obsah první je uveden. Ve druhé verzi lepič přelepuje původní plakát novým. Ve třetí verzi přelepí plakát úzkým proužkem.
    V Národním technickém muzeu je uložen dopis Josefa Švába-Malostranského Janu Kříženeckému a Josefu Pokornému ze dne 30. dubna 1898, v němž nabízí "aranžování některých humorných scén" pro Český kinematograf. Na základě tohoto návrhu vznikl i snímek Výstavní párkař a lepič plakátů. Zdroj: Český hraný film 1898-1930, NFA 1995. (ČSFD)

Reklama

Reklama