Reklama

Reklama

Smích a pláč

  • Rakúsko-Uhorsko Pláč a smích (viac)
Krátkometrážny / Komédia
Rakúsko-Uhorsko, 1898, 1 min

Švábova tvář, natočená v detailu, předvádí mimicky smích a pláč. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (45)

Karlos80 

všetky recenzie používateľa

Totéž co u předchozích dvou režisérových krátkých sotva půlminutových kraťásků, kde kamera zabírá pouze Švábův obličej předcházejícího z normálního výrazu do smíchu a pak do pláče. Těžko lze říci v případě těchto krátkých šotů hovořit o nějakém promyšleném filmovém herectví, nicméně Šváb-Malostranský tu například předvedl že měl vynikající mimické nadání. Poslední Švábův snímek z tohoto roku byl tedy hodně odlišný od předchozích dvou, jde vlastně o takové jeho převzaté vystoupení které herec tenkrát předváděl naživo před publikem. Zde už ale s mým původně vysokým hodnocením jako u předchozích dvou snímků o něco málo polevím, toto se fakt nedá brát už ani nijak objektivně. ()

Pierre 

všetky recenzie používateľa

Hodnotím především historický význam pro českou kinematografii a prvenství v oblasti českých filmů, jinak bych musel dát méně. Ze všech filmů Jana Kříženeckého s Josefem-Švábem Malostránským je Smích a pláč nejslabší. Malostránského mimiku bych nepřeceňoval, šklebit se umíme každý a pravdou je, že dnes se taková videa natáčí z nudy na mobil. ()

Reklama

pravo 

všetky recenzie používateľa

Tak v tomto prípade ťažko hovoriť o filme či filmovom umení. Ide iba o záber na tvár herca predvádzajúceho akési mimické cvičenie. Nechcem byť za barbara, ale ani s prihliadnutím na historickú hodnotu sa nedá uvažovať o vysokom hodnotení a napriek snahe byť pri svojom hodnotení, čo najobjektívnejší a nedať sa ovplyvniť inými vecami ako filmom samotným, tak teraz pridám jednu hviezdičku, pretože ide fakt o starožitnosť. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

No ja neviem, ale cez to všetko som rád, že som mal tú možnosť zhliadnuť film (môj prvý) z 19.storočia. Za tú nijakú pol minútku sa ani nemožem hnevať, lebo snaha bola obrovská, z tej tváre to vidno. 40%. ()

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Jedna z viacerých filmových prvotín Jana Kříženeckého v tomto prípade predstavuje približne pätnásťsekundový detailný záber na tvár prvého českého filmového herca Josefa Švába-Malostranského. Ten v snímke, ak tak tento krátky počin vôbec možno nazývať, predvádza mimiku smiechu a plaču. Do veľkej miery toto vystúpenie pripomína akúsi tvárovú gymnastiku, ktorú snáď aj divák vykonáva ráno pred zrkadlom. Aj preto je pomerne ťažké z obsahového hľadiska hodnotiť tento "film", pretože v podstate o ničom nevypovedá. Smích a pláč mal v čase svojho vydania, teda v roku 1898, skôr poukázať na technickú vymoženosť kamery a záznamu pohyblivého obrazu. Vystúpenie Josefa Švába-Malostranského je preto skôr viac technickou demonštráciou zaradenia než umeleckým výkonom, ktorý by bolo možné v kontexte "filmu" ako celku hodnotiť. ()

Galéria (2)

Zaujímavosti (5)

  • Josef Šváb-Malostranský komentuje námet snímky: "Rozsah filmu bol vtedy obmedzený na najmenšiu mieru, bolo teda zaťažko tvoriť vhodné libretá. Rozhodol som sa teda pre krátku mimickú scénu." (Raccoon.city)
  • Film vznikol za účelom prezentácie na Výstave architektúry a inžinierstva v Prahe. Estetika aranžovaného filmu pripomína dobové očarenie novým médiom a možno ho zaradiť do spomínaného prúdu kina atrakcií. Okolnosti jeho vzniku to len potvrdzujú, film nemal byť ničím iným, než jedinečnou technologickou atrakciou pražskej výstavy. (Raccoon.city)
  • V Národním technickém muzeu je uložen dopis Josefa Švába-Malostranského Janu Kříženeckému a Josefu Pokornému ze dne 30. dubna 1898, v němž nabízí "aranžování některých humorných scén" pro Český kinematograf. Na základě tohoto návrhu vznikl i snímek Smích a pláč. Zdroj: Český hraný film 1898-1930, NFA 1995. (ČSFD)

Reklama

Reklama