Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Otec (Gary Lewis) si svojho syna Billy Elliota (Jamie Bell) predstavoval celom inak. Už ho videl v boxerskom ringu s rukami nad hlavou, ako sa teší z víťazstiev, ktoré sa rodia z potu a krvi. Lenže keď Billy uvidí vo vedľajšom sále budúce primabaleríny, sen o boxerskom ringu dostáva vážne trhliny. Ladnosť pohybu, ktorou sa pýši balet, mu učarovala neuveriteľne silno. Lenže čo na to povie jeho otec? Vlastnú túžbu však nemôžete oklamať a zakrátko sa Billy aj vďaka pani Wilkinsonovej (Julie Walters) objaví na hodine baletu. Od prvej chvíle je jasné, že Billy je mimoriadne výnimočný talent. Pani Wilkinsonová nakoniec prehovorí Billyho otca, aby mu zaplatil hodiny na prestížnej baletnej škole. Raz sa mu to môže celkom dobre vrátiť... (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (647)

Shit 

všetky recenzie používateľa

Film o baletu jsem teda ještě neviděl a celkově balet moc nemusim, ale tohle je udělaný trošku z jinýho úhlu pohledu a myslim si že dobře a zajímavě, rozhodně líp, než když by to bylo jenom o baletu, to by mě asi fak moc nazajímalo. Co mě ale docela překvapilo, jsou výborný výkony i těch absolutně neznámých herců jako je třeba hlavní postava Jamie Bell, kterej na svůj v tu dobu nízkej věk předved skvělý herectví, ale i jeho otec byl hodně přesvědčivej. Jediný co se mi moc nelíbilo, byla taková závěrečná Columbovská otázka, když už jsou na odchodu z konkurzu, která vlastně předem ukázala, jak to nakonec dopadne, ale stejně si jinej konec ani nedokážu představit. ()

Kulmon 

všetky recenzie používateľa

Film, který má úplně všechno a přitom mu něco chybí. Jsou zde výborné herecké výkony, zejména mladý Jamie Bell skutečně překvapil ve své premiéře. Film o baletu jsem ještě neviděl, navíc s takto zajímavým námětem. Nicméně příběh je velmi předvídatelný, bez jakýchkoli zvratů a proto musím hvězdu ubrat. ()

Reklama

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Hodne velky a mily prekvapeni, tohle sem fakt necekal. Na film s podobnym tematem bych se v zivote nepodival, nebejt tak vysokeho hodnoceni, protoze na nic jineho me nemel moznost nalakat. Herci neznami, reziser, ktery natocil jen Hodiny ( i kdyz ty byli dobry) a pribeh, kterej de naprosto mimo me, ale ted jsem rad, ze jsem film videl. Film se rozjede uz od zacatku, ale neni to nic ve stylu, ze by byl Billy genialni a hned vsechno umel, coz je jedine dobre. Sceny s tancem maj skvelou hudbu a jsou vyborne prostrihany se scenama ze stavky, ktery jsou taky paradni. Herecky vykony vsech jsou nadprumerny, hlavne Jamie Bell me prekvapil, fakt skvelej detskej vykon a hned po Christianu Baleovi asi nejlepsi ze vsech detskejch vykonu a taky jeho otec byl vynikajici. Dej filmu hezky odsejpa a film se z trochu komedialniho vyzneni meni postupne v slusny drama. A ani mi nevadila ta rec kuli prijeti na skolu, nepusobila tu nijak nucene, jak to v podobnejch situacich bejva v jinejch filmech. Ten konec taky nebyl nejhorsi, jen ten herec vypadal pekne divne a mozna ani nebylo nutne ten uspech ukazovat, protoze Billymu v podstate o to behem filmu neslo, tudiz jeho snaha mohla vyvrcholit uz prijetim na skolu. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Veľa chlapov robilo balet.“ – „Kto napríklad?“ – „Tu nikto. Ale inak veľa.“ Parádny, nádherný, úžasný film. Možno jeden z najlepších filmov z rokov 2000 – 2010. Už po prvom pozretí som bol nadšený, ale dalo som „len“ 4*. Potom som Billyho Elliota 12 rokov (!) nevidel a hovoril som si, či som to neprehnal. Či by nestačili 3*. V r. 2017 som si ho ale pozrel zas a hoci som sa snažil nedať sa, nakoniec ma Stephen Daldry dal dole ako decko na preliezačke... a ja zvyšujem na 5*! Dokonalý Jamie Bell, vynikajúci kasting vedľajších rolí (najlepší kamoš, rodič, brat, babička), výborné epizódne postavy (unudené dievčatko postávajúce na ulici). Veľmi veľa tomu dáva depresívne prostredie baníckeho mesta, v ktorom kvôli štrajku skapal nielen pes, ale aj nádej, finančné konto a ružová budúcnosť. Práve vďaka tomu Billy Elliot pripomína o tri roky staršie Do naha! Kontrast pôvabnej komédie a ponurých, ťažkých sociálnych podmienok a pokazených medziľudských vzťahov, dodáva beztak silnému scenáru presah. Ten mu dáva aj postava učiteľky, ktorá je v konečnom dôsledku (a veľmi odvážne) poňatá vlastne ako smutná, starnúca žena, ktorá má najlepšie roky za sebou, vyhliadky na budúcnosť prakticky žiadne a Billyho učí prekvapivo nie kvôli nemu, ale kvôli vlastnej, nadobro stratenej minulosti, kedy z nej niečo mohlo byť, ale tie časy sú dávno preč a ona zostarla. Zbožňujem tento film, všetky tie pohybové šialenosti, aké vtedy 14-ročný Jamie Bell predvádza. Spočiatku je to drsné, až si vravíte, či sa z toho nestane čosi ako Malý mäsiar. Ale postupne do toho vnikáme a atmosféra začína byť nebezpečne dojemná. Veľmi pekne napísané boli postavy otca a brata, ktorí dlho hrajú tvrďácku formu, ale nakoniec povolia a docvakne im, že kým oni už asi žiadnou veľkou nádejou nedisponujú, nemajú právo vziať ju aspoň svojmu malému synovi a súrodencovi, ktorý ešte má ako-takú šancu. Koniec je potom už vyložene slzový bitúnok („Mám strach.“ – „To nevadí. Všetci máme strach.“). V neposlednom rade poteší pol tona hlášok („Nosíš balerínky? – „Si debil?!“). ()

Zeck 

všetky recenzie používateľa

Podle místních komentářů jsem čekal strastiplnou cestu mladého chlapce za svým snem. Která byla tak skvěle vylíčena, že bych dokonce mohl utřít slzu. Nic jsem bohužel neutřel a spíše se nudil. Když už byla nějáká vyhrocená situace, která sváděla k prožívání chlapcových útrap. Zazdila to sama chlapcova postava svým nesympatickým chováním. Happy End se sice konal, ale já se přistihl, že to tomu chlapci vlastně ani moc nepřeju. 60% ()

Galéria (43)

Zaujímavosti (10)

  • Jamie Bell navštěvoval na škole lekce baletu a tance, za což si od spolužáků vysluhoval posměch. Při hraní Billyho Elliota těchto svých zážitků využil. (HellFire)
  • Jamie Bell byl v době natáčení v pubertě, proto byly menší problémy s jeho hlasem a musel si holit nohy. (griph)
  • Děj filmu se odehrává ve městě Easington. Město je však smyšlené. (griph)

Reklama

Reklama