Reklama

Reklama

Vietnamská vojna naberá na sile. Bojuje v nej aj americký pilot Dieter Dengler, ktorý od detstva sníval o tom, že bude letcom. Sen sa mu splnil, keď sa dostal k vojenskému letectvu. Na úplne prvej misii nad územím Laosu ho však zostrelia a on sa ocitne v pasci džungle ďaleko od svojej jednotky. Čoskoro ho zajmú laoskí vojaci a odvedú do zajateckého tábora, kde vládnu kruté podmienky. Stretne sa tu aj s dvoma ďalšími Američanmi, Duaneom a Geneom, ktorí sú v zajatí už dva roky. Dieter časom pochopí, že jedinou nádejou na prežitie je iba starostlivo pripravený útek. Hoci nevie, kde sa tábor nachádza a ako ujde, jedno vie určite – boj o život nevzdá... (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (25)

  • Červy, ktoré Christian Bale skutočne jedol, boli larvy muchy. Werner Herzog prezradil, že Baleovi ponúkol, že sám si s ním dá lyžicu, aby preukázal spolupatričnosť, avšak herec to odmietol. Herzog potom povedal, že sa ide natáčať táto scéna a Bale má jesť a keď nebude už vládať, má povedať. Pri prvom zábere sa Bale rozosmial, keď videl, ako sa štáb tvári vidiac, že si dáva larvy do úst. Druhý záber už vyšiel a kým Bale prežúval, zabudol na to, že má režisérovi povedať, kedy má už dosť. Herzog hovorí, že si vtedy myslel: "Wow, tento chlap je skutočne oddaný, kedy už prestane?" Nakoniec sa Bale, trochu rozrušený, ale vyrútil na Herzoga a cez plné ústa rozžuvaných červov na neho zakričal: "Kedy už zakričíš strih!?" (Arsenal83)
  • Keď sa Dietera (Christian Bale) spýtajú, ako sa stal námorným letcom, opíše úžasný zážitok, keď videl zblízka letieť stíhacie lietadlo, keď bol ešte dieťa vo vojnovom Nemecku. Opísaný zážitok sa nápadne podobá tomu, aký mal pred devätnástimi rokmi Baleova postava Jima vo filme Ríša slnka (1987). (Arsenal83)
  • Všetci strážcovia v zajateckom tábore vychádzali zo skutočných postáv z príbehu Dietera Denglera (Christian Bale) s výnimkou strážcu „Walkie Talkie“ (Chorn Solyda), ktorý je fiktívnym výtvorom režiséra Herzoga. (Arsenal83)
  • Prvotný strih filmu mal dĺžku takmer 3 hodiny. (Arsenal83)
  • Aby režisér Herzog ukázal, ako bezmocne by sa cítil človek, ktorý by bol zajatý, trval na tom, že v zajatí, každý pravák musel používať predovšetkým ľavú ruku a každý ľavák pravú. (Arsenal83)
  • Film bol natočený v obrátenej kontinuite, takže Christian Bale, ktorý tvrdo pracoval na tom, aby kvôli tejto úlohe schudol, sa na konci zdal najvychudnutejší, no tieto scény boli natočené prvé, aby sa Bale vrátil na svoju priemernú váhu a natočil scény pred zajatím. (Arsenal83)
  • V skutočnom živote hovoril Dengler anglicky s ťažkým nemeckým prízvukom, ktorý v Baleovom zobrazení takmer vôbec nebadať. (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo v Thajsku od 22. augusta 2005 do 17. októbra 2005. (Arsenal83)
  • Napriek pozitívnemu ohlasu u kritikov bol film kasovo neúspešný. (Arsenal83)
  • V zajateckom tábore bolo v skutočnosti držaných sedem zajatcov, pre lepšie prerozprávanie príbehu boli vo filme len šiesti zajatci. (ladko)
  • Kaskadér Chris Carnel utrpel popáleniny tváre v scéne zobrazujúcej pád lietadla Dietera Denglera. (ladko)
  • Eugene DeBruin (Jeremy Davies) se na rozdíl od filmu dokázal chovat i hrdinsky, byl nedílnou součástí plánování útěku, byl vynalézavý, inteligentní a laskavý. Po úspěšném útěku, který je ve filmu vyobrazen, není spolehlivě známo, co se s Eugenem stalo, oficiálně se zachránili pouze Dengler (Christian Bale), ovšem více různých zdrojů uvedlo, že Eugene byl znovu zajat a zabit při dalším pokusu o útěk. (Nick321)
  • Předobraz hlavního hrdiny Dieter Dengler byl ve skutečnosti zajat ne jednou, ale dvakrát. (Morien)
  • Film je inspirován skutečnými událostmi v životě Dietera Denglera, narozeného 22.5.1938. Dengler byl skutečně sestřelen a držen v zajateckém táboře v Laosu. Odvážný útěk se mu povedl a byl zachráněn 23 dní poté. Zemřel 7.2.2001. (Rodriguez)

Súvisiace novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (viac)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (viac)

Reklama

Reklama