Reklama

Reklama

Vietnamská vojna naberá na sile. Bojuje v nej aj americký pilot Dieter Dengler, ktorý od detstva sníval o tom, že bude letcom. Sen sa mu splnil, keď sa dostal k vojenskému letectvu. Na úplne prvej misii nad územím Laosu ho však zostrelia a on sa ocitne v pasci džungle ďaleko od svojej jednotky. Čoskoro ho zajmú laoskí vojaci a odvedú do zajateckého tábora, kde vládnu kruté podmienky. Stretne sa tu aj s dvoma ďalšími Američanmi, Duaneom a Geneom, ktorí sú v zajatí už dva roky. Dieter časom pochopí, že jedinou nádejou na prežitie je iba starostlivo pripravený útek. Hoci nevie, kde sa tábor nachádza a ako ujde, jedno vie určite – boj o život nevzdá... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (505)

Javert 

všetky recenzie používateľa

Naturalisticky podaný snímek, který ve vás nechá velký dojem. V zajateckém táboře vidíme krutost stráží a vůbec celkově příšerné životní podmínky. Jediný Bale si ve filmu udržuje osobitý nadhled a humor. Nicméně je to film, který si můžete pouštět víckrát a neztratí nic ze svého kouzla. Mistrovsky zvládnuté řemeslo. ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Na tenhle film jsem se hodne tesil a nezklamal. Nemuzu srovnavat s dalsima Herzogovo filmama, nepamatuju si, ze bych nakej jinej videl, ale tohle zvlad perfektne. Herzog totiz na dane tema de uplne jinak. Ve filmu krome par vystrelu neni prakticky akce, hudba hraje jen takova ticha klidna na pozadi, ze ji misty skoro ani neslysite a celej film je zamerenej ciste na postavu Balea. Akorat misty vypravi az krapet moc pozvolne, ne ze by film nudil, to ani omylem, ale misty by moh bejt napinavejsi. Navic tu neni ani naky velky muceni nebo tak, behem deseti minut je Bale sestrelenej, behem dalsich dvaceti odtazenej do tabora a pak uz to plyne vicemene pohodove, straze prilis neotravujou a Bale se skamaradi se skupinou zajatcu a zacne planovat utek. No a samotnej utek je natocenej perfektne, akorat ten konec byl takovej krapet prehnanej. Film je taky hodne realistickej a kameraman nevyvadi s kamerou zadny opicarny. Jediny, co se mi nezdalo, ze mel Bale na prste zlatej prsten, to musela bejt chyba, to prece nemohli tvurci udelat zamerne. A co se tyce samotnejch hercu, Bale hraje opet fantasticky, opet hodne zhubnul, ale jelikoz se nesvlika, tak tentokrat vicemene zbytecne. A Zahn mi sem sice nesed, ale nepredvadi se a ani nehazi zadny xichty, navic je pekne zarostlej, takze v pohode. I pres tech par vytek se jedna o perfektni film. ()

Reklama

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Černý netopýr sestřelen. Herzog vystihl syrovou atmosféru strádání, otupělosti a zpomaleného proudění času v nepřátelském zajetí s rutinérským přehledem, nicméně celková nezáživnost, ledabyle natočené akce a hollywoodský konec ve stylu Hankse lezoucího se záchranného modulu Apolla 13, kterým se režisér zpronevěřil předchozí nekonvenčnosti, mi nedovolí jít s hodnocením do vyšší letové hladiny. Je zjevné, že konečník odhodlaného Dietera Denglera by byl tím nejideálnějším místem pro hodinky papá Butche Coolidge.. ()

Morien 

všetky recenzie používateľa

Silnej film, ale ne zas tak silnej. Hlavní trio looserů mě svými výkony naprosto dostalo (nejvíc z nich asi Stevův vyčerpaný Duane - konečně se jenom nepitvoří a žeru mu všechno i s navijákem), scény depek z tábora i depky z džungle syrové až na půdu, velice dobře se hodíci hudba, kvůli které jsem místy až nedýchala, jenomže mě taky bohužel pár věcí i rušilo. Hlavně ze začátku jsem pořád nechápala, kde ten Dieter bere tu dobrou náladu, jako kdyby byl snad jenom na dovolený (já bych se podělala hned u jezírka, ne až ve vesnici), no a potom samozřejmě přetleskaný happy konec - ten by myslím šel trochu utlumit, aby se nesl v rámci realističnosti celého filmu. Zkrátka, kdyby se radši škrabali tam, kde to svědí. "Dietere, mně je zima na nohy." ()

Lateef 

všetky recenzie používateľa

Hoďte do hrnce utrpení, touhu, vůli, rozum, trpělivost, emoce a napětí, osolte režisérskou zručností, zakápněte charizmatem, zamíchejte univerzální vařečkou jménem Christian Bale a máte syrový, ale chutný pokrm s názvem Rescue Dawn. Jenom škoda té pozvolné přípravy a přeslazeného finále. Doporučuji servírovat s pijavicemi, červy a hady... ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (25)

  • Film je inspirován skutečnými událostmi v životě Dietera Denglera, narozeného 22.5.1938. Dengler byl skutečně sestřelen a držen v zajateckém táboře v Laosu. Odvážný útěk se mu povedl a byl zachráněn 23 dní poté. Zemřel 7.2.2001. (Rodriguez)
  • Keď sa Dietera (Christian Bale) spýtajú, ako sa stal námorným letcom, opíše úžasný zážitok, keď videl zblízka letieť stíhacie lietadlo, keď bol ešte dieťa vo vojnovom Nemecku. Opísaný zážitok sa nápadne podobá tomu, aký mal pred devätnástimi rokmi Baleova postava Jima vo filme Ríša slnka (1987). (Arsenal83)
  • V zajateckom tábore bolo v skutočnosti držaných sedem zajatcov, pre lepšie prerozprávanie príbehu boli vo filme len šiesti zajatci. (ladko)

Súvisiace novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (viac)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (viac)

Reklama

Reklama