Reklama

Reklama

Vietnamská vojna naberá na sile. Bojuje v nej aj americký pilot Dieter Dengler, ktorý od detstva sníval o tom, že bude letcom. Sen sa mu splnil, keď sa dostal k vojenskému letectvu. Na úplne prvej misii nad územím Laosu ho však zostrelia a on sa ocitne v pasci džungle ďaleko od svojej jednotky. Čoskoro ho zajmú laoskí vojaci a odvedú do zajateckého tábora, kde vládnu kruté podmienky. Stretne sa tu aj s dvoma ďalšími Američanmi, Duaneom a Geneom, ktorí sú v zajatí už dva roky. Dieter časom pochopí, že jedinou nádejou na prežitie je iba starostlivo pripravený útek. Hoci nevie, kde sa tábor nachádza a ako ujde, jedno vie určite – boj o život nevzdá... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (505)

Smok 

všetky recenzie používateľa

Tak hlavne by som škrtol žáner: akčný z popisku k filmu. Akcie tu bolo pramálo, až na pár výstrelov zo samopalu a nejaké to letecké bombardovanie mi film príde skôr ako vojnová dráma inšpirovaná skutočnou udalosťou. Scény zo zajateckého tábora sú na moj vkus až moc rozťahané, ale vynahrádzajú to super "zážitky" dvojice Bale - Zahn behom putovania pralesom a perfektné herecké výkony zajatcov. BTW, ako dopadli ostatní utečenci sa nedozvieme? A pompézny záver? No comment. ()

Morien 

všetky recenzie používateľa

Silnej film, ale ne zas tak silnej. Hlavní trio looserů mě svými výkony naprosto dostalo (nejvíc z nich asi Stevův vyčerpaný Duane - konečně se jenom nepitvoří a žeru mu všechno i s navijákem), scény depek z tábora i depky z džungle syrové až na půdu, velice dobře se hodíci hudba, kvůli které jsem místy až nedýchala, jenomže mě taky bohužel pár věcí i rušilo. Hlavně ze začátku jsem pořád nechápala, kde ten Dieter bere tu dobrou náladu, jako kdyby byl snad jenom na dovolený (já bych se podělala hned u jezírka, ne až ve vesnici), no a potom samozřejmě přetleskaný happy konec - ten by myslím šel trochu utlumit, aby se nesl v rámci realističnosti celého filmu. Zkrátka, kdyby se radši škrabali tam, kde to svědí. "Dietere, mně je zima na nohy." ()

Reklama

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to celkom dobrá vojnovo ladená dobrodružná dráma. Má dosť dobrý príbeh o vojenskom pilotovi, ktorý je počas zdanlivo jednoduchej vojenskej akcie zostrelený a skončí uprostred laoskej džungle. Tu je čoskoro zajatý a odvedený do zajateckého tábora, no rozhodne tu nehodlá zostať a začne so svojimi novými priateľmi plánovať útek. Lenže problémom nie sú len vojaci, ale aj nehostinné prostredie. Spracovanie sa mi páči, už od začiatku to pôsobí dobrým dojmom a tento pocit sa ma už držal po celý čas. Síce si myslím, že prakticky z každej časti sa dalo získať ešte o trochu viac, hlavne časť v zajateckom tábore mi prišla skôr len čakaním na útek, takže na tom podaní života niekoľkých zajatcov a ich väzniteľov si mohli dať ešte trochu viac záležať, ale nie je to zase väčší problém. Aj tak ma všetky tri hlavné fázy filmu odohrávajúce sa v Laose bavili, pričom najviac asi tá na úteku, kde si už musia postavy siahnuť až na dno, pričom jedna scéna mi prišla úplne nečakaná a takmer mi vyrazila dych a celé to ukončí príjemná záverečná časť. Myslím si, že aj jednotlivé žánre sa mohli podať ešte o niečo lepšie, pretože akcia, dramatické momenty, emócie alebo napätie mohli byť trochu výraznejšie, ale zase aj toto prevedenie mi sadlo a tak si nemôžem moc sťažovať. Herecké obsadenie je na tom dobre, Christian Bale v hlavnej úlohe to s ľahkosťou ťahá po celý čas, k tomu zaujímavé postavy zajatcov, hlavne Steve Zahn a Jeremy Davies, len tí väznitelia mi prišli úplne priemerní, až na jednu výnimku to mohli byť aj zaujímavejšie postavy. Réžia a technická stránka sú celkom slušné, síce ako som spomínal, dalo by sa to ešte dotiahnuť takmer vo všetkých smeroch, ale bavil som sa, vizuálna stránka je v poriadku, má to aspoň obstojnú atmosféru, pozerá sa na to dobre. Takže síce na pomery tohto typu filmu o úteku z väzenia, prípadne zajatia sa jedná skôr len o priemer, keďže konkurencia je až príliš silná, ale aj Temný úsvit určite stojí za pozornosť a svoj účel splní. 70% ()

Lima 

všetky recenzie používateľa

Zcela nekonvenčí, osobitý tvůrce Werner Herzog a Christian Bale v zajetí válčícího Vietcongu??? Nedokázal jsem si představit podivnější kombinaci, ale ono to vyšlo přímo skvěle. Asi "nejnormálnější" Herzogův film, tím ale neříkám, že nejméně zajímavý. Až na malé vyjímky (poněkud nezvládnutá letecká nehoda) skvěle odvyprávěné drama, ať jde o útrapy v zajateckém táboře Vietcongu (ale přitom nijak lacině efektně "přibarvené"), nebo o úprk napříč džunglí, kde scény, jako třeba odtrhávání pijavic, jen tak z hlavy nedostanete. Co do míry realističnosti a "potu džungle" se nabízí srovnání s ´Aguirre, hněv Boží´, ale ´Rescue Dawn´ je vyprávěn mnohem srozumitelnějším jazykem, až je zde cítit příklon k mainstreamu (samozřejmě bráno optikou Herzogovy tvorby). No, a jestli zde ostatní opěvují Christiana Balea, tak já musím vyzdvihnout celou ústřední trojici. V pozdější fázi skvostně vyhublý Bale vypadá, jakoby si zrovna odskočil z natáčení ´Mechanika´ a místama podává herecký výkon na hranici fyzické snesitelnosti. Vousem obrostlý Steve Zahn se konečně zbavil své zažité herecké polohy totálního loosera a je naprosto skvostný. A v neposlední řadě na kost vyzáblý Jeremy Davies s ježíšovskou vizáží (kde je ten učíslý slušňák z ´Vojína Ryana´? :o), který vypadá, jakoby by byl po celou dobu permanentně zkouřený a stejně jako v Soderberghově ´Solarisu´ předvádí zcela mimózní herectví (nesmyslná gestikulace rukama apod.). Ovšem zde v jeho případě, v roli člověka duševně poznamenaného útrapami věznění, to má své místo a vypadá to skvěle!! Moc jsem se těšil na ´nového Herzoga´ po letech jeho filmařského půstu a jsem velmi příjemně překvapen, i navzdory slabšímu rozjezdu a medovému přeslazenému finále. ()

TeeAge 

všetky recenzie používateľa

Je veľmi zaujímavé, že ma ako diváka aj na stý krát dokáže zaujať téma, ktoré je o samoúčelných vojnách a o jeho dôsledkoch. Je to asi tým, že i keď človek začína aspoň v náznakoch chápať závažnosť a bezzmyselnosť vojnových konfliktov, jednotlivé ľuďské príbehy sú pre diváka či čitateľa uchopitelnejšie - dokážeme sa s nimi ztotožniť. Naproti tomu s pojmami ako vojnový konflikt či ich devastujúce následky môže človek len šedo tušiť, čo v skutočnosti obnášajú - až na tých ľuďských nešťastníkov, ktorý sa s vojnou naozaj stretli. Dodnes som nevidel ani jeden film, ktorý by bol schopný priblížiť pojem vojnového stavu a jeho následkov bez príbehov jednotlivcov. Divák by sa pravdepodobne cítil už len z reprodukovanej formy depresívne a utlačene, a to si neradi spôsobujeme. Koniec koncov sme deti postmodernej doby, a i reprodukovanú bolesť a utrpenie si chceme užívať - na to, aby sme niesli skutočné bremená tohoto kalibru, už nemáme mentálnu ani fyzickú výbavu. :( ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (25)

  • V skutočnom živote hovoril Dengler anglicky s ťažkým nemeckým prízvukom, ktorý v Baleovom zobrazení takmer vôbec nebadať. (Arsenal83)
  • Napriek pozitívnemu ohlasu u kritikov bol film kasovo neúspešný. (Arsenal83)
  • Keď Dietera (Christian Bale) ťahá mulica, na zemi je vidieť stopy po pneumatikách. Ide o stopy po aute, ku ktorému bolo pripevnené lano, vďaka ktorému herca ťahali po piesku. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (viac)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (viac)

Reklama

Reklama