Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stefan Zweig /1881 - 1942/, rakúsky spisovateľ, esejista a prekladateľ, pacifista a humanista. Vášnivý zástanca zjednotenej duchovnej Európy a spolunažívania národov a kultúr. Jeho život výrazne ovplyvnili obe svetové vojny. Proti prvej sa, napriek svojmu odporu k politike, verejne postavil. Druhá ho zlomila - stratiac svoje ideály spáchal samovraždu.Vo svojej tvorbe požaduje právo človeka na uznanie jeho prirodzenosti, odmieta pokrytectvo a každý tlak. Jeho diela sa vyznačujú hlbokým súcitom s trpiacimi a obdivom k výsledkom tvorivej ľudskej činnosti. Silne ovplyvnený Freudom vykresľuje postavy zmietané vášňami a citmi, či sú to už veľké osobnosti dejín alebo iba obyčajní, takmer bezvýznamní ľudia. Opojenie z premeny je melodramatickým príbehom mladej ženy Kristíny, ktorej sa nakrátko podarí prežiť ilúziu o bohatom šťastnom živote, no návrat do smutnej reality už nedokáže uniesť. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (4)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Mne sa zdá, že je to celkom slušné spracovanie knihy tohto významného rakúskeho spisovateľa. Začiatok sa slušne rozbehne s dobrou výpravou, kostýmami a výborným obsadením. Od polovice to s príchodom Geišberga ako druhej hlavnej postavy trochu viazne, ale stále zostáva mierne nad priemerom. Dane Košickej ako nenápadnej herečke výborne sadla úloha mladej naivky a zvládla aj to opojenie z premeny na fingovanú bohatú aristokratku. ()

dr.horrible 

všetky recenzie používateľa

V niektorých starších vydaniach Zweigových kníh sa občas dočítate, že bol autorom jediného románu. Napísal množstvo noviel, esejí, biografií atď, ale jeho jediným románom bola Netrpezlivosť srdca. A potom, takmer 40 rokov po jeho smrti, sa niekde objavil rukopis jeho druhého románu, bez názvu; vydavateľ ho nazval Opojením z premeny. Jeho vývoj do konečnej podoby sprevádza zaujímavá história, ako počas rokov menil žáner a štýl, ale odporúčam všetkým, sa pred prečítaním  knihy, skúmaniu onej histórie vyhnúť, rovnako ako odporúčam, vyhnúť sa čítaniu obsahov k tomuto dielu, pretože čo malo  pôvodne byť  jeho príbehom, sa neskôr stalo jeho finále, a znalosťou finále sa pripravíte o klúčovú časť zážitku. Ja osobne som tú chybu spravil, prečítal obsah na prebale, a avizovaný príbeh sa začal odohrávať zhruba po  205 stranách stupňovania, v rámci 230stranovej knihy.  Najlepšie je nezisťovať si vôbec nič, pretože tá kniha snáď 5krát zmení náladu a smerovanie. Hlavne pred čítaním nepozerajte tento film! Sám o sebe zato nestojí a ako adaptácia sa absolútne míňa s duchom predlohy. Spomínaný záver zmieni hneď v prvej scéne, do ktorej si hneď pridá dve nové postavy, aby mal rozprávača, a záver navyše zmení. Z nádeje plného otvoreného konca (v ktorom možno hladať paralely so skutočným, nešťastným koncom Zweiga a jeho manželky) spraví beznádejný. Niektoré postavy adaptuje povrchne (Magálová), niektoré režisér vedie tak nešikovne, že pôsobia mätúco (Geišberg). Prechody medzi scénami miestami vyslovene nezmyselné (Viedeň). Správne zadaptovaná je asi len hlavná postava, u ktorej predstaviteľky mi ale vadilo (čo si dlhodobo všímam, že je problém viacerých slovenských herečiek), že nevie uveriteľne stvárniť radosť. Celkovo to nie je uveriteľné, napríklad taká Magálová dobre hrá, ale keď je na scéne spolu s Košickou, jedna sa tvári permanentne nevraživo a druhá sa zajakáva od smiechu. Ako adaptácia film zlyháva, samostatne nestojí za reč. ()

kebom 

všetky recenzie používateľa

Trochu zvláštna výprava, veľmi dobrá dusivá atmosféra, menej zvládnutý koniec. Menej známa (a tu neuvedená i napriek hlavnej úlohe) herečka Dana Košická zahrala naivku veľmi dobre. Rok vzniku je v titulkoch uvedený 1997 a nie 1998. ()

Galéria (1)

Reklama

Reklama