Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pôvodný televízny film o jednom z najväčších hudobných géniov. Detstvo W. A. Mozarta bolo veľmi rušné, spojené s neustálym cestovaním, plné slávy a obdivu. Otec Leopold, vynikajúci hudobník, viedol syna cieľavedome k úlohe zázračného dieťaťa. Ich cestovanie po Európe sa však nespájalo iba s úspechmi, ale aj úporným bojom o existenčné zabezpečenie rodiny a večným strachom matky o krehké zdravie detí. A tak budeme sledovať Mozartove prvé kroky vo svete hudby až po premiéru jeho prvej opery - La finta semplice, ktorú napísal ako dvanásťročný. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (6)

Šuplík 

všetky recenzie používateľa

Filmík ako tento som dávno nevidel. Je úžasný! Je svojho vlastného formátu. Ide si vlastnou cestou. Postavy v ňom si žijú svoj vlastný svet. Romančík s Vášáryovou rozdali karty. Malý Volfík im sekunduje vo všetkých transformáciách. A samozrejme naša malá virtuózka. A tá hudba! Ja neviem, v minulosti ma nelákala klasika a Mozarta som neriešil. Ani jeho otca Leopolda. Aj keď svojho času u nás doma dostávali priestor. Hoci vyslovene z môjho popudu nie, hehe. Tí chlapi ale pracovali! Tvorili. Dotkli sa umenia. Nekonečna, kde nieto pravidiel a návodov. Kde nieto školských rád a odporučení. Tie ostali dakde dole. Nepochopil som to predtým. Možno sa to ani nedá z opisu. Kráčame totiž nevychodenou cestou. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Životopisný televízny film o Mozartovi mapuje jeho začiatky, hlavne koncertné turné spolu so sestrou ala 'zázračné deti' až po skomponovanie a oddirigovanie jeho svojej prvej opery. Kedže ide o rodinný žáner historickej drámy, v jeho živote sa nepokračuje a film končí. Z pochopiteľných dôvodov, kedže okrem slávy a kvantách práce a cestovania sa vyskytli aj menej radostné udalosti v jeho živote - od úmrtia niekoľkých svojích detí cez úmrtie matky na jednom z koncertných turné až po ťažkosti a psychické problémy jeho manželky. Herecké výkony nie sú z tých najlepších, ale zaujal ma hlavný protagonista, ktorý (imaginárne) zahral náročné a veľmi virtuózne skladby skoro na nepoznanie. Divák, ktorý nie je vyložene na vážnu hudbu, podobne ako ja, musí to množstvo archaickej muziky pretrpieť, čo však nesmie mať vplyv na konečné hodnotenie. ()

Reklama

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Detské roky zázračného dieťaťa vyzerajú aj napriek častým chorobám šťastnejšie ako jeho dospelosť podľa Formanovej fabulácie. Doteraz som ani netušil o jeho peknom vzťahu so sestrou, ktorá bola tiež hudobne nadaná. Nezabudlo sa ani na jeho prvý bratislavský koncert a film končí premiérou Mozartovej prvej opery v Salzburgu. Ani by som si nemyslel, že film mohol vzniknúť po revolúcii, pretože to obdobie neprialo tomuto druhu filmov. –––– Tak keďže si ty taký malý kráľ hudby, mohli by sme s tebou ako so ženíchom rátať. –––– Bolesť a trápenie, to je druhá strana slávy. –––– Pane, nebudete mi veriť, ale na ten organ hrá taký malý chlapec. To je zázrak! – Aký zázrak? Môj syn. ()

PTuranyi 

všetky recenzie používateľa

Pekný televízny film zachytávajúci detské roky Wolfiho Mozarta a jeho prvé kroky z hudbou. Život detského hudobného génia a jeho rodiny je podaný so šarmom a herci zvládajú veľmi dobre nie len pohodové chvíle, ale aj tie vážne a pochmúrne. Produkcia napriek tomu, že je televízna unikla televíznemu priemeru a atmosféra si drží stabilnú úroveň. Výdatnú zásluhu na tom má mozartova hudba, ktorá tu znie takmer stále. 70% ()

Fanex 

všetky recenzie používateľa

Úplne vynikajúci film o začiatkoch slávneho hudobného génia "Wolfiho"Amadea Mozarta, ktorý už od 5 rokov vychádza so svojimi rodičami a sestrou zo Salzburgu, aby hráli svetu ich super hudbu a robili Salzburgu v svete čest. Mozartova sestra "Naninka" má tiež veľké nadánie, hlavne pre spev aj ako cembalistka, že postupne začne na Wofiho žiarliť. Obidvaja prežívajú ťažké horúčky, hlavně Mozart, z ktorých sa nakoniec vylieči. Mozart jednu takúto horúčku prežil aj v Olomouci, ale táto návštěva v filmu nebola zachytená.To jediné by som filmu vytkol:-).Vtedy mal 11rokov a v filmu preskočili z 8 rokov na 12, kde Mozart zložil svoju prvú operu, ktorú začal pisat práve v Olomouci. Slováci natocili naozaj svätý film, na ktory by som sa mohol pozerať stále dokola. Je plný hudby Mozartovi, Händlovi, dokonca aj na varhany nám túto práve Mozart zahrá v jeho 8 rokoch, a potom na záver jeho slávna prvá opera La finta semplice sa musí ľúbit každému. ()

Galéria (3)

Reklama

Reklama