Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dráma človeka dohnaného mechanizmom násilia v americkej väznici k zločinu. Je obžalobou americkej justície a barbarsky surových metód väzenského personálu. (Československá televize)

Recenzie (8)

Flego 

všetky recenzie používateľa

Herecký koncert Valacha a Hubu v adaptácii Londonovho románu. Treba oceniť prepracované scény americkej väznice, v ktorej sa celý príbeh odohráva. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všetky recenzie používateľa

"Vy sa opovažujete nesúhlasiť so spôsobmi nášho konania... Človeče, kde beriete toľko drzosti?" Ajéjé, zase taký nenápadný kúsok... komorný film, televízny navrch, s nie príliš podareným oficiálnym textom distribútora (ten tu z 90% predstavuje iba hereckú osobnosť hlavného protagonistu). V skutočnosti výborná psychologická dráma z väzenského prostredia podľa románu Jacka Londona − autora presláveného dobrodružnými románmi, ktorý však vedľa legendárneho Bieleho Tesáka a Volania divočiny napísal aj niekoľko príbehov s filozofickou hĺbkou. Dušan Mitana patrí k slovenskej spisovateľskej špičke, teraz naviac zisťujem, že svoje umelecké remeslo vedel (vie) pretaviť aj do podoby filmového scenára. . . . "Myslím, že aj človek odsúdený na doživotie má právo premýšľať..." Skoro sa až divím, že také silné dialógy o práve na vlastné myšlienky a pocit slobody sa mohli objaviť vo filme v dobe najtužšej normalizácie, predpokladám, že cenzorom nevadili preto, že sa jednalo o adaptáciu zahraničnej predlohy, odohrávajúcej sa v Amerike. Príbeh ako v mnohých iných prípadoch však zostáva nadčasový a mohol by sa odohrávať prakticky kdekoľvek. Dynamit vedľa hodnoverného vykreslenia väzňov aj ich väzniteľov v existenciálnej situácii (v jednej pasáži doplnenej o prítomnosť vedecky špecializovaného doktora) oplýva aj silnou tiesnivou atmosférou a nechýba ani malý (podľa možností komorne akčný) "masaker" v záverečnom obrate... Vynikajúce herecké výkony Gustáva Valacha (fascinujúco odporný rafinovaný veliteľ! :o)) a Martina Hubu. Celkový zážitok podtrhnutý v úvode a závere popri hudbe osobitými titulkami, na svoju dobu až s nevídaným využítím počítačovej technológie. (90%) (Challenge Tour 2019: 52 rokov filmu za 52 týždňov) ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Psychológia väzňov a väzniteľov, ide to aj bez veľkého rozpočtu a masových scén. Výborné herectvo, občas trochu prehnané, prekryje aj miestami rozpačitý príbeh. Záver s obratom je dramatický, ako sa na väzenský príbeh patrí. A titulky na konci sú úplná avantgarda, akoby mali byť predchodcom tých matrixovských, za tie zaokrúhlim hodnotenie nahor. –––– Ujdem, ale až to sám vymyslím. –––– Budú nás tisíce, milióny. Pripojíme k Amerike nový štát. Štát spravodlivosti. ()

Galéria (3)

Reklama

Reklama