Reklama

Reklama

Pásli ovce valasi

(seriál)
  • angličtina Shepherds Grazed Sheep (festivalový názov)
Animovaný / Rozprávka
Československo, 1973 (Alternatívna 13x7 min)

Obsahy(1)

Hore v horách, kde kopce vyliezajú jeden druhému na plecia, aby dovideli čo najďalej, pasú valasi ovce. Oviec je veľa, valasi dvaja a jeden pes. Ale vari najviac jesto toho, čo sa im pri pasení pritrafilo.

Jednotlivé diely:  1. Ako Kubko s Maťkom vlkovi kožuch vyprášili
2. Ako Kubko s Maťkom učili kukučku kukať
3. Ako Kubkovi a Maťkovi do koliby udrel hrom
4. Ako Kubka s Maťkom clivota prepadla
5. Ako Kubko a Maťko vatru preskakovali
6. Ako Kubko s Maťkom búrku napásli
7. Ako sa Kubko a Maťko s medveďom skamarátili
8. Ako sa Kubko s Maťkom pochytili za pasy
9. Ako sa Kubko s Maťkom do popuku slaniny najedli
10. Ako Kubko a Maťko hrali na fujare
11. Ako sa Kubko a Maťko dali na zboj
12. Ako Kubko a Maťko naučili vílu ovečky dojiť
13. Ako Kubko s Maťkom našli poklad na Jána (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (52)

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Neskazený, rýdzo slovenský námet. Animované príbehy dvoch zdatných valachov, ktoré sa odohrávajú v krásnych scenériach našich malebných hôr, lúk a pastvín. Aj takýmto prirodzeným, nenásilným spôsobom sa dá, už v rannom veku, deťom vštiepiť láska ku vlastnému národu. Hej Slováci, na Maťka a Kubka by sme nemali zabúdať. Svojim spôsobom sú to národní buditelia. *** ()

Elgin 

všetky recenzie používateľa

Nezabudnutelny Jozef Kroner a jeho neopakovatelny hlas nas sprevadza vo vsetkych 13 dielov tejto klasiky natocenej na Barandove. Este si pamatam na tie chvile kedy som hltal tento serialik. Dnes sa na to so synom rad pozriem i s urcitou nostalgiou v srdci. Zasluzene plny pocet vzhladom k dobe vzniku. Tak ako Michal Docolomansky patri k Indianskym rozpravkam, tak Jozef patri neodmyslitelne k tomuto serialu, ktory bol o maly kusok lepsi. ()

Reklama

LuiCJ 

všetky recenzie používateľa

Hádam, v slovenskej kinematografii za už nič klasickejšie nedá nájsť. Tento večerníček, dokonale vystihuje slovenskú prírodu vo svojej kráse. Kde kopce vyliezajú jeden druhému na plecia... to "bačovské" prostredie... a všetko to čo sa nachádza v tomto seriáli je super. Jozef Kroner je majster a nikto iný nevie zahrať týchto valachov lepšie ako on. Nádherná slovenčina, ktorá to tiež o nejaké to kultúrne dedičstvo obohacuje, sa tu tiež náramne hodí. A o animácii a hudbe ani nehovorím. Všetko to je v jednoduchosti. To sa týka aj knižky MAŤKO A KUBKO od Marianny Grznárovej. ()

gudaulin 

všetky recenzie používateľa

Mé hodnocení je pochopitelně ovlivněno i sentimentem, ale tenhle večerníček patřil skutečně před lety k mým velmi oblíbeným. Čiší z něj taková "blízká exotika", romantika táborových ohňů a hor a zároveň si uchovává milou slovenskou poetiku. Nezaměnitelně namluvené Jozefem Kronerem. Celkový dojem: 90 %. ()

1mArc0 

všetky recenzie používateľa

Krátka stopáž zvolená z dôvodu, aby detský divák dokázal počas týchto 6 minút vnímať všetky prvky. Táto rozprávka vznikla v časoch, kedy sa nedostávali bezhlavo scenáre do televíznych štúdií, ale predovšetkým mysleli na obohatenie diváka, a šíriť slovenskú kultúru ďalej. Po vizuálnej stránke vytvorila československá televízia poctu našej slovenskej kultúre, kde už len samotný Maťo a Kubko sú oblečení v tradičných Slovenských odevoch, konkrétne zo Salaša. Kde sú tie časy, kedy sa všetky scenérie kreslili a maľovali ručne. Celková myšlienka a samotná štruktúra celej rozprávky je srdcom Slovensko. Samotné „animácie“ sú tvorené s veľkou dávkou citu a poctivosti. Slovenčina je jednoducho majestátny jazyk, krásny, ľubozvučný a ťažký sa ho naučiť. Samotných hlasových hercov, vybrali jedných zo špičiek slovenského herectva- Jozef Króner (ktorý nahovoril komentár zaslúžilý umelec). Kamera- správne vyvážená, rôznymi typmi záberov. Pozor, každý jeden záber, ktorá je tu, má svoj význam. Už len začiatok a koniec zaznačili jednotnú formu celej Krásna slovenská tradičná hudba doprevadzaná celou časťou, dodáva len lahodnosť a pocit radosti u detí. Zvučka tvorená prevažne s jednoduchých kompozičných momentov. Autorom hudby je Jaroslav Celba. Dnes skutočná Slovenčina stratila samotný význam, v tejto rozprávke počujete náš jazyk v tej najkrajšej forme, v akej si ho dokážete predstaviť. Každý sa prostredníctvom tejto rozprávky vráti do svojich detských čias, kde človek nemusel nič riešiť. Odstupom času hudba dokáže vo Vás vyvolať tie najkrajšie spomienky a radosť. „Medveďko, podaj labku“ túto známu frázu určite všetci poznáme. /80%/ ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (2)

  • Pôvodne malo ísť o rozprávku o zvieratkách, ale autorke a spisovateľke Marianne Grznárovej v príbehu chýbali ľudia. (kacer4)
  • Prvý farebný animovaný večerníček slovenskej tvorby. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama