Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čína 1941: kapitán Jim Gordan (John Wayne) velí letecké stíhací jednotce "Flying Tigers" v boji proti japonským, početně převažujícím bojovým letounům. K tomu všemu se musí ještě zabývat horkokrevným nováčkem Jasonem (John Carroll), který se drze dvoří jeho přítelkyni. (MacGuffin)

Recenzie (10)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Priemerný film o amerických letcoch v Číne, ktorý síce neurazí - má to akciu, má to dramatickú polohu a nejaký ten zmysel - ale ani ničím veľmi nezaujme. Rýchle dialógy v turbo tempe, ako keby boli scenáristi platený od slova, a množstvo hlášok, ktorých je možno až priveľa. Celkovo jednoduchý film, aké sa v Hollywoode vtedy točili stovky a skoro všetky podľa jednej (osvedčenej) rýchlo-šablóny. ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Tušil som, že po úvodnej leteckej bitke, príde skôr vojnové melodrama, ako akčný dobrodružný príbeh. Dvaja a jedna ( klišé už vtedy ). No ešteže je tam tých akčných sekvencií viac ako som čakal a preto ma snímok nepoložil do smútku. Oscarové nominácie takmer zaslúžené ( naozaj netuším, čo bolo také výnimočné na leteckých scénach ). ()

Reklama

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

America Volunteer Group boli dobrovoľnícke letecké jednotky organizované vládou USA na pomoc Číne proti Japonsku v 2. čínsko - japonskej vojne. Vznikli 15. apríla 1941 a nelietajúcim veliteľom týchto lietajúcich tigrov bol generál Claire Lee Chennault. Na Čínskom bojisku lietali na amerických lietadlách P-40 Warhawk. Typickým znakom týchto lietadiel boli žraločie zuby namaľované na charakteristickom chladiči motora a od toho je odvodený aj názov jednotky. O úspešnosti tejto jednotky svedčí fakt, že piloti dokázali zostreliť 296 japonských lietadiel pri strate 23 amerických pilotov, ktorí zahynuli. Medzi pilotov tejto jednotky patril aj výborný poľský pilot Urbanovicz. Dňa 4. júla 1942 AVG bola rozpustená a do nástupníckej US Air Force sa rozhodlo pokračovať iba 5 pilotov. ()

Mol 

všetky recenzie používateľa

I HOPE YOU TWO HAD A GOOD TIME, 'CAUSE HAP PAID THE CHECK!! Válečný film natočený během právě probíhající války. John Wayne tu podle mě nedostal tolik prostoru a tak napsanou roli jakou by si zasloužil. Na druhou stranu jeho trouble maker parťák Jason tu toho předvede dost. Film má skvělé letecké souboje, při kterém Japonci padaj z oblohy, jak jehličí na tři krále a výborné dramatické finále, za které se film nemusí stydět ani po více než 70 letech. ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Klasický John Wayne, který hraje správného chlapa, ale nikoli s kloboukem, ale s leteckou uniformou. Chlapi se tady pouštějí do vzdušných soubojů, aby podstupovali nejen boj o život, ale také o čest. Ty emoce v tom i nějaké jsou, ale je to tak přímočaré, až je to skoro otravné. Pokud Duka nemáte rádi, tohle s klidem vynechte. Pokud ho máte rádi, nic zásadního vám tenhle filme nedá. ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (13)

  • Zuby a oči „tigrieho žraloka“ namaľovaného na nosoch amerických lietadiel tam boli z psychologických dôvodov. Verilo sa, že Japonci, ktorí sú námornícky národ, sa budú báť napadnutia žralokmi. O tom, či to malo nejaký účinok, sa ale nehovorí. (westerns)
  • Lietadlá "Flying Tigers" boli vo filme maketami v plnej veľkosti vyrobené väčšinou z preglejky a balzového dreva. (westerns)
  • Film obsahuje scénu, kde po japonskom nálete sedí plačúce dieťa samo medzi troskami. Táto scéna prakticky duplikuje slávnu fotografiu urobenú v roku 1937, ktorá bola publikovaná v časopise Life po japonskom nálete na Šanghaj. (Nachádza sa aj v Národnom archíve, Identifikátor ARC: 535557). (westerns)

Reklama

Reklama