Reklama

Reklama

Dr. House - Season 1 (2004) (séria)


Sokratovská metóda (S01E06)

(epizóda)
  • Česko Sokratovská metoda (viac)

Obsahy(1)

Žena v stredných rokoch, Lucille Palmero, počuje hlasy. Jej syn Luke sa jej v súčasnosti snaží vymôcť aspoň nejaký dôchodok, žene bola totiž pred rokom diagnostikovaná schizofrénia. Momentálne ju však najviac trápi ostrá bolesť v nohe, ktorú spôsobuje krvná zrazenina. Tá sa náhle uvoľní a spôsobí žene pľúcnu embóliu. Doktor má obavy, že syn dal matke alkohol, aby mal od nej pokoj. House sa o celý prípad začne zaujímať. Je prekvapený, keď v jej testoch začnú vychádzať príliš nízke hodnoty vitamínu K. To vedie Foremana a Chasea k nápadu prehľadať pacientkin domov. Sú presvedčení, že celý jej problém by mohol mať nejakú súvislosť s ampicilínom, ktorý žena prednedávnom brala. Nakoniec nájdu nielen ampicilín, ale aj chladničku plnú mrazených fašírok. Luke tvrdí, že je to jediné, čo žena je. To by totiž mohlo potvrdiť Houseovu teóriu o nedostatku vitamínu K. Doktor Chase a doktorka Cameronová v tej dobe urobia pečeňové vyšetrenie. Bohužiaľ, objavia pokročilú cirhózu a pečeňový tumor. Žena sa urýchlene podrobí transplantácii. Pacientkino správanie po operácii však privedie Dr. Housea k myšlienke, že žena netrpí schizofréniou, ale Wilsonovou chorobou. To sa tiež potvrdí. Po cielenej liečbe žena odchádza z nemocnice v oveľa lepšom stave v sprievode svojho syna. (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (3)

Galéria (7)

Zaujímavosti (10)

  • Hugh Laurie (House) má v skutočnosti anglický prízvuk, pretože pochádza z Oxfordu. V „Sokratovskej metóde“ nastáva okamih, keď House počas telefonovania predstiera anglický prízvuk. Hugh Laurie v tento okamih použil svoj vlastný prízvuk (alebo blízky prízvuk). (Pat.Ko)
  • Wilson (Robert Sean Leonard) stanovuje diagnózu rakoviny na základe sonogramu, keď mal povedať len to, že pacient má nádor. Jediný spôsob, ako skutočne diagnostikovať rakovinu, je biopsia. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama