Reklama

Reklama

Baladicky stvárnená autentická udalosť z obdobia Slovenského národného povstania. Príbeh chlapca, odohrávajúci sa na moravsko-slovenskom pomedzí počas vojny. Na jar r.1945 prenikli zo Slovenska na moravské Valašsko niekoľkí partizáni. V ovzduší protektorátnych represálií sa im len ťažko darili ich akcie proti fašistom. Vďačného pomocníka však nájdu v pätnásťročnom Franckovi. Svojím dômyselným konaním a zaujímavými nápadmi povystrája práve on fašistom mnoho nepríjemností. Pri jednej z akcií, keď roznáša tajne letáky, ho chytia. Vypočúvajú, týrajú ho, ale nič neprezradí. Pri organizovanom prepade zavedie fašistov priamo pod partizánske zbrane. Umiera pri prestrelke. Príbeh je umelecky dotvorená skutočná udalosť, ktorá sa odohrala vo Veľkých Karloviciach pri Vsetíne. Baladičnosť a autenticitu stvárnenia zvýrazňuje aj použitie valašského dialektu v diele. (RTVS)

(viac)

Recenzie (10)

Trevor 

všetky recenzie používateľa

Je pravdou že je film veľmi dobrý a autentický najmä vďaka dialektu ale ako sa hovorí všetkého veľa škodí a v čase keď si pripomíname výročie SNP je tých filmov príliš veľa, človeku sa to preje a tak by som možno za iných okolností filmu dal aj 4*. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Film, ktorý zapadne do priemeru tých SNP filmov, ale s farbou by to bolo oveľa lepšie. Žiaľ v roku 1973 bol v Československu ešte nedostatok farbičiek. ()

Reklama

standsiller 

všetky recenzie používateľa

Veľmi dobre napísané aj zahrané. Pár kozmetických chýb som si však všimol aj tak . Napríklad dosť komický bol ten posledný boj keď trafili oficiera do hlavy a on sa za ňu stihol ešte aj chytiť a potom padnúť. V skutočnosti by asi takýto reflex nestihol. Plus bolo dosť mierne opatrenie na to že v škole buchla bomba. Však to bola BOMBA !!! Nie petarda. A ten "bradavičiak" no div že ho nespoznal. Však si ho dosť premeral. Inak fajn. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Ovca to je potvora. Až na slovenskú stranu zašla..." Toš tak ti povím. Výkon R. Skamene není jako z kamene. Je na úrovni a je na neuverenie, že po tomto výkone mu jeho kariéra žiadne super hity ani slávu nepriniesla. Film o statočnom chlapcovi, ktorý spoľahlivo udrží tajomstvo má spád i dobrý príbeh. Čiernobiela farba mi neprekážala a ak niekomu hej, toš už ví, že sa mu má vyhnúť. Chlapec tajomstvo nevyzradil ani pri vyhrážkach typu : "Narvu ti tu fujarku do chřtánu!" Takého zaťatého by bral každý partizán...Na tv film slušné dielko. 80%. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Roman Skamene ako partizánsky pomocník a spojka, a je to jedna z jeho najlepších hlavných úloh. Nie všetky slová mu v tom jazyku rozumiem, ale pridáva to na autenticite a zvykol som si, keďže ani Nemcom nedali vo filme titulky. Príbeh je veľmi dobrý, a herecké výkony tiež bezchybné, takže jeden z tých lepších a nezameniteľných partizánskych filmov. ()

Galéria (1)

Zaujímavosti (2)

  • Film se natáčel na Vsetínsku, konkrétně u obce Lidečko, Pulčín a na Pulčínských skalách. (ArthasKarfa)
  • Natočeno podle povídky „Račí klepeto“ z knihy „Okamžik života“ od Petra Křenka. (sator)

Reklama

Reklama