Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízna inscenácia o živote slovenského matematika a vynálezcu Jozefa Maximiliána Petzvala, ktorý v 19.storočí pôsobil ako univerzitný profesor v Budapešti, Berlíne a Viedni. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (3)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Životopisná dráma o zaujímavom človeku, ktorý vede a pokroku v nej venoval a vlastne obetoval celý život. Až na trasľavú kameru v niektorých momentoch to bola klasická historická inscenácia s vkusnými kulisami a kostýmami, aj keď pár záberov bolo spravených aj v exteriéri. Haverl v hlavnej roli ako vždy výborný, ostatní herci mu zdatne sekundovali. Plusom pre mňa bolo, že sa to nechcelo hrať na nič veľké, iba priblížiť život vedátora v momente jeho slávy a neskoršieho úpadku. Osobne by som prijal, aby sa o matematických výpočtoch a celkovo o elektrooptike diskutovalo vo filme podrobnejšie, aby bol divák bližšie problémom vtedajšej vedeckej obce a jej riešeniam. Na poli vedy to bol všestranný človek. Škoda, že nebola spomenutá jeho ďalšia fyzikálna vášeň - akustika, hlavne teoretizácia kmitania strún. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Profesor a vedec s trochu nevedeckým správaním, jazdou na koni a šermovaním bol tŕňom v oku vedeniu, to je akoby klasika všetkých geniálnych vedcov. Petzval mi viac ako matematik pripadal skôr ako fyzik, to sa viac blíži k vynálezcovi. Inscenácia je to taká priemerná, zápletka nie je príliš dramatická, herecké výkony sú výborné, ale to nestačilo, aby bol film skutočne pútavý. –––– Mám na mysli ranu, ktorú utŕžilo vaše sebavedomie. Také rany sa hoja najťažšie a vždy s trvalými následkami. –––– Rúbanie dreva je najlepší spôsob na udržanie duševného zdravia. ()

Reklama

Arius 

všetky recenzie používateľa

Príliš umeleckých textov, nedôveryhodné dialógy, Haverl tentoraz predviedol hrozný výkon na čo som uňho není zvyknutý, jeho vystupovanie však opäť bolo veľmi špecificky podané, Dočolomanský bol taktiež hrozný, pozitívum však bol Huba, jediné čo sa mi naňom nepáčilo bola bokombrada. Taktiež som nevedel určiť presný žáner filmu, ako dráma to bolo veľmi málo dramatické a ako klasický životopisný film mi to tiež nepripadalo, jednoducho priemer čistý ako krištál. ()

Galéria (3)

Reklama

Reklama