Reklama

Reklama

Slávnosť osamelej palmy

  • Česko Slavnost osamělé palmy (viac)

VOD (1)

Obsahy(1)

Portrét režiséra Ela Havettu, autora filmov Slávnosť v botanickej záhrade a Ľalie poľné. Tvorcovia Marko Škop a Juraj Johanides sa inšpirovali Havettovou hravou estetikou. Okrem ukážok z jeho filmov sa v snímke objavia aj jeho kolegovia a priatelia - scenárista Lubor Dohnal, výtvarník Vladimír Popovič a príležitostný herec a rekvizitár Marián Filadelfi. Okrem nich vo filme vystupujú aj režisér Juraj Jakubisko, scenárista, dramaturg a spisovateľ Albert Marenčin, filmový historik Václav Macek či fotograf Vlado Vavrek. (RTVS)

(viac)

Recenzie (6)

Iggy 

všetky recenzie používateľa

Moc hezký dokument o slovenském režisérovi Elo Havettovi, zaměřený především na jeho film Slávnosť v botanickej záhrade, a dále na jeho rodné Vozokany a jeho předčasný skon. Málokoho je taková škoda jako právě Ela Havetty… Škoda, že se dokument nezaměřil i na Ľalie poľné. Dobrý nápad byl rozhovor s botanikem, který charakterizuje život palmy a jakoby mimoděk tak vystihl i Ela Havettu, naopak zklamáním pro mě byl rozhovor s Jurajem Jakubiskem, který tu působí s prominutím jako pitomec. ()

klerik 

všetky recenzie používateľa

V pohode dokument, ktorému nechýba nostalgický humor a pekná štylizácia. Prítomnosť Jakubiska občas vyznieva divne (jeho pocit zodpovednosti zato, že Havettovi pomohol, je zvláštny), ale ústredný trojlístok je veľmi dobrý. Dobre odvedená robota, ktorá neohúri, ale podá ten správny pohľad na Ela Havettu a dobu v ktorej tvoril a ktorá ho ovplyvnila (a možno aj zabila)... ()

Reklama

Hamaradža 

všetky recenzie používateľa

Maličký, trošku nesústredený, duchom slovensky-dedinský, avšak srdečný dokumentík o citlivom umelcovi, na ktorého spoločnosť (a vtedajší režim) ešte nebola pripravená a zničila ho zvnútra, aby sa on sám zničil zvonka. V niektorých momentoch prekvapila milá výtvarná štylizácia, no vo všeobecnosti by som uvítal ešte minimálne trištvrte hodinu navyše na detailnejšiu rekapituláciu Elovho života. Jakubisko je nafúkaný egocentrik a stáva sa svojou vlastnou karikatúrou. ()

Hwaelos 

všetky recenzie používateľa

Hrozně nemám rád inscenované dokumenty - s každým dalším filmem Remundy a Klusáka víc a víc. Ale v tomhle případě je to sympatické. Zčásti proto, že se nejedná o investigativu, zčásti proto, že inscenování situací vnáší do dokumentu havettovskou hravost. O režisérovi se toho vlastně člověk moc nedozví, alespoň na rovině faktografické ne, ale dokument vypovídá něco zajímavého o Havettově osobnostní nátuře - a především diváka baví (což je u vzpomínkových medailonů vždycky nelehká věc). A závěrem úsměvná drobnost: jak mám rád Jakubiskovy (starší) filmy, tak nemůžu vystát jeho narcistní povahu. Dokonce i když má mluvit o svém kamarádovi ze školních let, mluví vlastně pořád jen o sobě. ()

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

Hravá dokumentárna pocta Havettovi snažiaca sa ísť v duchu spontánnej poetiky jeho filmov. Je to skoro happening, v ktorom bývalí kolegovia z natáčania idú po stopách filmu SLÁVNOSŤ V BOTANICKEJ ZÁHRADE, a to od scenáristu po posledného komparzistu z Havettových rodných Vozokan. Nepriamo sa tak dozvedáme mnoho o svojráznom filmárovi, ktorý veril na zázraky a vnímal aj život ako umelecké dielo (ale aj o nevhodnej sebestrednosti J. Jakubiska). Možno je to takto aj prínosnejšie než by sme dostali v tradičnom, faktografickom dokumente. Divák už ale musí byť s Havettom, jeho slávnym filmom a reáliami vopred oboznámený, inak by túto formu mohol vnímať aj ako iritujúci guláš (ostatne tak ako mnohí vidia aj samotnú SLÁVNOSŤ). ()

Galéria (12)

Reklama

Reklama