Reklama

Reklama

Epizódy(9)

Obsahy(1)

Hobitit (Hobiti) je fínska televízna miniséria, ktorá rozpráva príbeh známy z Tolkienových kníh Hobit a Pán prsteňov z perspektívy týchto vzrastom malých, avšak veľkou odvahou oplývajúcich hrdinov.
Miniséria sleduje putovanie Prsteňa od Glocha k Bilbovi a následne od Bilba k Frodovi. Udalosti odohrávajúce sa v Rohane a Gondore zmieňuje iba okrajovo.
Hobit Bilbo Bublík nájde jaskyňu kreatúry Glocha a podarí sa mu od neho získať zlatý prsteň. Keď zostarne, prsteň odovzdá svojmu synovcovi Frodovi. Čarodej Gandalf zistí, že zlatý prsteň je v skutočnosti Jeden Prsteň, ktorý všetkým vládne, ukovaný v Mordore Temným pánom Sauronom. Frodo sa spolu s priateľom Samom vydávajú na nebezpečnú výpravu do Mordoru, aby zničili Prsteň v Hore Osudu. (Incantator)

(viac)

Recenzie (24)

Segrestor 

všetky recenzie používateľa

Tak vidíte, že ve Finsku mají snad ještě pitomější televizní zpracování, než u nás za komára. A v devadesátým třetím to nebylo o nic lepší. Finskej Bilbo s knírkem a projevy tolerovaného idiota mě vážně za srdce nevzal, i kdybych omluvil to nudné zpracování. Za pochvalu stojí snad jedině Glum, ačkoliv byl pojatý jako pes. ()

corona 

všetky recenzie používateľa

Čakanie na nového LOTRa som sa rozhodla skrátiť pozretím všetkých pokusov o sfilmovanie Tolkienovho univerza. Druhý film žiaľ dopadol horšie, ako ten prvý. Kulisy, oblečenie, triky a herecké výkony horšie ako v slovenskej televíznej rozprávke zo 70.- 80. rokov. Vo filme hrali oceňovaní fínski herci ale prečo tak zle? Herecký výkon Froda si dokonca zaslúži trestné oznámenie za dehonestáciu postavy. Legolas vyzeral ako anjel Petronel a bol tam vlastne? Z dvojúlohy Glum/Aragorn vyšiel lepšie Glum, ktorý podal najlepší herecký výkon zo všetkých. Keby som nepoznala predlohu, tak nemám šancu čokoľvek pochopiť. Nám fanúšikom zostáva dúfať, že to Amazon nenatočí podobne ako Fíni v r. 1993. ()

Flaxik 

všetky recenzie používateľa

Tady je Tom Bombadil! jupí! Všichni, kdo nadávali, že si Jackson dělá s předlohou co chce, se můžou mrknout na tohle, to je totiž MNOHEM přesnější... ()

ProfesorLotr 

všetky recenzie používateľa

Je to chvílemi opravdu velmi strašné, někdy to ani není kýč, jaká je to strašná hrůza. Něco je tam příšerně předěláno oproti předloze, ale pořád je to Tolkien, takže ten úžasný příběh tam zůstává. Přesto má pořád příšerné zpracování. Díky Petere, že jsi ukázal světu, že to zfilmovat jde a že to ve výsledku není taková hrůza jako toto. P.S. Pořád jsi však zatím jediný komu se to takhle povedlo. 20% ()

exhoubus 

všetky recenzie používateľa

Příběh o cestě Prstenu podle knih J. R. R. Tolkiena Hobit a Pán prstenů. Nevím, jestli tento seriál opravdu běžel v televizi, nebo jen ČSFD nemá jiné označení, ale připadal mi hodně amatérský, což bezpochyby byl. To ale neomlová těch spoustu věcí, které se mi na seriálu nelíbili – od maličkostí jako třeba špatnou návaznost střihů, přes ty důležitější věci, jako herecké výkon a kamera, až po logiku děje. V prvním díle totiž Glum nechal Bilba hádat jednu hádanku asi třikrát. Bilbo navíc působí jako naprostý idiot a to se mi vůbec nelíbí. ()

MiGi87 

všetky recenzie používateľa

První skutečný pokus o filmové zpracování té nejlepší předlohy historie. Místy je to hrozné, ale jako fajnšmekr přes Tolkiena se tomu spíš usmějete a budete to považovat za roztomilé. Místy natáhnuté, místy brutálně osekané, celkově ale velmi dobré. ()

lskala 

všetky recenzie používateľa

Viděl jsem na YOU TUBE několik epizod a tak hrozný to není. S perfekcionismem Petera Jacksona a technologií kterou používal se to samozřejmě nedá srovnávat. Ale mám dojem, že PJ se pár scénami inspiroval - viz. nalezení Jednoho prstenu Déagolem. Pro fanoušky Středozemě je to zajímavé zpestření při čekání na Hobita. 50% - 3*** ()

Janega odpad!

všetky recenzie používateľa

Toto je jeden z prípadov, kedy človek naozaj nevie ako to ohodnotiť. Pretože nikto s či už zdravým alebo nezdravým rozumom, to nemôže brať vážne. Paradoxom je, že tvorcovia to asi vážne mysleli. Aj ten najväčší hlupák, čo čítal Pána prsteňov, musí predsa vedieť, že ten príbeh nejde natočiť za lacný peniaz, bez toho, aby z toho nevznikla sračka. Ak už chceli točiť, tak si mali radšej vybrať knihu Hobit. Postavy sú kapitola sama o sebe. Ja viem, že pred Jacksonom mal každý svoju predstavu o Tolkienovom svete, ale tie postavy sú ako od zhúleného človeka. Hobiti vyzerajú ako strašiaci do poľa, pričom sú rovnako vysokí ako ľudia. Gimli je vyholený snáď aj v rozkroku a má zvláštny tik (ale ako jediná postava mi je tam sympatická). Legolas asi účinkuje v travesty show. Boromir je samuraj, ktorý sa po celý čas tvári, ako keby mal pod nosom hovno. Aragorn vyzerá ako bezdomovec, ktorého som videl hrabať sa v našich smetiakoch. A pri Gandalfovi to prehnali s púdrom, vyzerá ako mátoha. Stretnúť ho v noci asi dostanem infarkt..Gloch vyzerá ako vypasený úchyl s poriadnymi chlpmi pod pazuchami. Galadriel je akási vodná víla. Dej seriálu sa sústredí len na cestu Froda a Sama a putovanie ostatných sa prejde len medzi rečou, čo je pochopiteľné, keďže epické bitky by asi ťažko natočili. Je to proste katastrofa a neospravedlňuje to ani to, že je to televízne, pretože vedeli do čoho sa púšťajú. Ešte aj naša Arabela mala lepšiu výpravu. ()

JamesSi 

všetky recenzie používateľa

Zasmál jsem se. Představte si hodně nízkorozpočtový seriál ze začátku devadesátek na motivy Pána Prstenů. Tohle dostanete a navíc trošku přehrávání a hromadu strašných kostýmů a masek, které jako by vypadly z nějaké studentské besídky. ()

Jimmy15 odpad!

všetky recenzie používateľa

I když jsem neviděl ani jeden díl, tak mi ale stačilo se seriálem proklikat, abych viděl, o co se jedná. Bohužel to na mě všechno působilo hrozně. Herci skáčou před zeleným plátnem a myslí si, jak je to skvělé. Glum je opilý, zelený muž, který ani neví, která bije a i ostatní masky jsou opravdu děsivé. Hobiti jsou div ne bezdomovci, kteří jdou na výlet. No za mě ne a snad na to už nenarazím. Tohle mi bohatě stačilo. ()

AloeB 

všetky recenzie používateľa

Nebudu objektivní. Mám za sebou první epizodu a jistě to někdy v budoucnu dokoukám. Ale po první epizodě za sebe můžu říct jen to, že ani krásná finština nezachrání tuto podivnou parodii, kterou jestliže někdo myslel vážně, tak chci jeho matroš. ()

Petike 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavá kuriozitka nielen fínskej televíznej histórie, ktorá ma fascinuje už roky, odkedy som na ňu prvýkrát naďabil. Táto miniséria-inscenácia pre verejnoprávnu YLE vznikla na základe jedného existujúceho divadelného spracovania oboch Tolkienových hlavných diel z Tretieho veku. Tak ako divadelná adaptácia, aj táto verzia je zameraná výlučne na perspektívu hobitov, obzvlášť Bilba, Froda a Sama. I keď sa nad touto už tridsaťročnou adaptáciou prevažne uškŕňam (samuraj Boromir, mĺkvy Legolas, málo priestoru pre Gimliho, veľa vyhadzovania udalostí ešte aj zo Spoločenstva prsteňa, najmä v dôsledku rozpočtu), nikdy ju neprestanem považovať za svojráznu tolkienovskú kuriozitku televíznych dejín. ()

stacey99 

všetky recenzie používateľa

Nie som zatiaľ rozhodnutá ako to ohodnotiť. Momentálne to vidím tak na 50%. Zatiaľ som pri piatej časti a som zvedavá ktorým smerom sa pohnem. Na jednej strane si poviem, sakra tí ale mali odvahu keď sa do toho pustili a predlohy sa teda držia obstojne. Na druhej strane zamrzí, že to miestami riadne odflákli ako keby bolo najdôležitejšie, že to natočili prví. Škoda, že nerozumiem po fínsky a môžem sa riadiť len vizuálom. Ale takí Boromir (chúďa moje) a Gimli ma pobavili už len svojim výzorom :) ()

Reklama

Reklama