Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po prepadnutí Nórska vojskami Wehrmachtu 9.4.1941 bola ihneď obsadená továreň na ťažkú vodu vo Vemorku. Nórsky zahraničný odboj v Británii najskôr poslal výsadok Eimara Skinnarlanda, ktorý sa zamestnal v Hydro, a pravidelne odosielal správy do Británie. Na základe jeho informácii bol v Británii pripravený a odoslaný prvý výsadok pod názvom Lastovička v zložení veliteľ skupiny ppor. Jens Anton Polsson (hral sám seba), radista ppor. Knur Haugland, veliteľ akcie seržant Arne Kjeldstrup (hral sám seba) a seržant Klaus Hellberg (hral sám seba), neskôr sa k tejto skupine pridal aj Einar Skinnarland. Títo mali za úlohu pripraviť podmienky pre britský výsadok, ktorý sa ale nevydaril, a tak sa opäť pripravil výsadok z nórskych sabotérov pod názvom Gennerside v zložení veliteľ ppor. Joachim Ronneberg, zástupca Knut Haukelid (hral sám seba), ppor. Kasper Idland, seržant Birger Strromsheim, seržant Fredrik Kayser (hral sám seba) a seržant Hans Storhaug (hral sám seba). Táto jedenásťčlenná skupina vykonala operáciu Telemark bez straty na životoch; vyhodila do vzduchu výrobňu ťažkej vody a podarilo sa jej stiahnuť do nórskych hôr. Táto sabotáž, ani bombardovanie továrne Američanmi, však neboli dostatočne účinné a Nemci sa nakoniec rozhodli továreň presťahovať do Nemecka aj so zásobami ťažkej vody. Nórsky odboj opäť uskutočnil akciu, pri ktorej zahynulo aj jedenásť nórskych civilistov, ale náklad ťažkej vody neopustil územie Nórska. (Volodimir2)

(viac)

Recenzie (4)

MartinezZ 

všetky recenzie používateľa

Dokumentárně zfilmovaná rekonstrukce diverzní akce britskými SOE vycvičených norských odbojářů, kteří měli za úkol zničit v Norsku prováděnou výrobu tzv. Těžké vody, jež Němci potřebovali pro svůj jaderný výzkum. Je dost dobře možné, že nebýt úspěšné sabotáže v březnu 1943, mohly být dějiny v lecčems odlišné. Dle úvodních titulků ve filmu je většina zúčastněných "herců" samotnými pamětníky operací, které nejen sabotáži předcházely, ale i smaotné úspěšné operace. V tom mi nedá si nevzpomenout na podobný film "Their Is The Glory", kde je tamní dění zpracované to snad ještě dokumentárněji a autentičtěji. Skutečně si zaslouží uznání tahle dokudramata, zpracovaná tak krátce po skončení války. --- u dostupných anglických titulků je jen škoda, že chybí přeložené vše, co je řečeno francouzsky "[French Speaking]", případně jakási "[Nesrozumitelná norská/německá mluva]", takže hodně věcí vám naprosto unikne. ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Všetko začalo vo Francúzsku, kde profesor Joliot Curie sa zaoberal problematikou jadrového štiepenia s využitím uránu a ťažkej vody. Najproduktívnejšia výroba ťažkej vody bola v Nórskom Vemorku o čo prejavili obrovský záujem Nemci už v roku 1939. Na zničení tejto hydrovodnej elektrárne mal obrovský záujem aj nórsky zahraničný odboj vo Veľkej Británii. Mali obavu, aby sa ťažká voda nedostala do rúk Nemcom, čím by im uľahčili výrobu atómovej bomby. Skupiny pod názvom Swalow a Gunnerside uskutočnili operáciu Telemark s obrovským úspechom a bez strát na životoch. Následná operácia zabrániť presťahovaniu výrobne na ťažkú vodu aj so zásobami ťažkej vody už taká úspešná nebola. Pri nej zahynulo 11 nórskych civilistov. Ale táto druhá operácia je lepšie vypracovaná vo filmoch Hrdinovia z Telemarku, 1965 a Hitlerove utopené tajomstvo, 2006. A tu platí myšlienka ich veliteľa pri odosielaní druhej skupiny v Británii, že ešte aj "o 100 rokov bude na vás nórsky národ pyšný", a má byť aj na čo. ()

Kragujevac 

všetky recenzie používateľa

Velmi přesné, hrané, ale téměř až dokumentární válečné drama o tom, jak jedna norská speciálně vycvičená jednotka zabránila tomu, aby Třetí říše sestrojila atomouvu bombu. Na herecké výkony se zde moc nehraje, ale fakta a informace jsou v tomto filmu divákovy házeny lopatou. Škoda že neumím Norsky, nebo Francouzsky, díky tomu mi většína informací utekla. ()

Galéria (9)

Reklama

Reklama