Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Robinson Crusoe je sice okouzlující muž, ale jinak je to bezohledný a chamtivý otrokář, který žije a obchoduje ve Virginii. Ve své nenasytnosti se s vidinou výhodné ceny za nové otroky rozhodne přes období nepříznivého počasí vyplout na moře. Během cesty se loď vedená neschopným kapitánem dostane do bouře, která ji vrhne na útesy poblíž malého ostrova. Loď se potopí a všichni se utopí. Přežije pouze Robinson Crusoe a pes, který se stane jeho jediným druhem na nádherném, ale jak záhy průzkumem zjistí, opuštěném ostrově. Podaří se mu rozdělat oheň, postavit přístřeší a postarat se o potravu sobě i psovi, který je jediný, s kým si může osamělý trosečník promluvit. Učí se žít sám a jeho dny plné rybaření, lovu a zahradničení plynou poklidně až do chvíle, kdy se na ostrově objeví skupina divochů, kteří přicházejí, aby tu provedli rituální oběť. Robinson sice zajatého osvobodí, sám je však zajat domorodým válečníkem. Na vlastní kůži poznává jaké to je ztratit svobodu, ale současně však poznává také velkomyslnost, které ještě nedávno sám nebyl schopen. Domorodý válečník ho totiž propustí a dokonce mu později zachrání život. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (21)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Známy Defoeov román síce prevedený trochu odlišne, možno menej dobrodružne, ale napriek tomu je dostatočne zapamätateľný, aj so svojim hlavným hrdinom Aidanom Quinnom. Aj vďaka dĺžke trocha skáče v deji a napr. nevidíme, ako si z ničoho postaví niečo, necítime väčšie útrapy a bolesti hl. hrdinu. Ostrovné prostredie však pôsobí autenticky, žiadna dovolenková destinácia s palmami a podobne. ()

Conriocht 

všetky recenzie používateľa

Robinsonov Kruzoov som už videl kopu. A tento je po českom bábkovom a ruskom hranom tretí najlepší, vlastne najlepší z tých všetkých anglo-amerických pičovín poslednej doby. Dosť nízke hodnotenie vzhľadom na silné kvality filmu (excelentná kamera, zvláštna ponurá atmosféra podfarbená výbornou hudbou). ()

Reklama

reygadas 

všetky recenzie používateľa

Neviem či tu niekto vie aj ohodnotiť kvalitný film a až ma zaráža, aké ratingy tu na čsfd majú niektoré naozaj vynikajúce snímky a zasa naopak, aké preceňované sú niektoré filmy. Nádherná kamera v réžii Caleba Deschanela, ktorý si dá na obraze filmu veľmi záležať. Stačí spomenúť film Mela Gibsona The Passion Of The Christ, kde sme mohli vidieť, ako to vie Caleb s kamerou a potvrdil to už dávno predtým, aj v tomto jeho snímku z osemdesiatych rokov natočenom voľne na motív slávnej knihy od Daniela Defoe. Krásny a farebný snímok s úžasnými zábermi na dokonalú vegetáciu krajiny priamo v lone panenskej prírody niekde na zabudnutom ostrove, v spojení s nádhernou emotívnou hudbou a minimálnym počtom dialógov, robí z tohto filmu úžasný poetický a obrazový zážitok. ()

wosho 

všetky recenzie používateľa

Průměrná adaptace známé literální klasiky. Problem filmu je v tom, že samotný román je velice naivní (ale na dobu jeho vzniku je to ajceptovatelné) a na moderní film se vůbec nehodí. Scénáristé se snažili pomoci lehčím předěláním děje. Z mladého kupce z Yorku se stal nemilosrdný otrokář. Pátek je naopak opravdový divoch, kanibal. A z jeho "kamarádů" jde fakt strach. Ostrov je malebný (tropický ostrov je i pro dnešního člověka oázou a rájem) a jeho výběr se producentům povedl. Celkově se jedná o dostatečně kvalitní film, jenž přebíjí pozdější verzy s 007 o pěkný kus, bohužel ale třeba na naši loutkovou verzi nemá ani náhodou. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Veľmi slabé filmové spracovanie známeho románu spisovateľa Daniela Defoa o mužovi, ktorý sa ocitne po stroskotaní lode, na malom, neobývanom exotickom ostrove uprostred oceánu. Ako jediný z posádky zostal nažive. Lenže situácia v ktorej sa nachádza je nezávideniahodná. Príbeh Robinsona Crusoe určite poznáte. Neraz už bol prevedený aj do filmovej podoby. Konkrétne táto anglická verzia z roku 1988 za moc nestojí. Aidan Quinn absolutne vôbec nezvládol titulnú úlohu. "Crusoe" v jeho podaní je nepresvedčivý, nesympatický a nudný. ** ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (1)

  • Příběh se odehrává na bezejmenném ostrově v guinejském zálivu, film byl však natočen převážně na Seychelách. (ČSFD)

Reklama

Reklama