Reklama

Reklama

Stratené a najdené

  • Česko Ztráty a nálezy - Šest pohledů jedné generace (festivalový názov) (viac)

Obsahy(1)

Kolektívny projekt šiestich mladých režisérov z krajín strednej a východnej Európy predstavuje šesť filmových poviedok, spojených ústrednou témou generácie. Je to prvá postkomunistická generácia, ktorá vyrástla v turbulentnom období politických zmien, krehkých mladých demokraciách či vojnových konfliktoch a dnes má zaujať svoje miesto vo svete. Každý z talentovaných filmových režisérov priniesol svoj osobný pohľad na problém spoločenských zmien a medzigeneračných vzťahov, ktoré dotvárajú obraz súčasnosti. Bulharská poviedka zachytáva dve tváre svadobného rituálu a konfrontuje tak platnosť tradičných hodnôt s rýchlym technologickým pokrokom. Rumunský príbeh rozpráva o vidieckom dievčati, ktoré musí kvôli operácii chorej matky obetovať svojho obľúbeného cvičeného moriaka. Bosniansky príspevok je portrétom dvoch dievčat z mesta rozdeleného etnickými a náboženskými konfliktami, ktoré sa narodili v ten istý deň, no zatiaľ si k sebe nemohli nájsť cestu. Poviedka z Maďarska je temnou úvahou o stopách minulosti, ktorej po smrti matky musia čeliť brat so sestrou. V srbskom príbehu sa za kurióznych okolností stretnú matka s dcérou, aby si v električke rútiacej sa plnou rýchlosťou s pokazenými brzdami narýchlo vyjasnili svoje medzigeneračné problémy. Jednotlivé poviedky, ktorým nechýba humor ani vážnosť, spája veselý animovaný film z Estónska. Režiséri týchto malých pôsobivých diel už medzičasom na seba upozornili i úspešnými celovečernými filmami a pozbierali za ne i prvé ocenenia. Medzi nimi nájdeme rumunského víťaza Zlatej palmy z Cannes Christiana Mungiu (za film 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni), či držiteľku Zlatého medveďa z Berlinale Jasmilu Zbanic (za film Grbavica). (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (6)

Fosgo 

všetky recenzie používateľa

Všemi povídkami prostupuje touha po pochopení, snaha o toleranci a řešení problémů porozuměním. Jakoby se politická situace (především na Balkáně) uklidňovala, společenské i etnické konflikty jsou už částečně překonány... prostě, mladá generace je optimistická. Tento pohled zaujme především v povídkách „Narozeniny“ , kterou natočila Jasmila Zbanic nebo „Rituál“ - Nadejda Koseva. Nejlepšími povídkami jsou (dle mého) „Děvče s krocanem“ Cristiana Mungiua a „Krátkodobé ticho“ Kornéla Mundruczó. Filmové povídky nastupující generace filmařů z východní Evropy a jejich zajímavé reakce na společenské změny, přicházející v posledních letech. ()

Gadamf 

všetky recenzie používateľa

Všetky poviedky boli dobré, páčili sa mi (možno teda okrem tej maďarskej, to bola trochu nuda). Najviac ma však zaujal posledný srbský príbeh o unesenej električke. Tá poviedka spájala humor s akciou, teda toho humoru bolo o dosť viac. Ani estónsky animovaný filmík nebol zlý, i keď zo začiatku trochu neprehľadný. Zvyšné tri (bulharská, rumunská, bosnianska) boli také priemerné. ()

Reklama

Artran 

všetky recenzie používateľa

Nadejda Koseva (Rituál) *** - - - Cristian Mungiu (Děvče s krůtou) **** - - - Jasmila Zbanic (Narozeniny) *** - - - Kornél Mundruczó (Krátkodobé ticho - Tento segment o milostném vztahu bratra a sestry mne svou dusnou a těžce definovatelnou atmosférou naplněnou touhou a smrtí zaujal nejvíce. Pustil jsem si jej vícekrát. Předznamenává mimojiné pozdější režisérův film Delta.) **** - - - Stefan Arsenijevic (Stalo se jednoho odpoledne) *** - - - Mait Laas (animované prostřihy) *** ()

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Celkové hodnocení tohohle filmu nutně končí na hraně průměru. Estonské animované podivnosti jsem nepochopil ani trochu, naopak dokument o dvou holčičkách z Mostaru, či filmeček o únosu tramvaje v Bělehradu byly opravdu povedené, zbylá trojice je tak někde mezi. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Jednu hviezdičku za poviedku Dievča s morkou, opisujúcou priateľský vzťah k zvieraťu, primárnemu určenému na obživu a spôsobiacemu paralelnú katarziu u dievčiny a jej chorej matky pri pohľade na Ceauşescuov ozrutný komunistický Palác. Druhú za poviedku Rituály, kde sa uskutoční veľkolepá balkánska svadba s dychovkami s mladomanželmi na druhom konci sveta a tretiu (malinkú) za únos električky, pri ktorom matka zvažuje, či je správne uskutočniť a dcére odporučiť zásadné životné rozhodnutie. Zvyšok, ako to tak pri poviedkových filmoch už býva, veľmi nezaujal. ()

Galéria (2)

Reklama

Reklama