Reklama

Reklama

Avatar: Legenda o Aangovi

(seriál)
  • Česko Avatar: Legenda o Aangovi (viac)
Animovaný / Dobrodružný / Rodinný / Fantasy / Akčný / Mysteriózny
USA, (2005–2008), 26 h 4 min (Minutáž: 23–48 min)

Hrajú:

Zach Tyler, Mae Whitman, Jack De Sena, Dante Basco, Jessie Flower, Dee Bradley Baker, Mako, Grey Griffin, Mark Hamill, Jim Meskimen, Jason Isaacs (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(61)

Bezstarostný 12-ročný Aang musí ovládnuť sily svojho živlu a postaviť sa svojmu osudu, aby obnovil rovnováhu vo svete rozdelenom násilným konfliktom. (SkyShowtime)

Zaujímavosti (177)

  • Seriál je inšpirovaný ázijskými 2D seriálmi (anime), na čo je v seriáli kopa narážok, ale tiež sa chceli tvorcovia vyhnúť ich problémom, hlavne umelému pridávaniu energie, znamená to, že nadprirodzené schopnosti postáv neprimerane zosilňujú a pôsobia inak na konci ako na začiatku. Rozhodli sa preto vytvoriť prísne pravidlá a obmedzenia na všetky nadprirodzené prvky. Tieto pravidlá boli natoľko účinné, že aj na konci druhého seriálu bol silový level schopností ľudí na pohľad takmer rovnaký ako v prvom seriáli, teda sa za dokopy 7 sérii oboch seriálov skoro nezmenil. To je niečo, čo má problém napodobniť veľa fantasy svetov dodnes. (Krnac)
  • Kapitán Zhao je inšpirovaný postavou Williama Tavingtona z filmu Patriot (2000). Vedúca castingu Maryanne Daceyová dostala pokyn, že má nájsť človeka s podobne hrozivým hlasom. Prekvapivo dokázala získať herca Jasona Isaaca, ktorý skutočne hral Tavingtona vo vyššie uvedenom filme. Zhaa teda hral herec, ktorým bol inšpirovaný. (Krnac)
  • V pôvodnom nápade hlavného autora z roku 2001 sa príbeh odohrával niekoľko tisíc rokov v budúcnosti, tento príbeh sa tvorcom veľmi nepáčil, ale rozhodli sa použiť základ, a teda vodný ľudia utlačení ohnivými ľuďmi, čo je vlastne prvá epizóda seriálu, prenesený bol tiež Momo, ktorý v originálom sci-fi návrhu bol typ robota Momo-3 podobajúci sa lemurovy. (Krnac)
  • Film sa začne nakrúcať vo Philadelphii a ďalej v Grónsku, plánovaný termín premiéry je 2. júl 2010. (Mihail123)
  • Pripravovaný film bol v rozpore s Cameronovým filmom Avatar, z čoho vyšlo že film bude jednoducho nazvaný The Last Airbender. (Mihail123)
  • V januári 2007 Paramount Pictures a Nickledeon Movies oznámili, že M. Night Shyamalan napíše, zrežíruje trilógiu hraných filmov, vychádzajúcich zo seriálu. Prvý z filmov bude zahŕňať príbeh hlavných hrdinov z 1. Kapitoly. (Mihail123)
  • Seriál Avatar nie je považovaný za anime, kvôli svojmu americkému pôvodu. (Mihail123)
  • Čínske znaky, ktoré sa nachádzajú nad názvom seriálu znamenajú: „Božské médium, ktoré sa vznieslo nad smrteľný svet.“ (Mihail123)
  • Termín „Avatar“ pochádza zo sanskrtského slova Avatāra, čo znamená potomok. V Hinduistickej mytológii sa bohovia premieňali na Avatarov aby obnovili rovnováhu na zemi, zvyčajne po období veľkého zla. (Mihail123)
  • Vzdušní nomádi mají mnoho paralel se skutečnými buddhistickými mnichy, včetně způsobu, jakým objevují reinkarnovaného vůdce. Metoda skrývání artefaktů z minulých životů mezi obyčejnými předměty a pozorování, zda si budoucí dětský Avatar artefakty správně vybere, vychází z jednoho z mnoha testů používaných k objevení reinkarnovaného dalajlamy. (KGBelik)
  • V knize „The Art of the Animated Series“ se uvádí, že válečná místnost Pána ohně je inspirována čínskou a egyptskou architekturou. (KGBelik)
  • V knize „The Art of the Animated Series“ se píše, že Severní a Jižní vzdušný chrám vedli mniši a Východní a Západní vzdušný chrám jeptišky. (KGBelik)
  • Původní děj pro Avatara nezahrnoval mistry země. Byl pouze národ uživatelů ohně, kteří utlačovali uživatele vody a mnichy užívající vzduch, kteří se mezi nimi snažil vytvořit rovnováhu. (KGBelik)
  • K seriálu vznikly v roce 2006 dva lego sety, „Air Temple“ a „Fire Nation Ship“. Lego s Avatarem se ale moc neprodávalo a firma Lego Group tak dala přednost setům se Spongebobem (také licence TV kanálu Nickelodeon). Z lego setů s Avatarem se později stala velká rarita, která má nyní mnohonásobně větší hodnotu než v době vydání. (bomber3)
  • Řád agentů Dai Li byl založen avatarkou Kyoshi. (Azurovydrak)
  • Aangovo tetování v avatarském stavu září proto, že vede přes všechny kanály chi v jeho těle, tudíž je spojeno s jeho duchovní podstatou. (Azurovydrak)
  • Postava mistra Piendaa byla inspirována vzhledem Sifu Kisua, jenž v seriálu zastával pozici konzultanta pro bojová umění. (Azurovydrak)
  • Jedno japonské přísloví praví, že vaše současná tvář patřila tomu, koho jste nejvíce milovali ve svém předchozím životě. Tuto podobnost lze pozorovat i v seriálu: můžete se o tom přesvědčit zde. (Azurovydrak)

Súvisiace novinky

Duch anime vládne Hollywoodu

Duch anime vládne Hollywoodu

18.04.2008

Šéfové velkých studií očividně věří, že Speed Racer sourozenců Wachowských (Larry a Andy) bude hit (a s přihlédnutím k vynikající trailerové kampani tomu začínáme věřit také). Jinak si nejde… (viac)

Reklama

Reklama