Reklama

Reklama

118 dní v zajatí ľadu

  • angličtina 118 Days in the Captivity of Ice

Obsahy(1)

Veľký klinec - tak nazývajú Eskimáci Severný pól. Odjakživa ako mocný magnet k sebe priťahoval odvážnych dobrodruhov. Po jeho dobytí sa najväčšou výzvou pre polárnikov stal prechod z Ruska do Kanady cez Severný pól bez leteckej podpory - športovo, len vlastnými silami. Reinhold Messner ho označil za najväčší problém Arktídy. Slovensko-ruská štvorica polárnikov štartovala zo Severnej zeme - z miesta najväčších zím, hojného výskytu ľadových medveďov a silného driftu. Severný pól dosiahli po 75 dňoch. Od tejto chvíle začali zápasiť nielen s neustálym protiprúdom ľadových krýh, ale aj s množstvom otvorenej vody a veľkými výkyvmi počasia. Filmový príbeh 118 dní v zajatí ľadu vás vtiahne do neuveriteľného príbehu, aký môže poskytnúť len dobrodružný život polárnikov. (K2studio)

(viac)

Recenzie (50)

Angelino 

všetky recenzie používateľa

Tak odvážne a neuveriteľné, že si ťažko predstaviť náročnosť tohto štvormesačného putovania. Prekvapila ma nedramatičnosť dokumentu, až to vyznievalo, že dosiahnutie Severného pólu bez pomoci techniky či zvierat, pri troche uskromnenia a zimy nie je "až" také náročné. No po vzhliadnutí "filmu o filme" kde je vysvetlená náročnosť obrovských mrazov a takmer 100% vlhkosti, kedy pot z búnd odstraňujú kefovaním a pri chôdzi treba neustále prekrvovať prsty aby neomrzli som zmenil názor. Za obdivuhodný výkon kameramana pridávam aj piatu hviezdičku. ()

reiser 

všetky recenzie používateľa

Najväčšou devízou tohto dokumetárneho skvostu je jeho forma, nenútený štýl. V porovnaní s tým množstvom silených a afektovaných dokumentárnych filmov o rôznych amerických dobrodruhoch a ich cestách, ktoré vo svojej podstate síce môžu byť naozaj zaujímavé, avšak svoj potenciál ubíjajú úplne zbytočnými, emotívne veľkohubými a typicky americko patetickými prejavmi zúčastnených, pôsobí tento film úplne opačným dojmom. Naoko chladné zábery z večného prekonávania krýh či bezradného zápasenia so saňami sú tak strhujúce práve vďaka minimalistickému štýlu, ktorým boli spracované (pohltili ma tak, až som sám zatínal päste a škrípal zubami, aby som trochu pomohol). Zároveň sa filmu darí aj určitý filozofický presah. Schválne, skúste sa po tomto filme zamyslieť nad tým, či ani vaša duša nepozná hranice. ()

Reklama

Frajer42 

všetky recenzie používateľa

Ačkoli mám zimu rád, tak tuhle výpravu bych si rád nechal ujít. Opravdu extrémní cesta na severní pól. Hazard se životem v teplotách pod 40 stupňů Celsia. Za sebou zapřáhnuté těžké saně obsahující životně důležité věci a všude kolem ledová pustina, kterou oživují jen hladoví lední medvědi. Záběry z této výpravy byly excelentní a krásně diváka vtáhly do děje, kdy se cítil jako pátý člen výpravy, ze které nejde odtrhnout oči. 118 dní nekončícího utrpení v ledovém pekle. [90 %] ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

118 dní v zajatí ľadu je dokumentom, ktorý mapuje úsilia 4 ľudí zdolať pohybujúcu sa ľadovú plochu a dostať sa po nej z Ruska, cez severný pól do Kanady. Máme možnosť vidieť tuhé mrazy, topenie ľadu a cestovanie po kryhách, ľadových medveďov, úbytok potravy, a scenériu Arktídy. Aj keď je to expedícia na ktorej sa Pavol Barabáš nezúčastnil, vytvoril na základe 19 hodinových materiálov 56 minutový dokument, ktorý je na expedičnom poli raritou. Nehostinné podmienky a sila ľudského ducha tu dostala obrovský priestor. Ako divák som mal možnosť prežívať s dobrodruhmi každú jednu prekážku a prinútilo ma to rozmýšľať, či by som ja niečo také zvládol. Tieto otázky na ktoré som si sám dával odpoveď robia s tohto filmu niečo viac než len záznam cesty, ktorá sa na všetkých zúčastnených podpísala. Je to film, ktorý sa oplatí vidieť a ktorý ma v sebe aj vďaka Barabášovi a aj vďaka prostrediu a schopnosti kameramana zachytiť ho v takej miere v akej ho zachytil, drsnosť, poetickosť a krásu. ()

Ivo 

všetky recenzie používateľa

Tak ještě do třetice (a asi už naposledy) jsem se podíval na pana Barnabáše. Připomnělo mi to tentokrát ten kreslený vtip jak se horolezec s maximálním úsilím vyšplhá na nějaký kopec a zjistí že nahoře je pohodová restaurace ... Podobně i tady se týpci samoúčelně, hazardně a s vypětím všech sil celé týdny plahočí po ledu s tunami nepraktických zavazadel a po cestě je jen tak mimochodem navštíví pár turistů, kteří stejný úsek zvládnou v pohodě za pár chvilek helikoptérou (a stejně v pohodě by doletěli i na ten severní pól). Ale když to někoho baví... Otázka jestli by to celé dělali i bez toho natáčení na video. Ale dává mi to zhruba stejný smysl jako třeba vypravit se na maximálně dobrodružnou pěší expedici se závažími a ve skafandrech z Českého Krumlova do Prahy po dnu Vltavy a po 50 dnech dorazit s vypětím všech sil k cíli a konečně se nadechnout opravdového vzduchu ... jede tam sice autobus, vede dálnice a dá se jet i na loďce, ale bylo to úžasně extrémní, obdivuhodné a dobrodružné :)) Nebo by to po tom dně mohli zkusit třeba trabantem ... to by mohlo mít ještě větší úspěch ... když není co jiného na práci ... ()

Reklama

Reklama