Reklama

Reklama

Budhizmus na streche sveta

všetky plagáty
Dokumentárny / Krátkometrážny
Slovensko, 1998, 22 min

Réžia:

Pavol Barabáš

Scenár:

Pavol Barabáš

Kamera:

Pavol Barabáš

Obsahy(1)

Prekonali mnoho životov. Každý plný zápasov a nepredstaviteľných útrap. Ilúzia bohatstva, úspechu a slávy sa v ich mysli rozpadá na bezcenný prach. Dejiny Tibeťanov sú príbehom jednej z najväčších duchovných civilizácií v dejinách ľudstva. Jej kultúru si vážili a rešpektovali učenci široko ďaleko. Aj napriek tomu boli však Tibeťania vytlačení na pokraj zániku. Roku 1951 sa Tibet stal súčasťou Číny a zrazu bola tradičná kultúra vystavená tlaku neznámej ideológie. Tibetská krajina začala získavať novú tvár. Aj Lhasa, miesto bohov, sa zmenila na nepoznanie, ale slová Budhu, preložené kedysi dávno do tibetčiny, si dodnes zachovali svoje posolstvo: cesta k vyslobodeniu začína v každom z nás a každý má v sebe prepoklady na dosiahnutie trvalého šťastia. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (6)

kinej 

všetky recenzie používateľa

Tento dokument mě tak trochu rozesmutnil. Barabáš jako jeden z mála ukazuje úpadek Tibetu. Jak kultůrní tak duchovní. Tibeťany vnucující cetky turistům snad ještě nikoho předtím natočit nenapadlo. Smutné. ()

Frajer42 

všetky recenzie používateľa

Barabáš je realista a své dokumenty dělá skvěle. Předává divákům informace tak, jak se to na dokumentaristu sluší - bez příkras ukazuje pohled obou stran, což na jedné straně mírně ubírá na kvalitě a drajvu dokumentu, ale na té druhé to přidává na výpovědní hodnotě. Nečekejte výlet do chrámu, kde se v relativním klidu mniši oddávají meditaci. Barabáš nás vezme do ulic, podívat se na život většiny obyvatelstva. Pohled na Tibeťany, kteří prodávají na odporném tržišti všemožné píčoviny, je více než smutný, vnitřní klid byste tam asi jen těžko nalezli. ()

Tomco 

všetky recenzie používateľa

O niečo lepšie ako ostatné autorove dokumenty zaoberajúce sa Budhizmom, no aj tak som sa ku konci nemohol zbaviť pocitu, že sa mierne nudím. Pekný dokument. Nič viac, nič menej. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Rovnako ako aj v predošlých Barabášových dokumentov aj tento jeden prezentuje Budhizmus s historického, sociálneho a duchovného hľadiska, spôsobom aby ho priblížil západnému divákovi, spolu s ľuďmi, tradíciami a folklórom TIbetského národa. Pôsobivý dokument, ktorý aj napriek svojej krátkej dĺžke dokáže prezentovať myšlienky budhizmu na pozadí Himaláji s podmanivým komentárom napísaním samotným Barabášom. Film, ktorý odzrkadľuje fenomén východnej filozofie a náboženstva, ktorý je v súčastnosti na západe tak populárnym. A Pavol Barabáš ho prezentuje svojsky, tak ako ho vidí on, bez toho aby mu ubral na kráse a dôležitosti. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Ďalší krátky dokument o budhizme, z ďalšej oblasti s celkom zaujímavými myšlienkami, jednoduchým a rýchlym prevedením miestami, nič hlbšie a komplexnejšie, no dobre spracované. ()

Reklama

Reklama