Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdinkou slavného snímku Michaela Curtize je žena, která se po odhalení nevěry manžela postupně mění z domácí "paničky" v emancipovanou bohatou podnikatelku. Celý svět jí může ležet u nohou a muži po ní šílí. Jedinou její slabinou je nekritická láska k rozmazlené a marnivé dceři Vedě, zvláště když mladší dcerka umře na zápal plic. Tato láska přivede Mildred na pokraj zkázy, právě tak jako její milenec a pozdější manžel Monte. Osudový vztah matky k dceři je silnější než veškeré vztahy k mužům. Dokáže pro ni obětovat část svého života, možná i celý. Klasický ženský film "noir", pohybující se na rozhraní psychologického rodinného melodramatu a thrilleru, byl velkou příležitosti pro Joan Crawfordovou, která zde předvádí jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů a právem získala za tuto roli Oscara. V roli Vedy zazářila mladá Ann Blythová. Film z roku 1945 si vysloužil dalších pět oscarových nominací. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (79)

Adrian 

všetky recenzie používateľa

Pre mňa osobne malý masterpiece. Formálna krása miestami noir príbehu je tu zase raz dovedena do dokonalosti, pričom nechýba ani záverečné presvetlenie nadchádzajúcim dňom po predchádzajúcej záťaži ostro kontrastnej tieňohry. Ešte silnejšie ale na mňa zapôsobil samotný príbeh, ktorý majstrovksy obmieňa niektoré základné naratívne postupy noir. Hlavnou hrdinkou je žena, ktorá vďaka dobre napísanej postave ako aj skvelej Joan Crawfordovej prejde výraznou zmenou charakteru, pričom jeden z citov - ten najdôležitejší, u nej ostáva permanentne počas celého filmu. Zároveň to vedie ku skutočnosti, že nie hrdina, ale hrdinka má svoju femme fatale, ku ktorej práve vďaka tomu zmienenému citu zažíva intenzívenjší vzťah, než môže byť medzi mužom a ženou. Navyše tento film zachádza v určitej "feminizácii" tak ďaleko, že aj ostatné vedľajšie ženské postavy sú tu dosť výrazné a značne v živote úspešnejšie ako ich mužské náprotivky. Mildred Pierce je ženský noir, ovšem rovnako silný a kvalitný, ako tie najvydarenejšie z mužského sveta. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Michael Curtiz natočil vo svojej dobe snímku, ktorá snáď prvá ukázala v kinematografii emancipáciu ako dôkaz sily ženskej duše a odvahy ísť si za svojim snom. Popritom predstavuje Mildred ako osobnosť so svojimi kvalitami a slabinami, čiže ju predstavuje ako psychologicky prepracovanú postavu. Mildred je žena, ktorá je silnejšia a úspešnejšia ako muži v jej okolí, čo musela byť na svoju dobu prevratná inovácia vo filmovom priemysle. Jedinou slabinou filmu je podľa mňa jeho skratkovitosť, viac by téme slušalo seriálové spracovanie. ()

Reklama

Flego 

všetky recenzie používateľa

Film noir, melodráma, thriller, psychológia, sentiment - to všetko v nádhernom koncerte pod vedením skúseného Michaela Curtiza. Joan Crawford ( získala Oscar ) je v tomto "ženskom" filme okúzľujúca ako dokázala svoj život položiť na oltár lásky k vlastným dcéram. Hlavne staršia dcéra ( Ann Blyth ) s opačnými morálnymi hodnotami zneužíva matku pre svoje pohodlie a rozmary a nezaujímaju ju cena. ()

pivo 

všetky recenzie používateľa

Žáner mysteriózny mi tu trochu nesedí, v prvom rade je to dráma o vzostupe chudobnej ženy, zľahka sa dotýkajúci aj noir tematiky a využívajúci hru tieňov a ešte viac odrazy v zrkadlách. Herci sú dobrí, ale hlavnú pozornosť na seba jednoznačne strhávajú Joan Crawford v role matky a Ann Blyth ako jej rozmaznaná dcéra. Ich spoločné konfrontácie majú obrovský emocionálny náboj a napätie medzi nimi je obrovské. Je len škoda, že väčšinu stopáže je potom film trochu zdĺhavý a občas môže diváka začať nudiť. ()

Djkoma 

všetky recenzie používateľa

Těžko fandit nebo přát ženě jako je Mildred Piercová něco pěkného. Její postava je pro mě osobně strašně hloupá a zaslepená láskou k dceři, které chce dát vše a potichu přechází její rozmazlenost a nadutost. Nejde říct, že jde o špatný film, protože jsou zde slušní herci, lehce noir atmosféra a i celý příběh je svým způsobem zajímavý. Mé osobní sympatie však nikdo nezískal a spíše jsem sledoval hromadu postav, které mi jsou ukradené od začátku až do konce ( s výjimkou dcery Mildred, které jsem přál to nejhorší od první chvíle, kdy dostala šaty a nevážila si jich ani v nejmenším...). Michael Curtiz má na lepší filmy a to několikrát dokázal. ()

Galéria (48)

Zaujímavosti (17)

  • Joan Crawford pracovala shodou okolností předtím, než se stala herečkou jako servírka a prodavačka. (Kulmon)
  • Pro roli Vedy Pierceové byla zvažována Shirley Temple. (Kulmon)
  • Film byl nasazen do kin až v září 1945, kdy se čekalo, že bude mít v čerstvé poválečné atmosféře úspěch. (Kulmon)

Súvisiace novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (viac)

Reklama

Reklama