Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízny film podľa poviedky I.Horvátha. Príbeh skrýva v sebe silný tragický náboj. Vzťah dvoch mladých ľudí, Márie a Jána je od počiatku poznačený vinou ich rodičov. Sú deťmi jedného otca, ale dvoch matiek. Nemanželský Ján a manželská Mária hľadajú vzájomné porozumenie v utrpení, na ktorom nenesú ani najmenšiu vinu. Nemožno zanedbať ani silný sociálny motív, ktorý zaznieva z celej poviedky napriek tomu, že autora zaujíma predovšetkým emocionálny svet jeho postáv. Túžba po majetku a po peniazoch zničila kedysi vzťah Jánovej matky a Želipského, prinútila Želipského oženiť sa s Máriinou matkou a napokon ho vyhnala do amerických baní. A takisto chtivosť po majetku ženie mladého notára a Želipskú do riskantných kalkulácií a špekulácií. Na pozadí všetkých týchto dávnych i novších udalostí, predurčených túžbou po majetku, výrazne vystupuje do popredia vzťah Márie a Jána. (RTVS)

(viac)

Recenzie (2)

retroslovak 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúce a kvalitné spracovanie poviedky Ivana Horvátha. Malo to svoj dej aj spád, veľmi ma to bavilo. Som rád za reprízu. Ďakujeme RTVS!!!! Do toho samozrejme vynikajúca hudba Jaromíra Dlouhého. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Chamtivosť bola ľuďom blízka v každej dobe a na každom mieste. Tak tu máme jedného notára, ktorému nie je cudzí akýkoľvek podvod a doplatia na to biedni dedinskí ľudia. Našťastie, záver nie je pesimistický, ale končí pekným rodinným stretnutím, pričom tá zostava je dosť veľkým prekvapením. Keď som zbadal Vlada Müllera s okuliarmi, akoby som dnes videl jeho syna Richarda. Scenárista Pavol Benca, na to že scenáre hraných filmov neboli jeho parketou, zvládol poviedku Ivana Horvátha celkom obstojne. ()

Reklama

Reklama