Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tóno Pánik (Attila Mokos) vychádza z väzenia. Po piatich rokoch sa konečne slobodne nadýchne. Radostné zvítanie sa s kamarátmi naznačuje, že sa preňho začína nový život. Napriek tomu, že manželka Mária (Helena Krajčiová) ho pred bránami väznice nečaká, Tóno sa teší, že sa vracia domov, do rodnej obce Čierny Hron. Už cestou autom v ňom dôverne známe miesta vyvolávajú spomienky na spoločné zážitky s kamarátmi z detstva Petrom (Robert Więckiewicz) a Marekom (Jan Vondráček), údolie, v ktorom žije, je rovnako prívetivé, ako keď odchádzal. Má svoj domov rád. Hneď ako sa Tóno objaví v obci, nastávajú problémy. Miestny policajt Rovniak (Jevgenij Libezňuk) ho legitimuje, chlapi v krčme sa vyhýbajú priamemu pohľadu do očí. Tóno je predsa zlodej, sedel v base za krádeže dreva, treba byť obozretný. Čo na tom, že aj iní majú na rováši, sedel iba Tóno. A niekto ho udal. Tóno dodnes nevie kto. Ako býva zvykom, najlepším prostriedkom na prelomenie ľadov je štamperlík na privítanie. Tóno platí rundu a hneď má plno známych. Nič sa za tých päť rokov nezmenilo. Tóno prichádza domov, kde ho víta jeho žena Mária a dlhoročný kamarát Štefan (Roman Luknár), miestny podnikateľ. Mária by chcela Tónovi toho toľko povedať, aj malý Miško sa na tatinka teší. Tóno však dá prednosť Štefanovi. Spoločne bilancujú až do noci. Štefan ponúka Tónovi možnosť zarobiť si. A keďže oboch mužov spája nielen priateľstvo, ale aj spoločná kriminálna minulosť, je jasné, že sa Tóno bude musieť rozhodnúť – vráti sa ku krádežiam dreva alebo skutočne začne nový život? Tóno cíti voči Štefanovi dlh, veď postaral sa o jeho rodinu, kým bol vo väzení, postavil mu dom, pretože si Tóno odsedel trest aj za Štefana. Bude to ťažké rozhodovanie. To, že sa z väzenia vrátil iný Tóno, než ten, ktorý doňho odchádzal, vie iba jeho žena. Mária sa snaží poskytnúť svojmu mužovi útechu. Tešila sa naňho a stále ho miluje. Napriek tomu sa medzi ňou a Tónom otvára čoraz väčšia priepasť vzájomného odcudzenia. Tóno sa pokúša nájsť si prácu. V lese ani na píle ho však nechcú, veď kto by zamestnal zlodeja? Napriek opakovaným Štefanovým návrhom sa Tóno bráni tomu, aby sa vrátil k starému spôsobu života – ku krádežiam. A tak stráca aj Štefana. Priatelia z detstva – podnikateľ Peter a farár Marek sa snažia Tónovi všemožne pomôcť, majú však svoje vlastné trápenia a problémy mužov po štyridsiatke a sami hľadajú cestu, ako sa vyrovnať s tým, že ich predstavy o živote narážajú na tvrdú realitu. Tóno sa cíti sám a zúfalo hľadá východisko. Šancu má nakoniec ako jediný dá majiteľ miestnej železnice, strojvodca Smejkal (Jaromír Hanzlík), ktorý ako jeden z mála netrpí predsudkami... (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (196)

dr.fish 

všetky recenzie používateľa

Za sebe hodnotím hodně vysoko, protože takové filmy my Češi už točit pár let neumíme. Film o životním tápání, kde podstatná je cesta a ne cíl, plný symboliky a zpětných vazeb, tradičních osobních a rodinných pout, která člověku tak zamotávají život, až se stává nesnesitelným, prostě spousta věcí na přemýšlení. Je mi jasné, že tohle málokdo zkousne, protože takhle se filmy dělaly v době, kdy na ně byly peníze a nebylo důežité, jak dobře se prodají. Je to zcela nekomerční a těžko uchopitelný film, ale právě proto se mi libil. 80% ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Ťažký život a ľudia, ktorí si nevedia poradiť s problémami a stratili iskru v živote, len sa motajú, nechcú svoj život riešiť alebo ho riešia len jednoducho a majú prázdno v živote a potom to končí ako na konci tohto filmu. Herecké výkony však podľa mňa občas amatérske. Scenár veľmi slabý a film sa skôr tiahne, vlastne ukáže, len zapadákov a zvrátenosť pováh ľudí a namiesto normálneho riešenia to skončí tak, ako môže urobiť len slaboch, ktorý by akoby toto nikdy nečakal a myslel si, že príde do raja. No ale pekne to ukázalo, že po časoch socializmu, kedy ľudia reptali na režim a vyhovárali sa na to, že nie sú slobodní a že ich drží v reťaziach, teraz namiesto slobodného života sa zdržiavajú tam, kde ich nič nečaká, reptajú na to, že už práce niet, že sa musia starať sami o seba a mnohí to nezvládajú a dokonca si ničia aj vzájomné vzťahy. Tento film bol skôr marketingovo nafúknutý, čakal som krásny film z Horehronia, z prírody, život na Slovensku a psychologický film o zmysle života, o duši, o krásach života, dokonca tomu spravili krásnu pieseň, ale obsah bolo jedno veľké nič, skôr mi prišiel občas až veľmi negatívne zveličený. Takýto film by som bol čakal v časoch natáčania Nevery po slovensky, Sváka Ragana ako kontrast ku vtedajšej dobe, lenže vtedy by to ideologicky neprešlo a toto možno len vyplnilo historickú medzeru vrátením sa v čase, aj keď sa to v tom čase už neodohráva. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Pokoj v duši je presne taký, aký ho očakávate. Konverzačná vzťahová dráma, ktorá rieši banálne a vážnejšie životné problémy akosi odnikadiaľ nikam. Čo nie je kritika. Kritikou je vyšumiteľnosť a syndróm detailov a polodetailov tvárí našich hercov, takže máte z toho všetkého pocit, že v televízii to bude úplne stačiť. A aj stačilo. Za posledné roky sa máloktorý slovenský film vyšplhal nad priemerné hodnotenia, mňa napadá v mojom prípade iba Marhuľový ostrov. Nie sme schopní natočiť skutočne silný film? ()

drackula 

všetky recenzie používateľa

Hlavná myšlienka filmu je evidentná avšak nieje taká úderná aby v človeku zanechala nejaký hlbší dojem. Oceňujem najmä prostredie, v ktorom bol film natočený a to aj vďaka tomu, že kolegyňa v práci z tejto lokality pochádza a mal som tak zákulisné informácie prakticky o každom dome alebo komparzistovi. Príjemne ma potešila aj technická stránka filmu avšak na hlbší zážitok to nestačilo. Herci ma moc nepresvedčili, a napriek evidentnej snahe ústredné posolstvo vyšumí z hlavy prakticky okamžite. Nebyť Jany Kirschner a jej pesničky, film vyšumí prakticky úplne. 40 % ()

blackrain 

všetky recenzie používateľa

Film vám přinese silný emotivní prožitek, pokud se dobrovolně naladíte na jeho strunu a necháte se unášet příběhem muže právě propuštěného z vězení. Ten se samozřejmě těší domů, ale za těch pár let, kdy seděl ve vězení, se všechno v jeho rodné vesnici změnilo, hlavně lidé, kteří mu dávají znát, že ho neradi vidí. Snaží se začlenit zpět do normálního života, ale vydal se jen hořkou cestu. Bohužel, jsem se nedokázala naladit na tu správnou strunu a příběh u mě vyšel téměř naprázdno. V podstatě ve mě nic nezanechal. Jak přišel, tak odešel. Odsunula jsem ho až na druhou kolej a sledovala krásu hor. ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (23)

  • Nakrúcanie sa začalo 1. augusta 2007 a trvalo 45 dní. (Smok)
  • Za premiérový víkend si ho do kín po celom Slovensku prišlo pozrieť neuveriteľných 20 464 divákov. (Smok)
  • Jan Vondráček (farár Marek) sa kedysi túžil stať farárom. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama