Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Německo osmdesátých let. Jistý starší pán židovského původu musí stanout před soudem, protože bez viditelného důvodu napadl bývalého důstojníka německé armády. Když ale advokátka obžalovaného (Liv Ullmann) začne pátrat po příčinách útoku, ukáže se, že právě napadený důstojník je odpovědný za smrt dětí v jednom nacistickém koncentračním táboře. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (5)

Aky 

všetky recenzie používateľa

Herecky výtečně zvládnuté drama o tom, že v německé společnosti stín Třetí říše přetrvává, ať se Němci navenek snaží tvářit jakkoliv poučeně a sebezpytně. ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Film spracovaný podľa rovnomenného románu Paula Henggeho (Rosengarten) sa zaoberá nepotrestanou vinou nacistu (Obersturmführera Arnolda Strippela) zo záveru 2. svetovej vojny. Aj keď vo filme ide o fiktívny príbeh udalosť sa skutočne stala a vinník skutočne potrestaný nebol, lebo...... Film sa snaží zaoberať skutočnou pravdou o stave nemeckej justícii predovšetkým v rokoch po ukončení vojny. Zo záverečnej reči hamburského prokurátora z konania proti Strippelovi z roku 1967 skutočne mrazí. ( „Vyšetrovanie neposkytlo dostatok dôkazov o tom, že deťom bola predtým, ako zomreli, spôsobená neprimeraná bolesť ... Okrem ukončenia ich života už nedošlo k ďalšej ujme. Obzvlášť nemuseli trpieť fyzicky ani psychicky veľmi dlho. “) Dráma je o troch židovských deťoch, ktoré boli umiestnené do koncentračného tábora v Osvienčime. Dr. Mengele vykonával na dievčatách svoje pokusy, ale v novembri 1944 boli deti premiestnené do satelitného koncentračného tábora Neuengamme v Bullenhuser Damm v Hanburgu na žiadosť nacistického lekára Kurta Heissmeyera (na jeho lekárske experimenty). V noci 20.4.1945 bolo v suteréne školy obesených 20 nevinných deti. Vraždy vykonal na rozkaz Obersturmführera Arnolda Strippela SS Unterscharführer Johan Frahm. Arnold Stripell bol odsúdený na 20 rokov väzenia, ale za iné skutky, ako vražda týchto deti. Súdne konanie z roku 1967 sa ukončilo výrokom vyššie uvedeným a po tlaku verejnosti pri jeho revízii v roku 1985 bol z dôvodu neschopnosti obvineného zúčastňovať sa súdnych konaní a tak súd sa ukončil bez rozsudku. Dvadsaťnásobný vrah nakoniec potrestaný nebol, film nám poukazuje na rozdielnosť medzi zákonmi a spravodlivosťou a nespravodlivosťou spojenou s bezmocnosťou. ()

Galéria (16)

Reklama

Reklama