Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízna inscenácia na motívy ľudovej rozprávky Pavla Dobšinského. Kde bolo tam bolo, bola dievčina. Chudobná no usilovná Hanka. Keď už trela s materou najväčšiu biedu, objavil sa zázračný škriatok Martinko Klingáč. Daroval jej takú moc, že všetky pradené vlny ktoré napriadla sa zmenili na zlaté nite. Mal len jednu podmienku. Aby sa stala jeho ženou. Príde si po ňu o rok a vezme si ju, iba ak by uhádla jeho meno! Vtedy sa jej vzdá. Povesť o bohatej a šikovnej Hanke sa rozletela po svete a čoskoro sa pytači začali len tak hrnúť. Hanka sa zaľúbila do mladého kráľa, ktorý si ju zobral na zámok. Pomaly prešiel rok a narodilo sa im dieťatko. No Hanka namiesto radosti, bola stále smutnejšia. Konečne vyjavila svoje tajomstvo mužovi. Nuž a ten jedného večera, keď bol na love, pristihol škriatka ako sa v lese raduje, vykrikuje svoje meno a teší sa, že si už čoskoro príde po Hanku. Mladý kráľ sa rýchlo ponáhľal do zámku a vyzradil Hanke, čo v lese počul. A tak, keď si Martinko Klingáč po ňu prišiel, odišiel veru s dlhým nosom. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (6)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Dobrá rozprávka, inscenačné prevedenie je také lacné, ale na rok 1975 sa to dá. Aj dnes sa robia horšie veci a s novšou technikou. Spievajúci Bednárik herecky v životnej role? ()

Jezinka.Jezinka 

všetky recenzie používateľa

V pohádkách se přede, buď na metry krychlové dokonalé příze, nebo rovnou na zlato, tak často, že si připadám trapně, protože příst neumím (ani jako kočka ani jako přadlena). Postřehy o zlém skřítkovi, hloupých jménech, líných přadlenách a mamonu chtivých králích jsem už vypsala v Rumplcimprcampr, Zlaté přadleně a dalších spřízněných. Tady je třeba ocenit zejména tíživou atmosféru té části, kdy Hanka s Adamem vymýšlejí skřítkovo možné jméno. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

V roku 1975 natočil Karol Ruth televíznu inscenáciu "Zlatá priadka". Je to slovenská ľudová verzia rozprávkového príbehu o zákernom škriatkovi Rumplcimprcamprovi, ktorý dokáže človeku pomôcť, ale ak obdarovaný neuhádne jeho meno stane sa jeho obeťou. V tomto snímku naučí chudobné dievča spriadať zlaté nite, ale má podmienku, že ak o rok neuhádne ako sa volá, zoberie si ju za ženu. Postavu zlého škriatka Martinka Klingáča (Rumplcimprcampra) stvárnil Jozef Bednárik. ** ()

Galéria (1)

Reklama

Reklama